Eurowizja 2009 (Moskwa, Rosja)

Zaczęty przez chatiflatt, Cz, 11 Wrz 2008, 14:28:09

Kuba 942

No tak...
Konkurs z roku na rok staje się coraz bardziej żałosny a o tym kto wejdzie do finału można było już przewidzieć przed występem. I to wcale nie z powodu piosenki jaką dany kraj zaprezentował...
Lidia nie wypadła źle (choć za takimi piosenkami szczerze nie przepadam), ale wiadomo jest jak jest i to się nie zmieni...

Pudelek

Dzisiaj przesłuchałęm na you tube ponownie jej wykonanie i uważam, że nie dała rady piosence. Piosenka fajna ale wykonanie miejscami źle brzmiało...
Eurowizja lubi folklor i dance dlatego wiadomo, że musiała przejść Grecja i Mołdawia...

Kuba 942

A w Polsce wciąż stawiają na ballady...

chatiflatt

Cytat: Pudelek w Cz, 14 Maj 2009, 23:04:13
Nie weszliśmy do finału. Szkoda. Jednak uważam, że w półfinale było dużo ciekawszych piosenek niż nasza.
A ja uważam że Kopania dała z siebie wszystko, to że piosenka była do kitu to już tylko wina jury i nasza, że ją wybraliśmy.
Było kilka fajniejszych piosenek, ale czy na przykład ta 14-latka z Albanii zaśpiewała fantastyczny song? Kopania przynajmniej nie fałszowała.
Przestaję rozumieć ten konkurs, fajne piosenki odpadają, głupoty i nudy wchodzą do finału. Nawet śpiewać nie trzeba umieć.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Ice

CytatPrzestaję rozumieć ten konkurs, fajne piosenki odpadają, głupoty i nudy wchodzą do finału. Nawet śpiewać nie trzeba umieć.

Tak już od dawna. No niestety. ''Eurowizja'' nie ma już żadnego znaczenia jeśli chodzi o festiwale muzyczne i o samą muzykę. Dodać do tego fakt, że nikt z artystów z długim stażem nie chce tam wystąpić, bo to po prostu nie jest żaden prestiż. :)

Disco-polo to moja ostatnia propozycja. :D Choć i to nie pomoże - i tak głosowanie będzie wyglądać tak jak wygląda.

Pudelek

Cytat: Ice w So, 16 Maj 2009, 12:59:46
Tak już od dawna. No niestety. ''Eurowizja'' nie ma już żadnego znaczenia jeśli chodzi o festiwale muzyczne i o samą muzykę. Dodać do tego fakt, że nikt z artystów z długim stażem nie chce tam wystąpić, bo to po prostu nie jest żaden prestiż. :)
Francję w tym roku reprezentuje Patricia Kaas.

Mnie tylko dziwi, że 3 lata temu nie udało się zespołowi JET SET wejść do finału. Od tego czasu zawsze mieliśmy nieodpowiednie piosenki. Jeśli chcemy brać udział w Eurowizji to powinniśmy dostosować się do poziomu i wybierać piosenki disco-pop albo folk, a nie ballady!
Z jednej strony pchamy się na Eurowizję, a z drugiej ciągle negujemy ten konkurs. Obłuda!

Ice

Cytat: Pudelek w So, 16 Maj 2009, 13:31:02
Cytat: Ice w So, 16 Maj 2009, 12:59:46
Francję w tym roku reprezentuje Patricia Kaas.

Mówiłem o Polsce i naszych muzykach. ;)

A co do pchania - to tylko podziękować TVP. :) Oglądalność chyba jeszcze nie spadła na tyle, aby rezygnować całkowicie z udziału w tym kicie. No, ale zawsze coś tam zarobią, chociaż ciężko o to w dobie kryzysu - najbardziej odczuwa to rynek reklamy.

Pudelek

Mnie denerwuje to, ze TVP oszczędza na prawach do nadawania drugiego półfinału, w którym nie bierze udziału polski reprezentant.

Ice

W TVP ostatnio sporo oszczędności np. Festiwal w Opolu z półplaybacku. ;)

A jeśli chodzi o drugi półfinał - jeżeli ja bym miał decydować o nadawaniu go czy nie, to chyba sam bym tego nie zdecydował emitować. :)

Pudelek

Czemu? Myślę, że to nawet trochę niesprawiedliwe. Ludzie powinni przed finałem poznać wszystkie piosenki, a nie tylko połowę. W tej chwili mam swoich faworytów tylko z drugiego półfinału bo pozostałych wykonawców nie znam. A poza tym nie było okazji poznać piosenek tych które nie awansowały z pierwszego półfinału.

podmark

Cytat: Pudelek w So, 16 Maj 2009, 18:28:31
Mnie denerwuje to, ze TVP oszczędza na prawach do nadawania drugiego półfinału, w którym nie bierze udziału polski reprezentant.
To nie wynika z oszczędności, bo i tak TVP ma prawa do emisji całego konkursu, tj. dwóch półfinałów i finału. Ludzie z publicznej myślą, że część, w której nie występuje reprezentant Polski zainteresuje bardzo mało widzów - na pewno mnie, niż jakaś komedyjka, która poleci w zamian za półfinał Eurowizji ;)

Pudelek

Dla mnie najciekawsze/najlepsze wykonania to:
1 Norwegia
2 Grecja
3 Mołdawia
4 Francja
5 Rosja

wookash94

Kolejny raz jestem zawiedziony Eurowizją. Jakim cudem wygrała Norwegia i to z taką przewagą? Ja w tej piosence nie widziałem nic ciekawego. Naprawdę bardzo mi się nie podobała. A kibicowałem od początku Islandii. Ale trzeba się pogodzić, że to jest konkurs piosenki a nie umiejętności. Gdyby rzeczywiście tak było to zwycięzcą byłaby Malta czy Szwecja.
Ogólnie poziom był nawet dobry. Zdecydowanie lepszy niż w tamtym roku. Oczywiście mieliśmy dużo pół-rozebranych dziewczyn (chyba połowa uczestników; w pewnym momencie nie potrafiłem odróżnić, która co śpiewała), kilka homo-hetero panów, klimaty arabsko-tureckie i kilka ciekawych piosenek, np. Dania, Wielka Brytania czy Islandia. Ale oczywiście za rok też będę oglądał z wielką chęcią...

chatiflatt

Cytat: wookash94 w Nd, 17 Maj 2009, 12:21:00[...] kilka homo-hetero panów, [...]
Gratuluję wiedzy:
metro = homo.
That's right.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Pudelek

A mi przypadła piosenka norweska do gustu. Dla mnie tak jak dla większości była najlepsza.

A co do tego co powiedział wookash94 to w pewnym sensie się zgadzam: Bardzo spodobała mi się piosenka węgierska, która świetnie nadaje się na dyskotekę: https://youtube.com/watch?v=IsYUAKplkv0&NR=1. Niestety facet ubrał się koszmarnie i do tego miał bardzo przegiętą choreografię: https://eurovision.tv/page/multimedia/videos?id=2486 I wydaje mi się, że w ten sposób spalił swoje szanse na finał.

Turcja mnie zaskoczyła swoim dobrym wynikiem bo piosenka była mocno oklepana. Co roku serwują to samo...

A Lidka była 12 w półfinale czyli nie tak źle....