X Factor 2

Zaczęty przez Showmag, Pt, 27 Maj 2011, 22:20:20

TVoP

Moja finałowa 9:

16-24:
Marta Butryn
Martyna Gogołkiewicz
Magda Adamiak
(+ do etapu "Domy jurorskie" Dawid Podsiadło i Klaudia Szafrańska / Ewelina Lisowska.)

25+:
Agata Wyszyńska
Joanna Kwaśnik
(Na resztę nie mam pomysłu, ale te dwie panie na pewno powinny znaleźć się w koncertach live)

Grupy wokalne:
Airam
Soul City
Che Donne
(+ do etapu "Domy jurorskie" zespół Okay i Lula [trio "wyjęte" z zespołu Soul City].)

A Wy macie już jakieś swoje typy?

TVoP

Przepraszam za post pod postem, ale zauważyłam tutaj coś dziwnego:
https://xfactor.tvn.pl/zdjecia/0,1,oto-pietnastka-ktora-przechodzi-do-domow-jurorskich,21147.html

Najpierw jest zdjęcie całej 5 z danej grupy z podpisem np. "Grupa Czesława", tylko 3 zdjęcia, potem kolejna grupa i też tylko 3 zdjęcie. Pozostałych 6 fotografii jest na samym końcu, jakby wszyscy należeli do grupy Kuby.  :los:
Może to tylko błąd techniczny, a może te 3 osoby/grupy to właśnie te, które wybrali jurorzy.

Jeżeli ta druga opcja to w koncertach live będą:
Che Donne
Soul City
Okay

Klaudia Szafrańska
Ewelina Lisowska
Anna Antonik

Joanna Kwaśnik
Izabela Mytnik
Thomas Grotto

W tej ostatniej grupie taki układ chyba nie jest możliwy, bo w zapowiedzi następnego odcinka widziałam, jak "Biba" rzucał się na szyję Kubie, tak jakby ten powiedział mu, że jest w "jego trójce". Zauważyłam też, jak smutna Klaudia Szafrańska przytula się z Tatianą, może na pożegnanie, a może jej mentorka ją tylko podpuszczała, co w tym programie jest dość częstym zjawiskiem.

Niesprawiedliwie zrobili poświęcając 4 osobom z 16-24 kilka minut w odcinkach castingowych, a Bożenę Mazur pokazali w krótkim montażu w 3 odcinku, może przez jakieś pół minuty.
Tak samo z zespołem Okay.
Z grupy 25+ kojarzę jedynie "Bibę", Thomasa i Joannę, więc o tamtej dwójce nie mogę się wypowiedzieć, czy byli pokazani na castingu przez tyle samo czasu, co tamta trójka, która też miała na castingach swoich kilka chwil.
Według mnie wszystkich z 15-tki powinniśmy poznać bliżej w odcinkach castingowych.

Ediss

W X Factorze podpuszczanie stało się już mega nudne...kiedyś, raz na jakiś czas faktycznie fajnie wyszło takie wkręcanie, ale w tej edycji od pierwszego odcinka jurorzy udają mędrców i "wkręcają" większość uczestników.
A dzisiejszy odcinek ciekawy, nie było nudy. Mam nadzieję, że tegoroczne live będą lepsze niż w poprzednim roku.

TVoP

Dla mnie nudny jest już ogólnie cały Wojewódzki. W tym roku nowym grupom mówił dokładnie to samo co rok temu By Mistake, który też (bez powodzenia w kolejnym etapie) stworzyli jurorzy.
Dzisiejszy odcinek był za krótki i nie rozumiem niektórych werdyktów, ale cóż, nie ja decyduję i nie wszystkie gusta takie same.
Na Bootcamp i Domy jurorów powinni poświęcić dwa odcinki, dzień po dniu. Mogliby tak zrobić też w przypadku castingów przedłużając lub skracając je o jeden odcinek, bo na razie jest ich 5. Wtedy mogłoby być 12 finalistów (10 odcinków live), a wydłużenie trwania programu nie byłoby tak duże jak w przypadku, gdy castingi byłyby raz w tygodniu.

bobaas

Ktoś tu wcześniej pisał, że X Factor w Polsce to przypadek nieudanego wprowadzenia zagranicznego formatu do naszych realiów i ja się z tym zgadzam, ale wina leży tylko i wyłącznie po stronie produkcji, która oszczędza i skąpi pieniędzy. U nas cała edycja kończy się po 13 czy 14 odcinkach a w UK jest ich 3 razy więcej niemal. Nie mamy czasu poznać wszystkich wykonawców, tylko tych wybranych przez edytorów. Z tej 120 co była to nie wiem czy połowę pokazali wgl.
Moim zdaniem, żeby ten program miał sens potrzebne by było:
1. Zwiększenie liczby jurorów do 4 i wprowadzenie dodatkowej kategorii tzn. rozdzielenie grupy 16-24 na kobiety i na mężczyzn.
Lub 2. Zostawienie 3 jurorów - skoro i tak mieli problem by tego 3 znaleźć - i zwiększenie do 4 osób występujących w każdej kategorii w programach na żywo. Dodatkowo do etapu domów jurorów powinno trafiać w tej sytuacji co jest obecnie nie 5 osób/grup a 6. W przypadku 4 osób byłoby to 8 wykonawców.
3. Zwiększenie liczby odcinków castingowych o 2. Mieliby czas na pokazanie chociaż krótko całej 120 i jeszcze na więcej tych uczestników z "dupy". Tyle tylko, że jak to możliwe skoro tutaj robią te precastingi i w sumie takich za bardzo już nie dopuszczają do tych normalnych castingów. Tu kolejna sprawa do przemyślenia.
4. Bootcamp zdecydowanie na 2 odcinki. Z tych co zostali to nie znam tej Bożeny i Okay wcale, za nic nie pamiętam, o Bożenie tylko tyle, że Czesław był średnio zadowolony a Kuba bardzo.
5. Domy jurorów jak w 2. Przy 4 jurorach zdecydowanie dwa odcinki. 2 jurorów na jeden. Przy 3 może być jeden, ale co najmniej 1,5h bez reklam.
6. Programy na żywo - Skoro oszczędzają to niech oszczędzają. Dopuszczamy na live'y po 4 na grupę. W pierwszym odcinku niech każdy juror eliminuje wg własnego uznania po 1 wykonawcy. Wyjdzie 1 odcinek na żywo ekstra. I najważniejsze to rozbicie tego wszystkiego na sobotę i na niedzielę. Te niedzielne nie musza trwać godzinę nawet. Wspólny występ wszystkich uczestników, jakaś gwiazda choć niekoniecznie, ogłoszenie wyników i dogrywka. A tak to jest to wszystko na łapu capu i bezsensu.

Generlnie rzecz ujmując do brytyjskiej edycji się nie umywa.

TVoP

Zgadzam się ze wszystkim co napisałeś, z wyjątkiem 4 ostatnich zdań w punkcie 6.
Ja wolałabym, żeby tylko przedłużyli czas trwania odcinka do min. 2 godzin i przenieśli dogrywkę na godzinę po zakończeniu występów, jak było chyba do 5 edycji w UK. Gwiazda może być na początku odcinka, zamiast uczestnika. Niesprawiedliwie robią wsadzając jedną osobę / zespół na początek, dają reklamę, a potem dopiero następni.

Showmag

ciriefan

Odcinek świetny, nawet zgadzam się z werdyktami jurorów. Jedynie w grupie Tatiany zamiast tego chłopaka jedynego, dałbym tego chłopaka w białych lokach, co w zeszłym sezonie też odpadł na Boot Campie, natomiast w grupie Kuby zamiast Biby dałbym tą kobietę, co dubbingowała syrenkę Ariel. Reszta w sumie okej. Kibicuję tej dziewczynie z czarnymi włosami i gwiazdką na twarzy oraz temu chłopakowi, co ma dziewczynę która nie istnieje :P

Toni

Jak dla mnie do programów na żywo do każdej z grup powinno trafić łącznie 12 osób tak więc po cztery w każdej grupie. Dziewiątka to moim zdaniem za mało. Niby jedna osoba co to jest ale to zawsze coś.
Mam nadzieję, że do tej skromnej dziewiątki trafi Ewelina, Joanna oraz Marcin. Szkoda wielka, że nie przeszedł dalej Ali.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

bobaas

Oj nie... Zdecydowanie wolę Dawida Podsiadło niż Łukasza Zimończyka. Obaj byli w zeszłym roku i te wykonania na bootcampie miał Podsiadło lepsze i jakoś bardziej mi się wydaje uniwersalny. Zimończyk w kółko stara się wybierać piosenki emocjonalne i ckliwe. Na dodatek ten jego występ na bootcampie pierwszy nie powalił, bo drugiego nie było zdaje się. Ale też jestem zdania, że mógłby dostać szansę i dlatego powinno być po 6 uczestników/grup w domach jurorów. Jako 6 by się nadawał, ale nie w zastępstwie moim zdaniem.
A pani Beata to taka druga Małgorzata Stankiewicz. To już było i nie powaliła tym swoim wykonaniem na tyle by przejść. Tak wgl to ona mi łudząco przypomina wyglądem i taką aurą, ktróra z niej bije uczestniczke pierwszej edycji X Factor UK - Verity.

Grupy po raz kolejny są najsłabiej obsadzone wg mnie. Może Czesław jako mentor ich uratuje i nie poodpadają zaraz na początku. Zdecydowanie na czoło wysuwa się kategoria 25+. Najciekawsze postascie wg mnie, dobrze śpiewający i jeszcze z jakąś ciekawą osobowością czy historią i oczywiście nie mógł nikt inny tej kategorii dostać jak Wojewódzki ;/
Czesio wygrał rok temu to teraz go "pokarali" grupami a Tatianie dali tak po środku.

Toni

Cytat: TVoP w Nd, 08 Kwi 2012, 12:14:36
Ja wolałabym, żeby tylko przedłużyli czas trwania odcinka do min. 2 godzin i przenieśli dogrywkę na godzinę po zakończeniu występów, jak było chyba do 5 edycji w UK. Gwiazda może być na początku odcinka, zamiast uczestnika. Niesprawiedliwie robią wsadzając jedną osobę / zespół na początek, dają reklamę, a potem dopiero następni.

U nas programy na żywo są za szybko realizowane. W roli głównej owszem mają być uczestnicy ale uatrakcyjniłoby program to gdy na początku każdego odcinka oraz np w oczekiwaniu na decyzję widzów / jurorów był występ jakiejś gwiazdy muzycznej.
Jest zawsze filmik prezentujący uczestnika, później ocena jury itp ale jakoś jest dla mnie tego za mało, za krótkie to wszystko. Raz dwa ciach i następny i następny.
Całość programu conajmniej dwie godziny. Dogrywka z ogłoszeniem wyników po np jakimś pół godzinnym programie, serialu czy też nawet godzinnym albo po dłuższej przerwie np dziesięć minut-przeważnie i tak takie przerwy są :) gdyż po godzinnej przerwie wielu widzów mogłoby nie wrócić na wyniki.
W Niemczech np programy na żywo X-Factora trwają trzy godziny.

ciriefan

CytatA pani Beata to taka druga Małgorzata Stankiewicz.

Jeśli chodzi o historię to tak, ale wydaje mi się, że jest o wiele lepszą wokalistką. Wprawdzie nie znam się na śpiewaniu, ale z tego co pamiętam, to p. Małgorzata strasznie fałszowała na lajfach, a podejrzewam, że skoro ta Beata jest w dubbingu, to jednak warsztat ma.

Zapomniałem jeszcze dodać w poprzednim poście, że strasznie mnie irytuje ten zespół chłopaków, co złączył ich Czesław. Jeden z nich robi tak idiotyczne miny, że nie da się po prostu patrzeć. Wiem, że chodzi o śpiew, ale po prostu jak widzę tę jego twarz i minę, jakby był strasznie podniecony, to aż mi się słabo robi.

podmark

"X Factor" to moim zdaniem gorsze dziecko "Idola" - nawet rywalizacja jurorów prowadzących swoje drużyny nie jest w stanie przekonać mnie do oryginalności tego formatu.
Wszystko dzieje się w zbyt szybkim tempie. Bootcamp to w ogóle porażka. O ile mnie pamięć nie myli, etap teatralny w "Idolu" był rozłożony na 2 odcinki - wtedy można było posłuchać jak większość śpiewa, a tutaj mamy kilka osób, które są pokazane, kilka w krótkich zbitkach oraz całą resztę, której nie słyszymy, a potem niektóre osoby przechodzą dalej.
A Kuźniar w porównaniu do młodego Maćka Rocka, który był objawieniem "Idola", to porażka jakich mało !

Toni

Odpowiedni prowadzący jak na program typu Idol - Paulina i Maciek. Kuźniar powinien zostać zastąpiony przez inną osobę, do której format pasuje. Mam nadzieję, że będzie następna edycja. Wówczas naprawdę fajna byłaby zmiana prowadzącego jak i Czesława i Tatiany. Nowe dwie osoby w jury powinne być co edycję (a jak nie dwie to chociaż jedna osoba).
Chętnie zobaczyłbym np Katarzynę Nosowską, Maćka Maleńczuka, (tylko nie razem w jednej edycji) Marylę Rodowicz.