Big Brother 6?

Zaczęty przez Showmag, Śr, 02 Kwi 2008, 11:04:23

mike8907

A na czym właściwie polega Secret Story??

Toni

Odsyłam do tematu Secret Story np Francja skąd format pochodzi.
https://showmag.info/forum/index.php?topic=1625.0
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

illumanti

Nie wiem czy tutaj, przy kryzysie reklamowym cokolwiek ma jakiś sens. Australia i UK mają gotowe budynki, dom wygląda świetnie, a u nas? Znowu jakiś barak, kilka pokoi i kolorowe ściany? Trochę bez sensu.

Poza tym, mają racje. To, że wy lubicie Big Brothera, nie znaczy, że inni mają na to ochotę. Chcąc nie chcąc, zdanie o tym jest takie, że program ten robi z ludzi durniów :)

Nie ukrywam, że osobiście mi się podoba, ale to już się staje z czasem nudne. Teraz w telewizji zaistnieć może każdy i TVN ma racje. Koszty produkcji tego zapewne są wysokie (nie znam się), a po co emitować coś, co będzie przestawiało grupkę ludzi i żałosne nisko budżetowe zadania jak za czasów TV4? Sam format to nie sukces, to przecież musi być ciekawe.

Stać jakąkolwiek stację na takie coś teraz? Nie sądzę.

Jak dla mnie, najlepszą edycją ze wszystkich zrealizowanych w Polsce była 3cia edycja, zadania były najciekawsze.
Już wtedy było widać, że zainteresowanie show mija, i kolejna edycja ma coraz to mniejszą oglądalność.

Mi do szczęścia nie potrzeba polskiej edycji. Jest od groma anglojęzycznych, więc bez problemu mogę się zadowolić.
My, polacy, mamy dość dziwną mentalność, będąc za granicą nigdy nie mam ochoty tutaj wracać, i szczerze mówiąc, z całą moją sympatią do BB, jakoś nie mam ochoty oglądać nowej edycji, gdzie każdy liczy aby zostać gwiazdą i wygrać kase.

Damian

W naszym domu też przy niskich kosztach można zrobić naprawdę ładny wystrój, ale nie o tym mowa. U nas to robili źle. (Mowa o BB4/5). Też już nie widzę nowej edycji w wersji z TV4 - zbyt rozpieścił mnie "Big Brother" w UK - wszystkie kraje powinny wzorować się na Wielkiej Brytanii.

illumanti

Mi już się znudziła edycja UK.

Co prawda to prawda, Wielki Brat jako postać jest bardzo konsekwentny, coś się dzieje, zawsze jest jakiś twist z zakupami, ale jednej sprawy nie przeboleję, finał. Zwykły eviction night :)

Dla mnie edycja UK straciła bardzo dużo po zmianie stacji i odejściu Daviny, to ona była tam główną gwiazdą..

Nie wiem co Big Brother zrobił w TV4 twoim zdaniem (tak, oglądałem, pamiętam). Nie wiem czy by miało to jakiś wielki wpływ na edycje w TVN (przyjmij do wiadomości, że edycje z TV4 nie cieszyły się wielkim powodzeniem, ja np. nie miałem pojęcia na początku o edycji 4.1, a obejrzałem ją po 5tej serii. Nie można powiedzieć, że ta stacja zepsuła nam ten show, bo TVN, kontynuując go u siebie, raczej przyjąłby strategię promocji troszeczkę inną, zresztą opartą na edycjach 1-3, nie wspominałby 4.1 oraz 5, mogę się założyć. Poza tym, TVN.. powiedzmy sobie szczerze jest raczej poważną stacją, i nie sknociłby tego tak samo jak TV4.

IMHO, tutaj chodzi o coś kompletnie innego.
Po prostu format się wypalił, i społeczność nie ma ochoty oglądać "grupki debili zamkniętej w baraku aby się nachlali i wylansowali się na gwiazdy" (cytat jednej z osób którą znam). Tak na prawdę, w Big Brotherze stajesz się kimś za nic.

w 2011 roku Onet przeprowadził konkurs "Złote Kropy",  i jeśli pamięć mnie nie myli, zwyciężył Mam talent, a Big Brother zajął dopiero 4 miejsce z 5 dostępnych.
W talent-show nie musisz śledzić programu codziennie, a zasady uczestnictwa są troszeczkę inne i przede wszystkim dzieje się dużo więcej.

Big Brother miał sens na początku, kiedy Internet w Polsce stawał się czymś powszechniejszym, Big Brother był pierwszym tego typu projektem w Polsce, czymś niezwykłym, to było po prostu coś nowego, że każdy może się znaleźć w telewizji i zostać gwiazdą.

Na dobrą sprawę 3 edycja była najlepszą ze wszystkich, uczestnicy moim zdaniem byli najlepiej dobrani, działo się też naprawdę sporo, a oglądalność była najniższa ze wszystkich 3.

Big Brother to tak naprawdę jedna wielka telenowela ciągnąca się przez 3 miesiące któej koszty produkcji są ogromne.
Nie ma tutaj obranego scenariusza, a i ludzie nie są głupi, myśle, że w dzisiejszych czasach, w erze blogów program ten byłby nieźle "zhejtowany" a i pośród starszych osób większego powodzenia nie odniósłby. I szczerze mówiąc - chyba racja.

Nie wiem czym tutaj wy jesteście bardziej zainteresowani, samą ideą show i przebiegiem jej gry, czy techniką realizacji i momentami kiedy produkcja wchodzi w interakcję z jej uczestnikami, bo to są naprawdę dwie różne strony.

Dzisiaj, codziennie oglądając Big Brothera producenci NIE MOGLIBY pozwolić sobię na wolą akcję, nudny odcinek bo następnego dnia nastąpiłby spadek widzów. Nie brak nam produkcji w dzisiejszych czasach, i tak naprawdę, jeden nudny odcinek skutkowałby wzrostem oglądaności innych kanałów.

TVN zakończył Big Brothera z klasą. Zrobił tak samo np. z serialem Kryminalni czy Magda M. I chwała mu za to.

Produkcja, która coś zapoczątkowała w Polskiej telewizji, wyrwała nas z pewnego zaścianku i pozwoliła rozwijać się kanałom w naturalny sposób, zmieniła sposób postrzegania widza na Polską telewizję bo tak naprawdę, dzisiaj gwiazdą może zostać każdy, i na tym polega dzisiejsza telewizja - przedstawianie poczynań zwykłych ludzi i zdawanie relacji z ich dorastania do pozostania celebrytą albo kimś odciśniętym w naszych umysłach za piosenkę albo występ.

Za kilka miesięcy, mam nadzieję, że TV6 przerzuci emisję powtórek Big Brothera na wcześniejszą godzinę i będą dostępne bardziej lojalne statystyki dotyczące oglądalności. Edycja 4 sama w sobie nie była zła, jak dla mnie była wporządku, szczególnie na początku.

Co mogę powiedzieć? Big Brother powinien być stanowczo ogłoszony końcem pewnej epoki w Polsce. Bardzo chciałbym zobaczyć jakiś reportaż o tym programie, zrealizowany przez TVN podsumowujący jak ten program wpłynął na nasze umysły, na dzisiejszą telewizję i showbiznes, po tylu latach TVN mógłby szczerze powiedzieć o problemach wynikających z realizacji tego show i jak trzeba się wykazywać aby utrzymać oglądalność i jakość progrmu na stałym poziomie.

Ja w ogólę w Polsce nie widzę nowej edycji.  Tak poza tym, 3 miesiące to stosunkowo za długo. Telenowele są o dużo ciekawsze dla większości ludzi, nieoczekiwane zwroty akcji i tańsze w zrealizowaniu. Tutaj, tak na prawdę nic nie jest zrealizowane, postać Wielkiego wchodzi w życie uczestników poprzez rozmowy i zadania, nic więcej nie może zrobić, a manipulacja uczestnikami wygląda naprawdę sztucznie i skutkuje w wynikach oglądalności.
Dziś, program taki to na prawdę wysokie koszty produkcji i bardzo ryzykowne przedsięwzięcie.

Z naszą mentalnością Polaczków (zresztą zademonstrowali ostatnio w Radomiu podczas wigilii) jest to kompletnie bezsensowne. Tutaj nie ma co oglądać.
Poza tym kwestia dzieci, dzisiaj telewizja naprawdę ogłupia, i moim zdaniem, po latach, Big Brother to nie jest show dla małych dzieci, które by to z chęcią obejrzały. Ludzie którzy się "napierdalają" po łbach.. Oczywiście, w telewizji można obejrzeć to samo, chociażby w wiadomościach, ale proszę zwrócić uwagę na to, że komentarz jest tam zazwyczaj negatywny, nie popiera się na co dzień tego zachowania. W Wielkim Bracie jest to w pewnym sensie bez kary. Oczywiście, Wielki Brat neguje przemoc, ale nie są tutaj pokazane czyste konsekwencje, po prostu rozmowa w Pokoju zwierzeń albo automatyczna nominacja, a dziecko siedzi podniecone, że coś się dzieje w jego ulubionym show. Wiem jak jest, sam podczas pierwszych edycji byłem młodym brzdącem.

Nie wiem jak wyglądają kwestie prawne, ale jak dla mnie, jedyny sens Big Brothera w Polsce to po prostu edycja z UK/Australii/US z napisami. To tak na prawdę idealna okazja na nudne pozycje telewizyjne, dla mniejszości (albo większości, dobra, prorokiem nie jestem) byłoby to ciekawe, obejrzec, a przy okazji nauczyć się języka angielskiego. Takie coś, w godzinach wieczornych, jak najbardziej. Chętnie bym obejrzał coś takiego przed snem.

Co do polskiej edycji trudno mi udawać wróżkę, TVN jest w polsce jak dla mnie najlepszą stacją telewizyjną w zakresie produkcji własnych, więc być może tutaj jest cały czas miejsce na odniesienie sukcesu, promocja, wielkie powitalne show, twisty na początek.. Nie wiem.
Ale reaktywacja show na jedną edycję, przy kryzysie reklamowym byłaby kompletnie bez sensu.

Takie moje zdanie, Big Brother był pewną bramą wjazdową dla Polskiej telewizji, remont był, bramy już nie ma.

podmark

Cytat: illumanti w Śr, 02 Mar 2013, 17:57:51
Ja w ogólę w Polsce nie widzę nowej edycji.  Tak poza tym, 3 miesiące to stosunkowo za długo. Telenowele są o dużo ciekawsze dla większości ludzi, nieoczekiwane zwroty akcji i tańsze w zrealizowaniu.
O sensie/bezsensie realizacji kolejnej edycji BB w Polsce nie chcę zbyt rozwlekle pisać, ale sprostuje trochę Twoją wypowiedź.
Realizacja kontenerowego reality jest znacznie tańsza od produkcji telenoweli (głównie ze względu na dłuższy okres zdjęciowy składający się na 1 odcinek, jak i gaże aktorów). W chwili obecnej w tv tańsze od "konterowców" są chyba tylko wszystkie odmiany "Dlaczego ja?" (żenada za śmieszne pieniądze) i "W11".
Tu nie koszty są największym problemem, tylko brak pomysłu na program. Bo samo wsadzenie ludzi do domu i ich podglądanie to za mało.

Damian

Tylko że jak wiemy mimo tego że kontenerowe show jest tańsze od seriali, to dla TV4 to było za drogie i było jak było. A pomysłów z innych krajów jest wiele, wystarczyło je dostosować do naszych edycji. Niestety nigdy tak nie było. Gdyby format był przynajmniej realizowany tak jak w UK to oglądalność z pewnością byłaby lepsza.

mike8907

Ale miałem sen! Big Brother powrócił do TVN wraz ze wszystkimi uczestnikami BB1 było bardzo nowocześnie a prowadzącą była Kinga Rusin. :buzz:

Showmag

Cytat: mike8907 w Śr, 16 Mar 2013, 13:04:09
a prowadzącą była Kinga Rusin

Czy to aby na pewno nie był koszmar?
Pozostaje mieć nadzieję, że nie masz zdolności profetycznych.

Sabcia

Big Brothera bym obejrzała :D nie wiem dlaczego Ci ludzie tam chodzą

mike8907

Wielki Brat zbliża się wielkimi krokami :)

Pudelek

Big Brother w Polsce nie ma już racji bytu! Teraz rządzą programy takie jak Warsaw Shore i inne ukazujące życie dzikich ludzi na wolności.  :devil:

Damian

mike8907, Wielki Brat oddalił się już dawno temu i nie ma co czekać na żadne kroki. :D

Showmag

Showmag