Sfałszowane wyniki?

Zaczęty przez Showmag, So, 06 Paź 2007, 23:28:22

Czy uważasz, że wyniki przedstawiane widzom są sfałszowane?

Tak
28 (71.8%)
Nie
6 (15.4%)
Nie wiem / Nie mam zdania
5 (12.8%)

Głosów w sumie: 19

Głosowanie skończone: Pn, 15 Paź 2007, 00:04:14

FK

No dobrze: cały czas piszesz o błędzie w słupku czerwonym. Poniżej wyniki Kaśki L. podawane w czasie:
21.08   -8
21.23   -7,7
21.30   -7,8
22.05   -7,3
22.20   -9,9
22.30   -2,3
Jak wobec tego możliwe jest, że w przeciągu 10 minut różnica zmieniła się aż o 7,6%..? Wybacz, ale jest to mało wiarygodne.

Exile

Dokładnie, to już było przegięcie...
jestem w stanie łyknąć coś takiego:
21.08 -8
21.23 -7,7
21.30 -7,3
22.05 -6,1
22.20 -5,4
22.30 -5,0

lukasz000

Zmiana taka jest bardzo prawdopodobna , gdyż  ogląda program  mało osób ok. 400-500 tys z czego 100-200 tys głosuje. Wynika że  aby zmienić wynik o 1%  potrzeba ok.  1000-2000 głosów. Co jest możliwe tym bardziej jeśli  głosowali fani Kasi L.
Dla porównania podam Przykład tańca z gwiazdami w ostatnią niedzielę , kiedy to w ciągu przerwy  reklamowej zmieniły się wynik jednej z par o ok. 10% , tyle że trzeba dodać jeszcze , że głosujących w tym programie jest kila razy więcej niż w BB , a co za tym idzie  trudniej jest zmienić wyniki  procentowe.

Exile

100-200 tys głosuje? chyba za dużo... jeśli ogląda 500 tys, uważam, że glosów może być max 50 tys

Showmag

Cytat: lukasz000Dla porównania podam Przykład tańca z gwiazdami w ostatnią niedzielę , kiedy to w ciągu przerwy  reklamowej zmieniły się wynik jednej z par o ok. 10%
I to jest właśnie najgorszy przyklad jaki mozna bylo podac :plask:
...albo najlepszy dla udowodnienia tezy, że wyniki w BB4.1 są nieprawdziwe :zabek:

Ktoś chce mi wmówić, że w programie BB4.1, emitowanym w malej stacyjce przy oglądalności na poziomie 0,5-1 mln widzow, wyniki głosowania są w stanie się zmienić o 10%, kiedy do takich zmian dochodzi w największym hicie TVN - "Tańcu z Gwiazdami", ktory oglada 5-6 milionów widzow? Coś tu się kupy nie trzyma :wisienka:

Cytat: lukasz000Zmiana taka jest bardzo prawdopodobna , gdyż ogląda program mało osób ok. 400-500 tys z czego 100-200 tys głosuje.
Proszę o źródło tych - jak dla mnie - totalnie niewiarygodnych informacji.
Z informacji jakie kiedys uzyskalem - 2 tysiące SMS-ów to przychodziło podczas głosowań przy BARZE4, który ogladalo 2,6 mln widzow :ubaw:

chatiflatt

Cytat: AaragornZ informacji jakie kiedys uzyskalem - 2 tysiące SMS-ów to przychodziło podczas głosowań przy BARZE4, który ogladalo 2,6 mln widzow :ubaw:
no i mamy odpowiedz na pytanie Czy wyniki głosowań w BB4.1 mogą być fałszowane?
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

podmark

Cytat: AaragornZ informacji jakie kiedys uzyskalem - 2 tysiące SMS-ów to przychodziło podczas głosowań przy BARZE4, który ogladalo 2,6 mln widzow :ubaw:

Wątpię, by taka informacja była prawdziwa. Po prostu nie opłacało by się producentom robienie czegoś, co przynosi tak małe dochody :). Trzeba przecież pamiętać, że producent największy zysk ma właśnie z smsów (bo pieniądze za wyprodukowanie programu po odliczeniu kosztów wcale nie są takie duże). Dlatego nie wierzę w 2 tysiące smsów - po odliczeniu opłat dla operatora, podatku i właściciela linii audiotele producent zarobiłby tylko jakieś 2 - 2,5 tysiąca. Czy ATM schylałby się po tak śmiesznie małą kwotę ?

Doskonale pamiętam, jak podczas finału "Idola 2" podano informację, że w głosowaniu finałowym przyszło milion smsów. 2 tysiące to coś nierealnego (no chyba, że przy "Barze Europa"  :zabek: )

Showmag

Cytat: podmarkWątpię, by taka informacja była prawdziwa.
Słowo przeciw słowu. A nie sądzę, by moj informator (zresztą - uczestnik "Baru") mial powod, by wprowadzac mnie w blad.

Cytat: podmarkTrzeba przecież pamiętać, że producent największy zysk ma właśnie z smsów
Już podczas BB1 czy BB2 oficjalnie powiedziano, że najmniej korzyści przynoszą własnie głosowania SMS-owe. A największe zyski - rzecz jasna - pochodzą z reklam.

podmark

Cytat: Aaragornnie sądzę, by moj informator (zresztą - uczestnik "Baru") mial powod, by wprowadzac mnie w blad

A ja nie sądzę, by państwo Kurzewscy dzielili się z podrzędnymi uczestnikami kolejnego już reality show (zaraz zaraz, jak to oni ich nazywają - mięso ?) wynikami, ile danego dnia zostało wysłanych smsów. Takie dane mają tylko: firma obsługująca linię sms premium, producent oraz główne osoby w stacji telewizyjnej emitującej dany program. Osoby pracujące na planie dostają tylko informację z firmy obsługującej linię, ale jedynie dotyczącą procentowego przeliczenia głosów.

Zresztą Polacy pokochali procenty - w wielu krajach przy okazji głosowań jest podawana ilość głosów wysyłanych na danego uczestnika. (kolejne wątpliwości do wspomnianych przed admina 2 tysięcy budzi fakt, że w Czechach przy niespełna milionowej widowni programu "VyVoleni" przychodzi ponad 100 tysięcy głosów, a Polak i Czech podobną mają mentalność, choć moim zdaniem to właśnie ten czynnik - możliwość decydowania o czyimś losie jest wszędzie podobnie odbierany i ludzie połykają haczyk i ślą smsy)

CytatJuż podczas BB1 czy BB2 oficjalnie powiedziano, że najmniej korzyści przynoszą własnie głosowania SMS-owe. A największe zyski - rzecz jasna - pochodzą z reklam.

Tylko, że zysk z reklam dostaje telewizja, a producent otrzymuje określoną w umowie kwotę za wyprodukowanie określonej liczby odcinków. Pieniądze z smsów wpadają do kieszeni producentów.

Showmag

Fakt faktem, ilekolwiek by tych SMS-ów nie było, to po zrównaniu ich z "Tańcem z Gwiazdami" zmiany procentowe w BB.4.1 i tak wydają się być niewiarygodne.

lukasz000

Widzę , że sporo osób myli ilość głosów , a udział procentowy  tych głosów.
Im mniejsza ogladalność programu  a co za tym idzie mniejsza liczba głosujących , tym szybciej zmieniają się wyniki procentowe Przykładowo w BB  aby zmienić wynik o 1% wystarczy ok. 1tys głosów ,a jak pisałem wcześniej w tańcu z gwiazdami aby zmienić o 1%
trzeba kilka razy więcej tych sms-ów niż w BB4.1 , bo tak wynika z równania matematycznego .Więc gdzie szybciej  mogą zmieniać się wyniki - tam gdzie mniej osób głosuje.
natomiast napewno nieprawdziwa jest informacja , żeby w barze podczas głosowania oddano 2 tys głosów na całą Polskę nawet  kiedy był emitowany w tv4. Sama rodzina i przyjaciele uczestników zawsze wysyłają tyle sms-ów , a dotego cała reszta osób. Prędzej bym uwierzył , że kilkanaście tys głosów.

FK

Cytat: lukasz000w tańcu z gwiazdami aby zmienić o 1%
trzeba kilka razy więcej tych sms-ów niż w BB4.1 , bo tak wynika z równania matematycznego
... ale i Taniec z Gwiazdami, jak piszesz, ogląda kilka razy więcej ludzi...
Proste - przełożenie jest identyczne.

Exile

CytatAaragorn napisał/a:   
nie sądzę, by moj informator (zresztą - uczestnik "Baru") mial powod, by wprowadzac mnie w blad
A co taki uczestnik baru mógł wiedzieć o tym ile osób przysyła SMSy? Żaden argument.
Poza tym, TzG a BB to zupełnie inne formaty i niekoniecznie można wyliczyć ilość wysyłanych smsów w bb z proporcji...

Poza tym - PO CO SIĘ KŁÓCIĆ? Wiadomo, że smsy nie mają żadnego znaczenia w BB i że to widzi misię producentów decyduje o być albo nie być uczestnika w show

Showmag

Cytat: ExileA co taki uczestnik baru mógł wiedzieć o tym ile osób przysyła SMSy?
Coś mi ta wypowiedź przypomina...

Cytat: Katarzyna Burzawa-Czupryniak, Dyrektor Kreatywna Endemol Polska:
Internauci mają o czym pisać i bardzo nas to cieszy. Krytykowanie prowadzących, czy ekipy produkcyjnej pozostawiam "profesjonalistom" zajmującym się tworzeniem telewizji.

A więc skoro MY NIC nie wiemy, UCZESTNICY NIC nie wiedzą, to może najlepiej zamknijmy to forum, wszak jeżeli NIKT NIC nie wie, to dyskusja nie ma sensu... Pozostawmy sprawę "profesjonalistom" i nie wypowiadajmy się na żaden temat. Albo udajcie się na stronę główną showmag.info i weźcie udział w sondzie. Wtedy może w końcu się czegoś dowiemy. Przynajmniej do momentu, póki nie pojawi się kolejna osoba, która stwierdzi, ze sonda nie jest wiarygodna, a respondenci nie zostali odpowiedni dobrani ;)

Cytat: ExileWiadomo, że smsy nie mają żadnego znaczenia w BB i że to widzi misię producentów decyduje o być albo nie być uczestnika w show
No to przynajmniej wrocilismy do meritum tematu.

Jason

24.11, godz. 23.31

Iza -7,6
Lenartowicz: - 7,9
Babka: - 9,7