Wybory parlamentarne 2007

Zaczęty przez Showmag, Pn, 17 Wrz 2007, 11:43:58

joker

Jak myslicie - producenci pozwolą uczestnikom wziąć udział w październikowych wyborach? Z jednej strony zasady programu - nie mogą wiedzieć co się dzieje po za domem (sejm został rozwiązany, kiedy uczestnicy byli już w domu), a z drugiej jednak to nie jest byle co i trochę by to naruszało ich prawa jako ludzi.

Rosa

No proszę bez takich głupich żartów. Jeszcze ich do wyborów mieliby prowadzić  :ubaw:  :ubaw:  :sciana:

Toni

Sądzę,że będą mieli taką możliwosć. Bynajmniej żeby było na kogo głosować...Wszyscy tacy sami!
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Rosa

Po pierwsze - nie sądzę aby gdziekolwiek na swiecie wypuszczano ludzi z BB po to aby poszli glosować.
Po drugie - wolalbym aby jednak mieszkańcy nie głosowali bo źle bym się czuł ze swiadomoscią że przyszlosć naszego kraju zależeć może od głosu TYCH własnie ludzi.

molko

z wyborami to jest dylemat, ale skoto nie wiedzą, że są wybory to nie powinni głosować

pamietam, że jednej uczestniczce zmarł ojciec podczas programu i była burza bo nie wiedząc nie mogłaby uczestniczyć w pogrzbie

Toni

W jednej z niemieckich edycji uczestnicy mieli możliwosć zagłosowania,więc niewykluczone,że u nas tak nie będzie (choć wtedy w Niemczech wybierano jakby u nas prezydenta-kanclerza Niemiec) a nasze zbliżajace się wybory to inny cel.

Luxis

Wątpie, aby poszli na wybory... to trochę przesada, nawet by nie wiedzieli na kogo, bo nie mają możliwosci podglądania kampanii wyborczej i to by własnie nie było fair..

Toni

Ja bym im tam oszczędził możliwosci głosowania bo nie ma i tak i tak na kogo głosować normalnego i porządnego pomimo,że każda grupa sie reklamuje jak och ach jacy my wspaniali.

Showmag

"Big Brother" i wybory parlamentarne
Opublikowano: 2007/9/26 19:10:00

Czy na czas wyborów do Sejmu i Senatu mieszkańcy Domu Wielkiego Brata uzyskają dostęp do świata zewnętrznego?

Państwowa Komisja Wyborcza potwierdza konieczność poinformowania uczestników programu "Big Brother 4.1" o terminie zbliżających się wyborów do Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej i Senatu Rzeczpospolitej Polskiej. Jednocześnie PKW informuje, że uczestnicy programu nie mają możliwości głosowania bez opuszczania Domu Wielkiego Brata.

2 września pierwsi uczestnicy programu "Big Brother 4.1" zamieszkali w Domu Wielkiego Brata. Tydzień później dołączyły do nich kolejne osoby. Wszyscy mieszkańcy zostali pozbawieni dostępu do wiadomości ze świata zewnętrznego.

Okazuje się jednak, że od wspomnianej żelaznej reguły programu musi być wyjątek. Państwowa Komisja Wyborcza, w odpowiedzi na zapytanie producenta programu - firmę Endemol Polska - o konieczność poinformowania uczestników programu o terminie zbliżających się wyborów do Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej i Senatu Rzeczpospolitej Polskiej, potwierdziła taki obowiązek. Swoje stanowisko uzasadniła faktem, że prawo do udziału w wyborach władz publicznych jest jednym z podstawowych praw obywatelskich. Jednocześnie Państwowa Komisja Wyborcza wyjaśniła, że uczestnicy programu nie mają możliwości głosowania bez opuszczania Domu Wielkiego Brata. Odwołała się do przepisów Ordynacji Wyborczej, która nie przewiduje możliwości tworzenia innych obwodów głosowania, np. dla potrzeb uczestników programów telewizyjnych.

O zaplanowanych na dzień 21 października wyborach do Sejmu i Senatu mieszkańcy dowiedzieli się w dniu wczorajszym. Relację z tego zdarzenia widzowie mogli zobaczyć dziś o godzinie 18:30 w programie "Prosto z Domu", który wcale nie był nadawany na żywo.

chatiflatt

poinformują ich, i tyle. Dla każdego mieszkańca 100 tysiaków jest bardziej łakomym kąskiem niżeli wprowadzenie 'swojego' kandydata do Sejmu.

[21 października się już zbliża.. Ja będę zasiadał w takiej obwodowej komisji :D]
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Toni

Pisałem wcześniej że będzie możliwość by uczestnicy uczestniczyli w wyborach. No i tak się stało. Nie wiem czy popieram ten pomysł. Bijące w oczy złamanie podstawowej zasady programu Big Brother. Dobrze,że chociaż Wielki Brat podkreślił to. :zabek:

FK

Ale Wielki Brat podkreślil również, że takie złamanie zasady wiąże się z automatycznym wydaleniem z Domu BB. I tym samym, powiedział uczestnikom wprost: głosujesz - nie wygrywasz, nie głosujesz - masz szansę wygrać. A gdyby nie przypomniał tego punktu Regulaminu, to co..?

mseptember

A ja myślę, że tak nie będzie. Normalnie wyjdą, zagłosują i wrócą. W sumie teraz to i tak żadna różnica.

slawek

Jeszcze was coś potrafi zadziwić w tym programie? Może wyjdą a może komisja zasiądzie w spiżarni i tam zagłosują
Sławek

joker

WB podkreślał, że jest to złamanie zasad domu BB, a nie regulaminu, więc zrozumiałem to jako, że głosować mogą bez groźby opuszczenia domu, a jedyną konsekwencją może być tylko plama na sumieniu, że nie trzymali się wszystkich zasad.
Zresztą nie powiedzieli nikomu, czy to się wiąże z opuszczeniem domu, trochę tak zamotali, że chyba sami mieszkańcy nie wiedzą o co chodzi i niektórzy (np. Adrian) zrezygnował z głosowania, bo myślał, że przez to wypadnie. :kreci: