The Voice of Poland

Zaczęty przez Showmag, Śr, 06 Kwi 2011, 08:53:58

Toni

Skoro program potrwa 15 tygodni zakończy się ostatni spośród programów Polsatu i TVN.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Nerox

No i jesteśmy po pierwszym odcinku polskiej edycji The Voice. I jak wrażenia?

W mojej opinii na plus początkowa piosenka, naprawdę świetnie to wyszło. Czy taka niespodzianka jest tylko w pierwszym odcinku czy może będzie co tydzień? Natomiast dziwnie wypadła dla mnie ogólna realizacja kastingu (ujęcia, praca kamer). Może za bardzo jestem przyzwyczajony do produkcji TVNu, ale pamiętam, że w przypadku MBtM nie odczułem takie wrażenia jak przy The Voice.

chatiflatt

Nie porywa mnie ten program. Dmuchane emocje uczestników i pusty zachwyt sędziów. Nieprzyjęcie Kai Mianowanej, czołowej wokalistki Teatru Roma, świadczy o tym, że program nie poszukuje "najlepszego głosu Polski" tylko stawia na show. I tylko na show.

Wraz z objęciem stanowiska prezesa przez Juliusza Brauna nastała era totalnego product placementu w telewizji publicznej. W "Pytaniu na śniadanie" celebryci jadąc na Sycylię zabierają ze sobą kawę Prima i piją ją w filiżankach Prima. W "The Voice of Poland" uczestnicy i ich przyjaciele w przerwach pomiędzy przesłuchaniami przeglądają swoje profile facebookowe na notebookach Sony Vaio albo przygotowują się do występu, słuchając piosenki na słuchawkach Sony. Mam nadzieję, że stacje komercyjne przygotują odpowiednią skargę. Ludzie nie płacą abonamentu, więc TVP sobie radzi. Ale wypadałoby zmienić ustawę, odwołać nakaz opłacania abonamentu i zmienić system dotowania TVP przez budżet państwa.

Nerox, początkowa piosenka to element składowy formatu. Identyczną wykonywało jury w pierwszej edycji The Voice USA. Poza tym, co warto zauważyć, ta spontaniczność Kayah, śmiech, podskakiwanie, krzyki, machanie rękami to także są elementy scenariusza formatu, bardzo przypominające zachowanie Christiny Aguilery. Jeśli przypomnimy sobie "Fabrykę Gwiazd" to wyłania się całkiem inny obraz Kayah, bardziej prawdziwy :)
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Nerox

@chatiflatt Amerykańskiej wersji nie oglądałem, więc nie mam porównania. Za to zamierzam zerknąć okiem na ukraiński The Voice, który został zrealizowany wcześniej niż u nas.
A jeśli chodzi o lokowanie produktu, to nic na to nie poradzisz. Dopóki na początku programu będzie nowy twór KRRiTV czyli belka z napisem "Audycja zawiera lokowanie produktu" (a właśnie, było coś takiego na początku The Voice?), dopóty będziesz oglądał produkty Sony itd. Cieszmy się, że nie jest to tak tak nachalne jak w przypadku niektórych amerykańskich teledysków (np. ostatni klip Britney).

Wracając do wczorajszego odcinka, to uważam, że takie osoby jak Gabriel Fleszar nie powinny brać udziału w programie. On miał już swoją szansę, z której skorzystał. Zresztą  było widać, że nie porwał jurorów, bo tylko Nergal zdecydował się odwrócić.

chatiflatt

Tu chodzi o to, że stacje komercyjne nie dostają kasy ze wspólnej puli, a TVP dostaje. I do tego posiada jeszcze prawo do zagarniania abonamentu. To powinno być zmienione, albo powinno być bez product placementu.

Jak obejrzeć ukraiński The Voice?

"Obywatelski protest niepłacenia za abonament". Bp Mering przeciw Nergalowi w TVP
https://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,10226531,_Obywatelski_protest_nieplacenia_za_abonament___Bp.html
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Kardines

obejrzałem 1 odcinek i mnie nie porwał. Uczestnicy dość nudni, wszyscy jakoś umieją śpiewac ale nie było nikogo kto zrobiłby super wrazenie. Wkurzało mnie jury które słodziło komentarzami nawet osobom które nie przeszły, praktycznie 0 krytyki. No i filmiki przed kazdym wystepem sprawiały ze wszystko mi sie za bardzo dłużyło. Mogłyby być troche krótsze albo przedstawiać tylko niektórych, wtedy więcej ludzi by się zmieściło. Rano obejrzałem wczorajszy Mam Talent i mimo wiadomego pogorszenia w stosunko do jury (brak Wojewódzkiego i sztuczny Kozyra), występy były tak samo fajne jak w poprzednich edycjach i dobrze dobrane, żeby ani przez chwile ludzie sie nie nudzili. Za tydzień zdecydowanie wracam do Mam Talent, zobaczymy jak będzie gdy zaczną się dalsze etapy :]

Nerox

@Chatiflatt Ukraiński The Voice można obejrzeć tutaj https://goloskrainy.tv/ (sekcja Вiдео -> Епiзоди)

Toni

Mnie także pierwszy odcinek nie porwał, aczkolwiek nie wypowiadam się negatywnie, gdyż tak nie było.
Moim zdaniem uczestnicy kastingu z Małopolski lepsi niż z Mazowsza. Fajna sceneria na zewnątrz
(czerwony dywan).
Z wypowiedzi Ani Dąbrowskiej zalatywało mi troszkę takim ąę, ale może się mylę.  :)

Damian

A mnie pierwszy odcinek przypadł do gustu. Bardzo ciekawie. Fajna sprawa z tymi fotelami, teraz naprawdę oceniany jest tylko i wyłącznie głos. Pewnie nie spodoba mi się program już LIVE, bo jakoś wolę zmontowane odcinki castingowe...

Phil

Pierwsze odcinki - na razie nie można za dużo powiedzieć. Formuła programu jest inna niż tvnowskich talent-show. Tutaj nie ma "antytalentów" z których można się pośmiać. Na pewno atutem programu jest prowadzący i jury. Mam nadzieję, że odcinki live będą jeszcze ciekawsze.

chatiflatt

Prowadzący jest akurat najgorszym elementem składowym tego programu.
Barbara Weston

Toni

Mi prowadzący (o dziwo :)) nie przeszkadzał mimo, że nie przepadam za Hubertem Urbańskim.
Widziałbym bardziej żywiołowego prezentera, ale mogło być gorzej.

Damian

Nie wiedziałem że program był tak słabo oglądany! Tylko 2 mln. widzów.  :co?: Słabiutko...