Po co ten "Big Brother"?

Zaczęty przez chatiflatt, Pn, 10 Wrz 2007, 01:18:00

joker

Cytat: SympatykBo, żeby nie widzieć syfu politycznego, wchodzę do innej rzeczywistosci. Mniej męczącej, mniej zniechęcającej do włączania tvset
Heh... masz w zupełnosci rację - odkąd oglądam BB o wiele mniej interesuję się polityką i czuję, że to mi chyba wyjdzie na dobre - mniej stresu, dłuższe życie :zabek:

chatiflatt

Cytat: SympatykBo, żeby nie widzieć syfu politycznego, wchodzę do innej rzeczywistosci. Mniej męczącej, mniej zniechęcającej do włączania tvset. Wiem, że nierealnej ... ale czy to, co oglądasz w programach informacyjnych, wygląda na realne ? Jest jezcze bardziej abstrakcyjne i oderwane od rzeczywistosci ! A w dodatku wqrwia niemożebnie i nie daje zasnąć ...

Tak ! Będę oglądał BB ! A potem inne nierealne historie ! Byle nie widzieć tych politycznych mord, na widok których żyć mi się odechciewa !

Jesli wqrza cię polska rzeczywistosć to może postaraj się ją zmienić? Samo oglądanie BB, VyVolenych, Beauty&Geek [to mi w tej chwili przychodzi do głowy jako przykład] nie zmieni twojego myslenia, ani sytuacji w Polsce. Ale ja nie jestem od tego żeby Cię pouczać, zwłaszcza że wyczuwam ironię.

Polskie społeczeństwo, niezależnie od wiary przekonań wieku, nie toleruje pewnych zachowań u innych. Czasem tylko zachowań, a czasem to przeradza się w niechęć do całej osoby. My - jako widzowie - oglądamy różne zachowania uczestników i oceniamy ich pod tym względem. Czy to jest fair?
Zauważcie, wszedł Bartek, było na początku 'jakos', komentarze były wobec niego pozytywne, teraz kiedy jest 'nijak' to komentarze diametralnie się zmieniły. A jesli za tydzień czy dwa znowu się zmieni na 'jakos' - mogę smiało powiedzieć, że raczej komentarze wobec jego osoby się nie zmienią lub tylko zauważą fakt 'przemiany'. Zaprezentował się ze złej [dla mnie osobiscie] strony i ta opinia już przeważa. Ale w sumie nie znam goscia, czasem zauważam, że tonuje głos, słucha, mysli, więc może nie jest 'pajacem' a tylko udaje 'pajaca'.
Ale pierwsze wrażenie to pierwsze wrażenie. Na tym własnie bazuje format BB [swiadomie lub podswiadomie], widzowie nie mogą poznać mieszkańców, mogą ich jedynie zobaczyć w danych sytuacjach. Tylko tyle, a może aż tyle. Trochę głupie jest jedynie to, że na tym 'wrażeniu' opiera się nasze głosowanie smsowe, a sytuacje [w których możemy 'poznać' uczestników] są często źle dobierane..
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

molko

Cytat: mseptemberA po cóż tu się zastanawiac dlaczego? Oglądam bo lubię

warto czasem patrzeć z dystansem na to co robisz, aby wiedzieć więcej o sobie, brak krytycyzmu? uważam, że dużo tracisz
CytatBo, żeby nie widzieć syfu politycznego, wchodzę do innej rzeczywistosci. Mniej męczącej, mniej zniechęcającej...
jesli nie masz swiadomosci co dzieje się w Polsce i idziesz lub pewnie nie na wybory to się nie dziw

Ale zobaczcie jak Big Brother podobny jest trochę do polityki i wyborów. Głosowanie - oddanie karty do urny, spot polityczny - reklama o nominacjach, wygrana - odejscie z domu. Może Big Brother daje większe poczucie współdecydowania w rozgrywce, ale ta rozgrywka to masowa rozrywka, a wybory to społeczeństwo, przyszłosć...

Toni

To co dzieje się w polityce ostatnimi czasy (niedługo po objęciu "władzy" przez Kaczyńskich) przypomina Big Brother.Tyle,że tam uczestnicy się znają, wiedzą o przeszłosci swojej. :zabek:
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

molko

a wiecie do czego doszedłem z kolegą? że gdyby Big Brother wszedł dopiero teraz na rynek medialny to mysle, że byłby bardziej popularny niż BB1

dlaczego?
podsłuchy, nagrania, afery polityczne - przeciętny Polak nie ma wpływu idąc na wybory, a Big Brother daje taką szanse wpływu i tworznia programu, o wiele większą niż wyborca idący do urny z kartką papieru
jak myslicie?

Luxis

nie no bez przesady, nie przebił by bb1, teraz jest za duża konkurencja...
od polityki nie da sie niestety uciec, jest wszędzie... :/ ale bb jest potrzebny, dla rozrywki chociaż, zeby sie posmiać, popłakać, podenerwować... wzbudzić nasze emocje przede wszystkim, inaczej bysmy nic na forum nie pisali, a tak to codziennie emocje, cos sie dzieje ;) i to jest dobre i fajne

Toni

Oczywiscie że gdyby Big Brother 4.1 był 1szą edycją polską miałby być najbardziej popularną ze względu na to co się w niej dzieje,a to przecież dopiero 18 dni programu :zabek:  przed nami całe 3 miesiące! (nikt nie miałby jak sądzić,że 1sza edycja TVN jest edycją the best). Niewiarygodne jest jak w ciągu 6 lat zmienia się tryb życia ludzi w Polsce,czego są żądni...tylko wszystko też musi mieć swoje granice,ale w sumie telewizja w dzisiejszych zcasach jest o tyl esmiałą że potrafi wejsć razem z prasą z buciorami w życie zwykłych ludzi i wyrządzic mu niesamowitą krzywdę. Zależy to od samego człowieka,czy spłynie to po nim,ale całej sprawy nie zostawi,czy zaszyje się gdzies i nabawi się psychicznej choroby,bo bedzie wiedział że jest skończony w oczach miliona ludzi. Do czego to jeszcze sensacyjnego nie dojdzie...aż strach się bać.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Fireman

Wypowiadalem sie dzis na tym forum juz kilkukrotnie i chcialbym tu niniejszym jeszcze dodac ze program jest po to zeby zapewnic rozrywke osobom ktore cenia ciekawe pomysly, rozrywkowych ludzi i akcje na ekranach telewizorow : ) Bb swietnie sie do tego nadaje i nowa edycja w niczym nie jest gorsza od starych a nawet lepsza, jestem wielkim fanem tego programu i na prawde czuje sie swietnie siadajac sobie wieczorem przed telewizorem :D Pozdrawiam

FK

Cytat: Firemanprogram jest po to zeby zapewnic rozrywke osobom ktore cenia ciekawe pomysly, rozrywkowych ludzi
Zgadzam się - tylko, że ludzie ceniący ciekawe pomysły nie trafili do tej pory na zbyt wielu rozrywkowych ludzi (...)

Fireman

FK - czy moglbys rozwinac mysl ? Bo wydaje sie ciekawa ale nie za bardzo zalapalem o co chodzi :D byc moze to wynik lekkiego kaca :D

chatiflatt

właśnie FK, mógłbyś się lepiej postarac.. nie rozwijasz wątków..
EDIT
:D
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

FK

... trudno jest być facetem... Stąd to ograniczenie. To znaczy: ograniczanie - wątków  :los:

Goku

Pytacie po co ten Big Brother?? Od jakiegoś czasu wydaje mi się, że ktoś z ATM-u pomyślał sobie "Pokażmy ludziom, że ten Big Brother to beznadzieja i nie ma się czym tak podniecać, a kiedy już wszyscy będą tak uważali to zrobimy nową edycję Baru i pokażemy, że jest on 100 razy lepszy od tego całego BB", po czym reszta ekipy się na to zgodziła. Następnie na castingach wybrali najgłupsze z najgłupszych osób które się zgłosiły do tego robiąc wszystko by się zapoznali, aby każdy miał o każdym już wyrobione zdanie. Na sam koniec zamknęli tych "ludzi" w jednej klatce i zaczęli robić wszystko, by ta edycja okazała się niewypałem...

FK

Cytat: Gokuktoś z ATM-u pomyślał sobie "Pokażmy ludziom, że ten Big Brother to beznadzieja i nie ma się czym tak podniecać, a kiedy już wszyscy będą tak uważali to zrobimy nową edycję Baru i pokażemy, że jest on 100 razy lepszy od tego całego BB"

Goku - Kreatywność - przy Forumowiczach - 10! W życiu nie wpadłabym na taki pomysł :D Pocieszny jest.

Luxis

Ten BB jest przede wszystkim dla rozrywki i nie wiem jak Wam ale mi się podoba, rozkręcili się na maxa w porównaniu do początku tej edycji, gdzie było nudno, a teraz jest świetnie, zawsze się coś dzieje, ogólnie OK!