Sfałszowane wyniki?

Zaczęty przez Showmag, So, 06 Paź 2007, 23:28:22

Czy uważasz, że wyniki przedstawiane widzom są sfałszowane?

Tak
28 (71.8%)
Nie
6 (15.4%)
Nie wiem / Nie mam zdania
5 (12.8%)

Głosów w sumie: 19

Głosowanie skończone: Pn, 15 Paź 2007, 00:04:14

FK

Otóż to. Powinni podawać jeszcze ilości sms'ów na "tak" i "nie". Myślę, że procentowe udziały policzylibyśmy sobie szybciej, sprawniej i... dokładniej.

Fireman

Nie wierze ze za wyjsciem Joli jest az tyle osob. Czy mozna w jakikolwiek sposob sprawdzic czy wyniki nie sa manipulowane ?

lepakkomies

Jakoże to mój pierwszy post , pozwolę sobie się przywitać, tak więc - Heyah All! ;) ok... to teraz przejdźmy do właściwej kwestii, jaka jest tu poruszana...
Nie wiem czy ktoś już o tym wspomniał czy nie (ja nigdzie się czegoś takiego nie doczytałam, ale jeśli nawet, to świat się nie zawali jeśli powielę czyjeś spostrzeżenia ^^) ALE...
wszystko po kolei... ;)
BB 4.1 oglądam od niedawna - przyznaję, że głównie za sprawą pojawienia się, równie niedawno, pewnej osoby (dodam, że znacznie wyróżniającą się od innych uczestników fryzurą ;) ) - i sądziłam, że te całe wyniki głosowań są co najmniej śmieszne - do dziś...
Przez przypadek weszłam na Waszą stronę => www.showmag.info, na newsa o odejściu niejakiej Agaty G. i w końcu na  linka z wynikami głosowania i co się okazało? Ano, że diabeł tkwi zawsze w szczegółach :devil: i jakby ktoś jeszcze tego nie wiedział, fakt ten prezentuje się następująco:
Screenshot ze strony (kliknąć, aby powiększyć) => https://bigbrother.showmag.info/bigbrother4/index.php?id=62

Patrząc na same 'Głosy za odejściem' i 'Głosy za pozostaniem' oczywiste jest, że w niedzielny wieczór dom BB opuściłaby Katarzyna L. ALE obok mamy jeszcze 'Podsumowanie', a cóż ono znaczy? A jedynie czystą matematykę :] a konkretniej wynik odejmowania, czyli po prostu:
'głosy za odejściem' odejmowane są od 'głosów za pozostaniem'
I takim to sposobem program opuściła właśnie Agata G., której różnica głosów 'za' i 'przeciw', była największa ze wszystkich pozostałych.

Podsumowując: chytry sposób na zbijanie kasy...

Rosa

Na zbijanie kasy w wykonaniu ATMu. Normalnie te podwójne głosowania zarówno "za" jak i "przeciw" są całkiem skuteczne. Gdyby było glosowanie tylko za odejściem to osób takich jak Agata czy Gerard nie udałoby sie pozbyc z programu do samego konca za to wylatywałyby osoby barwne jak KL czy JR.

Oczywiście piszę o czysto teoretycznej sutuacji i BB w wykonaniu porządnej firmy gdzie wynikom naprawde można wierzyć. :P

Rosa

W australii od 2 czy 3 lat działa taki sam system głosowania jak u nas , głosuje sie na TAK i na NIE. Róznica jest taka ,że podobnie jak było podczas pierwszej eliminacji NIE POKAZUJE SIĘ w czasie ringu kto ma ile procent no i co najważniejsze NIE MA NIGDY tak zblizonych wyników jak u nas że jedna osoba ma +2.5 a ta co odpada -1.6. Róznice zazwyczaj sa kilkudziesięcioprocentowe.
Bardziej ufam temu co tam pokazują :)

ewulek75

uwazam ze wyniki nominaci sa manipulowane na potzeby telewizij nie wieRZĘe ze w jednym tygodniu jolka ma tyle na plusie i jest na pierwszym miejscu a nastepna niedziela i tak malo brakuje jej do wyjscia czyzby stracila fanow9apropo ja nie jestem za jola porownuje wyniki)wniosek ...sam sie nasuwa :devil:

Luxis

Cytat: RosaW australii od 2 czy 3 lat działa taki sam system głosowania jak u nas , głosuje sie na TAK i na NIE. Róznica jest taka ,że podobnie jak było podczas pierwszej eliminacji NIE POKAZUJE SIĘ w czasie ringu kto ma ile procent no i co najważniejsze NIE MA NIGDY tak zblizonych wyników jak u nas że jedna osoba ma +2.5 a ta co odpada -1.6. Róznice zazwyczaj sa kilkudziesięcioprocentowe.
Bardziej ufam temu co tam pokazują  
gdyby tylko tak było u nas, wg. mnie też bardziej realne są te kilkunasto procentowe przewagi głosów. Jak dotąd około 10% przewagi miała tylko Iza, ale nie pamiętam z kim siedziała i ten ktoś wyleciał.

Fireman

Sam system nie jest zly, jest wielu telewidzow ktorzy nie maja na przyklad kandydatna na opuszczenie domu , tzn nie widza nikogo wsrod nominowanych ktorzy powinni ich zdaniem opuscic dom , ale maja tam na przyklad swojego faworyta i chcieliby zeby pozostal , wtedy daja taki glos i wsio : )

logandevil

Oni chyba mysla ze my jestesmy idiotami i uwierzymy w te manipulacje ,robia to w taki nieudolny sposob ze ostatnio moja 5 letnia siostrzenica stwierdzila ze "cos jej tu smieldzi"Za kazdym razem roznice sa takie niewielkie po przeliczeniu plusow i minusow a kazde glosowanie wazy sie do samego konca .Producentom nie wroze duzego sukcesu w naszym kraju ale np na Bialorusi czy innych totalitarnych panstwach by sie nadali do falszowania wynikow glosowan,ktos tu trafnie stwierdzil ze taki numer mialby wieksza szanse powodzenia kilka lat temu ,kiedy to internet nie byl tak powszechny i nie bylo forow tego typu.

lepakkomies

Cytat: RosaNormalnie te podwójne głosowania zarówno "za" jak i "przeciw" są całkiem skuteczne. Gdyby było glosowanie tylko za odejściem to osób takich jak Agata czy Gerard nie udałoby sie pozbyc z programu do samego konca za to wylatywałyby osoby barwne jak KL czy JR.
Tylko jak to się ma do decyzji widzów? Raczej nijak. Taki sposób przedstawiania głosów nie odzwierciedla ich rzeczywistego wyboru - jednymi słowy o wyjściu któregoś uczestnika decyduje bardziej przypadek, bo co z tego, że np. Kasia L. miała najwięcej głosów 'przeciw' skoro jej różnica wyszła niewystarczająco duża, aby opuścić dom BB? ]:| Taką to metodą, może wyjść praktycznie każdy, bez względu na to czy się go lubi czy nie - tutaj kluczową rolę odgrywa wynik po odjęciu głosów 'przeciw' od głosów 'za' - i jeśli gdzieś się mylę, to proszę niech mnie ktoś oświeci :kreci:

mseptember

Ale zupełnie nieważne jest to, że miała najwięcej głosów 'za'?

lepakkomies

Cytat: mseptemberAle zupełnie nieważne jest to, że miała najwięcej głosów 'za'?
mseptember przeczytaj jeszcze raz moje dwa wcześniejsze posty =='
Ja tak uważam i wszystko wskazuje na to, że jest tak jak napisałam - innego logicznego wytłumaczenia nie znajduję.

mseptember

Metoda obliczania głosów była szczegółowo wyjaśniana przez tv4 po pierwszym ringu. Oczywiście może się ta metoda podobać lub nie. Moim zdaniem nieprzewidywalność wyników ma swoje zalety. Tzn. może by miała, gdyby podawane liczby były prawdziwe, w co wszyscy wątpimy. Branie pod uwage zarówno zdania przeciwników jak i zwolenników uważam za całkiem sprawiedliwe, bardziej, niż głosy wyłącznie przeciwników. Bo jak widać te osoby które mają najwięcej głosów 'za' mają również najwięcej głosów 'przeciw'. Z drugiej strony - niestety - ułatwia to producentom manipulacje, bo wyniki są mniej czytelne. Ja osobiście jestem zwolennikiem głosowania pozytywnego, ale to akurat marzenie ściętej głowy.

FK

Cytat: RosaGdyby było glosowanie tylko za odejściem to osób takich jak Agata czy Gerard nie udałoby sie pozbyc z programu do samego konca za to wylatywałyby osoby barwne jak KL czy JR.
Podpisuję się pod tym mimo, że na początku ten sposób głosowania wydawał mi się denny. I wszystko byłoby hiper - super, jeśli wyniki pokazywane nam przez TV4 były głosami widzów a nie wynikami spreparowanymi przez Producentów. Niestety uważam, że pokazywane cyfry są mocno naciągane. A dziś znowu 4 osoby idą łeb w łeb (...)

logandevil

Podwojny system glosowan jako taki jest dobrym pomyslem ,ale niestety daje wieksze pole manewru do manipulacji.Producenci to zreszta wykorzystuja na maksa ,tylko bardzo nieudolnie i juz chyba malo kto wierzy w te ich smieszne wyniki