Miasto Marzeń

Zaczęty przez Showmag, Nd, 24 Paź 2004, 15:39:53

podmark

Ja abonamentu nie płace, bo i nie ma na co. "Miasto Marzen", "Debata", "M jak Miłosć". Po co mam płacić skoro w telewizji komercyjnej mam - moim zdaniem - lepsze odpowiedniki: "Bar" lub "Wyprawe Robinson" , "Co z tą Polską" albo "Najsztub pyta", no i w końcu "Pierwsza Miłosć" lub "Na Wspólnej"

Kotelet

Predzej to jest telenowela dokumentala(zreszta i tak malo ciekawa), a nie RS... Srednie to takie, nudne, bez polotu... Niech TVP inwestuje w jakies inne licencje i zrobi ciekawy program, albo niech wykupi jakis RS zagranicy... Zal mi TVP xD

boss01

po zobaczeniu tego programu już na pewno nigdy nie zapłace abonamentu :)

alexander

miasto marzen to niestety nie byl reality a raczej film dokumentalny!! To bylo nudne jakies lury a jak to sie skonczylo??

Showmag

jeszcze sie nie skonczylo
final we wrzesniu, o czym byla juz mowa w tym temacie

podmark

Na początku podobało mi się logo tego programu. Takie proste, nieskomplikowane i byłem pełen podziwu dla twórcy, że po prostu za dużo nie kombinował. Ale dopiero niedawno zobaczyłem, że te kontury miasta są żywcem zerżnięte ze znku drogowe : teren zabudowany. Jak będzieice jechać drogą przyjrzyjcie się uważnie: te same elementy.

Luxis

Cytat: podmarkNa początku podobało mi się logo tego programu. Takie proste, nieskomplikowane i byłem pełen podziwu dla twórcy, że po prostu za dużo nie kombinował. Ale dopiero niedawno zobaczyłem, że te kontury miasta są żywcem zerżnięte ze znku drogowe : teren zabudowany. Jak będzieice jechać drogą przyjrzyjcie się uważnie: te same elementy.
beka...  :aniolek:

podmark

Jedyna chyba korzysć z tego programu to to, że ta niepełnosprawna dziewczynka będzie miała dom, po którym będzie mogła jedzić swoim wózkiem. I przez tą dziewczynkę także sądzę, że "Miastem Marzeń 2005" zostanie Czaplinek. I też bardzo ciekawi mnie fakt, jak TVP zamierza podać wyniki głosowania widzów bez wielkiego finału. Przecież to powinno się odbyć tak jak rozpoczęcie ze studia i z każdego miasta i wtedy powinni ogłosić, które miasteczko wygrało.

Showmag

"Miasto Marzeń" niewypałem
Poniedziałek, 15.08.2005, 23:50

Już za niecałe 3 tygodnie dobiegnie końca emisja "Miasta Marzeń". Ostatni odcinek widowiska będzie można zobaczyć w sobotę, 3 wrzesnia. Jak pisze "Gazeta Wyborcza", program okazał się być nieporozumieniem: "Miasto Marzeń, promowane jako okręt flagowy TVP1, nie tylko przyniosło znaczny spadek liczby widzów, ale i zebrało fatalne recenzje w mediach. We wrzesniu telewizja wyemituje ostatnie zakontraktowane odcinki, podsumuje i zakończy temat. To smutny koniec socialtainment w polskiej telewizji. Trudno się zresztą dziwić, skoro program przygotowano i realizowano tak kiepsko".

Program "Miasto Marzeń" miał zmienić losy mieszkańców dwóch miast pełnych problemów i bezrobocia: Leska i Czaplinka. Wzorem oryginalnego, niemieckiego formatu "Artern- Miasto Marzeń", w polskiej edycji reality show chciano dokonać prawdziwych zmian na lepsze w życiu mieszkańców i stworzyć wzorce do nasladowania dla innych małych miasteczek. Formuła programu miała być wsparta rozległym systemem interaktywnym. W dziesiątkach SMS-owych głosowań, na stronach internetowych i w programach "na żywo" miał zostać umożliwiony pełny udział widzów w realizacji projektu. Widzowie mieli uzyskać szansę głosowania na konkretne projekty biznesowe mieszkańców, a na koniec- w olbrzymim SMS-owym głosowaniu- wybrać tytułowe Miasto Marzeń. Ponadto TVP1 miała nadzieję, że konkurs na "Miasto Marzeń" wejdzie na stałe do swiadomosci społeczeństwa i zostanie zorganizowany również w kolejnych latach, a tytuł Miasta Marzeń stanie się cennym trofeum. Przypomnijmy, że przygotowania do polskiej wersji "Miasta Marzeń" trwały półtora roku. Organizatorzy odwiedzili ponad 80 miast i spotkali się z w tym czasie z setkami ludzi, przeprowadzono niezliczone rozmowy i wywiady. Przygotowanie projektu kosztowało TVP ponad 7 mln złotych.

[showmag.info / Gazeta.pl]

podmark

Za pół godziny jeden z ostatnich odcinków "Miasta Marzeń". Chyba nawet włącze telewizorek i obejrzę, czy już zbudowali ten dom dla tej dziewczynki niepełnosparwnej, czy też nie.

Pudelek

Cytat: podmarkZa pół godziny jeden z ostatnich odcinków "Miasta Marzeń". Chyba nawet włącze telewizorek i obejrzę, czy już zbudowali ten dom dla tej dziewczynki niepełnosparwnej, czy też nie.

Zapewne telewizja skończy tylko na gadaniu...
Do końca programu nie skończą budowy. A po zakończeniu programu telewizja o tym zapomni. Wybudują prowizorkę albo przekaża jakąs (niewystarczającą) sumę.

podmark

Strasznie mnie zdziwiło własnie w dzisiejszym odcinku, że dopiero są wykopane fundamenty. Do końca emisji -tak jak powiedział Pikachu- na pewno nie zdążą. A ten dom miał powstać już w maju, bo Wisniewski mówił, że mają miesiąc - chcieli zdążyć na finał, teraz finał przesunięty o 2 miesiące i domu nadal nie ma  :obrazony:

alexander

TVP1 niech zostawi te Reality show i wezmie sie za inne programy (najlepiej publicystyczne) bo reality im nie wychodzą ...

Pudelek

Będzie podsumowanie "Miasta Marzeń"

Ostatni, 50 odcinek telenoweli dokumentalnej "Miasto marzeń" będzie emitowany 3 wrzesnia o 12.30. Podsumowanie projektu "Miasto marzeń" będzie podsumowane poprzez emisję krótkich filmów (ok. 1 min.) w których zostanie zaprezentowana idea programu i realizacja postawionych celów.
TVP1 przygotuje specjalny odcinek podsumowujący projekt, które ze względu na wybory parlamentarne i prezydenckie zostanie wyemitowany w listopadzie. Projekt "Miasto marzeń" zakładał uruchomienie inicjatyw w społecznosciach lokalnych Czaplinka i Leska. To się sprawdziło. Okazało się - mówi Andrzej Godlewski - kierownik Redakcji Audycji Publicystycznych TVP1 - że pobyt ekip TVP w tych miastach i emisja telenoweli dokumentalnej zainspirowało bohaterów programu i władze miast do działania.

W Czaplinku wytyczono szlak papieski na rzece Drawie (atrakcja turystyczna), miasto opracowało strategię marketingową (zmiana wizerunku), uruchomiono akcję społeczną budowy domu dla niepełnosprawnej dziewczynki. W Lesku oprócz zmiany wizerunku miasta osoby występujące w programie zdobyły pracę, założyły drobne firmy.

Srednio odcinek "Miasta Marzeń" oglądało blisko 1,5 mln widzów (według OBOP, dane do 30.06.2005). Jesli chodzi o udziały (odsetek widzów powyżej 4 lat oglądających wszystkie stacje telewizyjne) to były one na poziomie "Pod Napięciem" (TVN), "Kuba Wojewódzki" (Polsat) i wyższe niż "Co z tą Polską" (Polsat) - dane OBOP do 30.06.2005. Jest to więc wynik dobry, ale nie rekordowy - na co liczylismy - podkresla Andrzej Godlewski.

"Dom dla Agnieszki" okazał się najbardziej cenną inicjatywą społeczną, którą uruchomił projekt "Miasto Marzeń". Do zakończenia jego budowy TVP1 będzie sledzić i wspierać tę cenną inicjatywę mieszkańców Czaplinka. Na podstawie informacji uzyskanych z Urzędu Miasta w Czaplinku wiadomo, że plac budowy jest ogrodzony, budynek wytyczony, wykonane wykopy i szalunki pod fundamenty oraz zbrojenie. Stowarzyszenie które realizuje tę inwestycję podpisało umowy sponsorskie na dostawę materiałów budowlanych, prace projektowe, wykonanie robót przygotowawczych i murarskich, wykonanie oswietlenia i dostawę krzewów do ogrodu wartosci ok. 100.000 złoty

Artykuł z medialink.pl

joker

Cytat: PikachuSrednio odcinek "Miasta Marzeń" oglądało blisko 1,5 mln widzów (według OBOP, dane do 30.06.2005). Jesli chodzi o udziały (odsetek widzów powyżej 4 lat oglądających wszystkie stacje telewizyjne) to były one na poziomie "Pod Napięciem" (TVN), "Kuba Wojewódzki" (Polsat) i wyższe niż "Co z tą Polską" (Polsat) - dane OBOP do 30.06.2005. Jest to więc wynik dobry, ale nie rekordowy - na co liczylismy - podkresla Andrzej Godlewski.
Przy takich smutach oni spodziewali się rekordowej oglądalnosci??!!  :hahaha:  
Ale i tak jestem zdiwiony, że aż tyle ludzi to oglądało, albo programy "pod Napięciem", "kuba wojewódzki" i "co z tą Polską" ogląda strasznie mało osób...