Skandale, oszustwa, manipulacje i pomyłki w reality shows

Zaczęty przez podmark, Cz, 07 Lip 2005, 15:37:40

Showmag

Tutaj proponuję porozmawiać o skandalach, oszustwach, manipulacjach i pomyłkach w programach reality show.
Jakie zagrywski producentow/uczestnikow wzbudzily najwieksze kontrowersje i jakie są Wasze opinie na ten temat?

Dla przypomnienia kilka afer:
BB1- grupa fanow Klaudiusza krzyczy przez megafon, informujac ze to Gosia (a nie Manuela) nominowala Klaudiusza
BB1- Klaudiusz opuszcza Dom BB choć widzowie chcieli, by to Alicja odpadła. Dzień póniej powrót Klaudiusza do Domu.
BB2- po kryzysie psychicznym, Irek zostaje usunięty z Domu w tajemniczych okolicznosciach
BB3- Frytka, Ken i Paweł: narkotyki w BB

BAR2- program wygrywa Dobrusia, a zwycięzcą zostaje ogłoszony czarnoskóry Eric. Tą zagrywką Polsat chce pokazać, że Polska jest toleranycjnym krajem dla obcokrajowców
BAR3- Ibisz popełnia pomyłkę przy odczytywaniu wyników i zamiast Edyty, z programu odpada Krzysztof Kusik
BAR3- Frytka, Aldek i Marco: narkotyki
BAR3- Frytka grozi Aldkowi smiercią
BAR4- manipulacja w samym finale, producenci sami dopierają osoby, ktore zasiadają na Gorących Krzesłach, w wyniku czego do Finału nie wchodzi Ramona

podmark

Wszystkich zapraszam na strone Baru https://barpolsat.interia.pl/zdjeciaktr/?od=20041207000500&pack=5 , gdzie po kliknięciu na zdjęcie "Agata i Łukasz" można zauważyć, że uczestnicy Baru VIP mieli możliwosć wchodzenia do ringu kamerowego (drzwi są uchylone), co ponoć w formatach reality show jest niedopuszczalne. Oprócz tego należy pamiętać, że na końcu tunelu znajduje się reżyserka, gdzie mogą się dowiedzieć, co mają robić, by widzowie dobrze ich odbierali.

sharkan

Czyli z tego wynika że Polsat nie umie robić rs- ów

Luxis

Wogóle wg. mnie BAR był bardzo le zrealizowany, miał peło wad, pomyłek i niedopatrzeń. Po pierwsze MANIPULACJA, teraz to zdjęcie to tez mówi samo za siebie... A dużo osób tu ma pretensje do TVNu o złą realizacje ROBINSONA 2004... fakt, niebyła najlepsza, ale też nie najgorsza!! Swoją drogą niewiedziałem, że w BB były narkotyki, przybliżcie mi troche jak możecie tą sytuację, bo niepamiętam...

Pudelek

Ja też nic nie wiedziałem o narkotykach w Big Brotherze. Chociaż po Frytce można się było tego spodziewać. Zresztą udział Kena i Pawła też nie dziwi.
Może to własnie po narkotykach Fryta sprała Kena i Pawła  :boks: :buzz:  :los:   :boks:
Albo to było wtedy przed występem w jacuzi, bo jak wszyscy pamiętamy to w Barze3 po narkotykach Frytce zebrało się na amory :yeah:  :los:

szymoncz

Nieee z tymi narkotykami w BB to chyba nieprawda...bo jak by przyjeli Kena do Robinsona 2004?

Rosa

Cytat: szymonczNieee z tymi narkotykami w BB to chyba nieprawda...bo jak by przyjeli Kena do Robinsona 2004?
Skoro wzieli Patrycję która była związana z kims z TVNu (niedopuszczalne w normalnej TV i pewnie kolejny ze skandali) to znaczy że nie przywiązywali większej wagi do tego kogo biorą , byle tylko buki były ładne.

Showmag

Cytat: szymonczNieee z tymi narkotykami w BB to chyba nieprawda...bo jak by przyjeli Kena do Robinsona 2004?
taaaa... nieprawda. aferę narkotykową w BB było można oglądać NA ŻYWO W TVNsiedem. oto (dla niedowiarków) relacja opisująca co się działo:

NARKOTYKI W BB3
Dzień  11, sroda, 13 marca 2002
(...) W nocy rozpoczęła się w TVNsiedem godzinna transmisja na żywo z Domu Wielkiego Brata. Można było z niej wywnioskować, że do Domu ktos przemycił narkotyki, a producenci wykryli to i postanowili przeprowadzić na uczestnikach narkotesty. Wojtek i Agnieszka "Zołza" rozmawiali w centrum podwórka. Podeszła do nich Ania- powiedziała: "W moczu może być, albo jeszcze w czyms, także się  nie zdziwcie jak przyjdę z pojemnikami". W sypialni przebywał Paweł i Łukasz. "Ken" próbował przyspieszyć metabolizm poprzez forsujące ćwiczenia (dzięki czemu narkotesty miały nic nie wykazać). Chłopcy rozmawiali ze sobą. Paweł: "Nie no, ten program to jest w ogóle, k***a, szok. Ale zajebiscie był ten... skręcony". Łukasz: "No bo to oryginał, w sensie". Paweł: "Made in Holland (wyprodukowany w Holandii)?". Łukasz: "Chyba tak". Paweł: "Ale nie był taki, wiesz... jakosciowo, że tak powiem, pierwsza liga". W sypialni zjawiła się Agnieszka "Frytka". Chwilę porozmawiała z chłopakami, a póniej przyłączyła się do ćwiczeń. Agnieszka powiedziała, że jeszcze tego dnia chce się ponownie spotkać z psychologiem i mu "o tym" powiedzieć. Zapytała Łukasza, czy też ma zamiar isć. Ten odpowiedział "Nie, wystarczy, że jedna osoba mu o tym powie". Agnieszka zaproponowała, żeby to Łukasz poszedł do psychologa, gdyż ona była już u niego dwa razy. "Ken" odpowiedział, że psychologa już nie będzie tego dnia. Głos zabrał Paweł: "Mnie już nic nie będzie dziwiło po tym programie. Nic!". W Domu rozbrzmiała muzyka. Najprawdopodobniej chodziło o zagłuszenie dialogów pomiędzy mieszkańcami. Agnieszka "Frytka" nagle wybiegła do ogrodu. Zaczęła biegać w kółko, krzyczeć i płakać. Będący w centrum ogrodu Ania i Wojtek domyslali się, że wydarzyło się cos pomiędzy "Frytką" i "Kenem". Podeszła do nich Agnieszka "Zołza", powiedziała: "Ona ma doły po trawie. Wiecie po co lejemy w te kubki? Narkotesty będą robić". W tym czasie Kasia Wona i Kasia Janasik przebywały w pokoju kąpielowym. Cieszyły się muzyką i tańczyły pod prysznicem. Na podwórku, Wojtek powiedział, że oddanie moczu nic nie wykaże. Agnieszka "Zołza" odpowiedziała: "Wykaże. 50 złotych kosztuje test. Wiem, bo mam kumpla narkomana i my dożyłujemy (?) testami non-stop. I mocz idzie- co paliłes, w jakiej ilosci". Minęło kilka minut. "Frytka" ponownie pojawiła się w sypialni zwycięzców, by się czegos napić. "Ken" przez cały czas ćwiczył. Póniej Agnieszka "Frytka" na podwórku rozmawiała z Andrzejem: "Przepraszam że palę, ale nie mogę ci dać nawet, wiesz? Nawet przemycić, nic ci nie mogę zrobić". Andrzej: "No dobra, no- wytrzymam. A co?". Agnieszka "Frytka": "Jutro się dowiesz!". Andrzej: "Co?". Agnieszka "Frytka": "Po co te badania moczu są zrobione?". Andrzej: "Nie wiem". Agnieszka "Frytka": "Nie wiesz? A wiesz, że to wyjdzie wszystko?". Andrzej: "Nie wiem, ja spałem". Agnieszka usmiechnęła się i odeszła. Chłopcy z drużyny czerwonych dalej toczyli rozmowę w sypialni zwycięzców. Muzyka zagłuszyła większosć dialogów. Udało się jednak wychwycić wypowied, że "Frytka najwięcej wyjarała". Dziewczyna miała hustawkę nastrojów. Siedziała w ogrodzie, gdzie na przemian smiała się i płakała. Transmija "na żywo" dobiegła końca, a żadne z tych wydarzeń nie zostało wyemitowane w TVN. Nie wiadomo także, jak zakończyła się cała sprawa.

.....Zresztą dodatkowo dla niedowiarków mam klip filmowy z całego zajscia i na pewno znajdzie się on w pobieralni

Cytat: Rosa
Skoro wzieli Patrycję która była związana z kims z TVNu (niedopuszczalne w normalnej TV i pewnie kolejny ze skandali) to znaczy że nie przywiązywali większej wagi do tego kogo biorą , byle tylko buki były ładne.
...i znane.
Małgorzata Bugajska była juz wczesniej obecna w mediach, modelka, wraz ze swoim chłopakiem- Dawidem Ozdobą (z "Amazonek") brała udział "Rozmowach w Toku"
Marek (który wymiękł już na statku) również był znany w mediach (w koncu walczy o prawa ojców w sądach), występil też w programie "Kłamca" w Polsacie, gdzie doszedl do finalu i wygrał 7,5 tys. zł
Z kolei Marcin Matras to Mister Poland
Patrycja- jak już było pisane, dziewczyna Irka Bieleninika
Ken- bohater "Big Brother'a"
..i na deser jeszcze Miss Polonia Lidia Wasiak

szymoncz

Wincenty z Robinsona (Prawdziwy)  napisał mi, że oni zaprosili te 6 osób do Wyprawy Robinson.

[ Dodano: Sob 09 Lip, 2005 21:51 ]
A czy moglibyscie napisać, o co chodziło z tym Irkiem z BB? Bo kurcze, zapomniałem...

Showmag

Cytat: szymonczWincenty z Robinsona (Prawdziwy)  napisał mi, że oni zaprosili te 6 osób do Wyprawy Robinson.
...szesciu? to ciekawe, bo w swojej notce zapomniałem o siódmej osobie znanej z tv
mowa oczywiscie o Witoldzie z "Europa da się lubić"

podmark

Pamiętam jak kiedys w "Amazonkach" musiała interweniować ochrona. Justyna i jej chłopak, którzy zostali wyeliminowani wdrapali się na pobliską budowlę i zaczęli krzyczeć i pozdrawiać pozostałych uczestników. Jeszcze w "Barze 4" do domku weszła ochrona, by wyprowadzić fankę Piotra, która wdarła się do kompleksu, tylko wydaje mi się to troche nieprawdopodobne, bo przecież otacza to 4-metrowy płot i wewnątrz jest ochona. To akurat była wg mnie jedna z prowokacji producentów w celu podniesienia oglądalnosci.

Showmag

Cytat: podmarkw "Barze 4" do domku weszła ochrona, by wyprowadzić fankę Piotra, która wdarła się do kompleksu, tylko wydaje mi się to troche nieprawdopodobne, bo przecież otacza to 4-metrowy płot i wewnątrz jest ochona. To akurat była wg mnie jedna z prowokacji producentów w celu podniesienia oglądalnosci.

pamiętam te gadki-szmatki Ibisza i producentów o rzekomej ochronie :ubaw:
prawda jest taka ze ochrony nie było tam żadnej- przyjezdzala, kiedy cos zaczynalo sie dziac, wiec do domku mogl wejsc kazdy, kto tylko chcial i to bez wiekszych problemow..
..a zajscie z fanką Piotra (ktore ogladalem LIVE na kamerkach) nie bylo jedyną sytuacją, kiedy ktos nieproszony dostał się do domku (mogla to byc prowokacja jak i prawdziwe zdarzenie, ale rownie dobrze mogl tam wlezc psychopata z kosą i wszystkich milo potraktować podczas snu :)). Wczesniej, ktorejs nocy do mieszkania wdarly sie Karolina Jakubik, Magda Witkowska i Iza Grodecka.. panie byly pod wplywem alkoholu i chowaly sie po domu, by uniknąć wyprowadzenia :los:

podmark

Pamiętam, że podczas "Baru bez granic" strasznie manipulowano opiniami widzów na temat danego uczestnika. Zauważyłem jedną taką sytuacje. Damian mówi do Agnieszki Tomali, że nie jest ważna długosć członka i ilosć do orgazmów do uzyskania pełnej satysfakcji. Póżniej puszczają ten materiał na Gorących Krzesłach. Po kilku tygodniach w salonie domku odbywa się rozmowa na temat seksu i nie jest obecny tam Damian, który pracuje w tym czasie za barem. Cytuje Maćka: "Doszedłem do siedmiu razy i wymiękłem". Następnie jest pokazywany, ale w pasmie o 18:00 i ten materiał, nagle po 2 dniach w głównym odcinku o 20:00 pokazany jest fragment tej dyskusji i póżniejsze komentarze; Frytka do Magdy Modrej mówi, że nie spodziewała się po Maćku, że może aż tyle i zostaje wklejona wypowiedż Damiana : "Nie jest ważne ile się ma orgazmów...". Nagle Damian stracił ok. 10 % popularnosci na necie. I czy to nie jest manipulacja ?? Brawo dla psychologów pracujących dla ATM, swietne zagranie na emocjach.

mtvb

Do tych wszystkich przekrętów pewnie smiało można by jeszcze dodać fałszowanie wyników w Idolu...
Bo w końcu jak to możliwe, że akurat Pączek niespodziewanie sposród wszystkich z etapu teatralnego została zakwalifikowana nagle do etapu klubowego bo rzekomo okazało się że którys z uczestników ma podpisany kontrakt z wytwórnią płytową...  :hmm:
A póniej mimo tych wszystkich krytyk w jej stronę (jurorzy i telewidzowie) bez problemu przechodziła przez finałowe odcinki, przez co wypadały przez nią ludzie, którzy spiewali znacznie lepiej od niej... :?!:

sharkan

Mi się wydaje apropo postu wyżej że wynik 1 edycji byl sfałszowany. Bardzo się zdziwiłem ze nie wygrała Flinta, któa lepiej spiewała i miała większe poparnie np. w Internecie czy w innych ródłach. Fawortka całej edycji i tu nagle Janosz wygrywa