Książki o reality shows

Zaczęty przez Showmag, Śr, 06 Mar 2010, 21:00:09

chatiflatt

"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

RiRi

Dzięki, a może ktoś da coś jeszcze? ;)

joker

Klaudiusz Sevkovic - "Sękocin od kuchni"
Piotr Gulczyński - "Tajemnice domu w Sękocinie"

Showmag

Przede wszystkim żeby polecić jakąś książkę najpierw trzeba znać problem badawczy.

RiRi

Chcę poświecic pierwszy rodział historii reality show. Skąd się wziął pomysł, jaki był pierwszy RS, dlaczego Wielki Brat stał się takim fenomenem i co sprawia, ze ludzie lubią oglądac takie programy. Chcę też dodac troche o polskich RS.

mary_lin

cześć, witajcie!

chce poprosić Was o pomoc w uzupełnieniu bibliografii mojej pracy licencjackiej o pozycje anglojęzyczne. Temat, którym się zajmuję, to zestawienie światowej telewizji rozrywkowej "reality tv"z polskim "reality show" - czy i w jakim stopniu adaptacje tego typu programów odpowiadają oryginałom: po rozpisaniu historii (rI.) i typologii gatunku (talent show, makeover show etc..- r.2), planuję zanalizować po jednym przełomowym programie ze świata i jego polskim odpowiedniku z każdego pogdatunku RTV (na zasadzie kategoria: dating show -> zestawiane gatunki: "Blind Date" i "Randka w ciemno"-> r3). na koniec, wiadomo- wnioski, coś o wpływie na ludzi itp itd 

Oczywiście mam sporo pozycji polskojęzycznych, jednak żadna z nich nie opisuje historii reality tv sprzed powstania "Wielkiego Brata". Większość publikacji niemal nie wspomina o podziale reality-tv na podkategorie (co z całą pewnością zostało uwzględnione w pozycjach amerykańskich).

Tu zaczyna się prośba właściwa:  :prosi:
czy, jeżeli macie trochę czasu i chęci, moglibyście przejrzeć katalogi swoich bibliotek? Lub bibliotek z okolicy? Nie proszę od razu o wypożyczanie i skanowanie, jedynie o wskazanie miejsc, z których moja biblioteka mogłaby zamówić dane pozycje. Zależy mi na publikacjach opisujących podział i typologie gatunku. Preferowany język: angielski.

Pozycje, których przede wszystkim szukam to:
1. Understanding Reality Television/ Su Holmes / 2004 (ktoś tu jej kiedyś szukał)
2. Reality TV: Audiences and Popular Factual Television / Annette Hill / 2005
3. Reality TV/ Misha Kavka / 2012 (ważna!)

Oczywiście fragmenty są dostępne na Google Books, ale to akurat te fragmenty, których nie potrzebuję.  :gwizd:

Byłabym naprawdę wdzięczna.
I z góry dziękuję za ewentualną pomoc (lub chociaż jej chęć :))!

joker

Co do pierwszej pozycji, to przed chwilą się upewniłem - jest cały czas dostępna w Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego, ale ja niestety już nie mam do niej dostępu:(
Co do drugiej pozycji, to sprawdź pw:)

mary_lin

dziękuję za ekspresową odpowiedź joker!

teraz brakuje mi już tylko biblioteki, która posiada w swoich zbiorach pozycję pt.:  Reality TV, autorstwa Mishy Kavki z 2012 roku. Ktoś? Coś?

Przy okazji, macie może pomysł jakie instytucje prowadzą jakiekolwiek statystyki dotyczące reality tv?

Dziękuję za dotyhczasową pomoc. Jesteście niezastąpieni :)