Mam Talent! 3

Oświadczenie firmy Polkomtel w sprawie problemów z głosowaniem w finale Mam Talent

Awaria w sieci Plus GSM doprowadziła do sporego zamieszania po finale Mam Talent | Foto: TVN

Firma Polkomtel, operator sieci telefonii komórkowej Plus oraz właściciel marek Sami Swoi i 36.6, wystosowała oświadczenie w związku z zamieszaniem w finale programu Mam Talent.

Awaria w sieci Plus GSM doprowadziła do sporego zamieszania po finale Mam Talent | fot. TVN

Jak już pisaliśmy, podczas głosowania w finale trzeciej edycji Mam Talent dochodziło do błędu z winy operatora komórkowego sieci Plus. Wysłanie SMS-a z głosem na danego uczestnika kończyło się niepowodzeniem i wyświetleniem informacji o błędzie. SMS był jednak nadal wysyłany i działo się tak aż do momentu, póki z konta nie znikły wszystkie zgromadzone przez użytkownika środki finansowe.

Oświadczenie Polkomtel Spółka Akcyjna brzmi następująco:

W związku z natężeniem ruchu SMS-owego na nr 7322 wykorzystywanego dla potrzeb programu Mam Talent, w trakcie odcinka finałowego nastąpiła chwilowa niemożliwość dostarczenia SMS-ów wysyłanych przez Klientów sieci Plus. Wspomniane utrudnienie zakończyło się przed zamknięciem głosowania, a wszystkie wysłane SMS-y zostały dostarczone do TVN.

Klienci, którym mogły zostać w sposób nieprawidłowy naliczone opłaty za SMS-y kierowane na nr 7322, powinni zgłosić w tej sprawie reklamację. Każda reklamacja zostanie zbadana w trybie indywidualnym.

Stanowisko operatora nie uwzględnia ilości poszkodowanych osób. Nie ma również mowy o tym, jaki jest wpływ wyzerowanych kont i wysłanych bez zgody użytkowników SMS-ów na werdykt końcowy finału Mam Talent. Operator nie wystosował nawet przeprosin do klientów sieci, którzy w wyniku błędu operatora utracili środki finansowe i aby je odzyskać, muszą wpierw składać reklamacje.

O tym, co stało się z „dodatkowymi” głosami, poinformował Karol Smoląg, rzecznik prasowy TVN:

Sprawdzaliśmy sygnały od osób, które zgłosiły, że wysłały jeden SMS, a telefon skasował im więcej pieniędzy. Od takich osób mieliśmy tylko jeden głos. System okazał się szczelny i nie doszło do zafałszowania wyniku.

Pomimo kontrowersji związanych z awarią w sieci Plus GSM, widzowie nie doczekają się powtórki finału trzeciej edycji Mam Talent.

Poprzedni artykułNastępny artykuł