Chcę być piękna

Zaczęty przez alexander, Pt, 09 Gru 2005, 18:19:03

Showmag

"Chcę być piękna": piękna pani z TV   

Coraz więcej Polek decyduje się poprawić urodę za pomocą skalpela. Niektórych nie przeraża nawet obecnosć kamer telewizyjnych w trakcie zabiegu. 30 marca w Telewizji Polsat wystartował nowy reality show "Chcę być piękna". Zgłosiło się do niego ponad 100 tysięcy kobiet. Najmłodsza miała 18 lat, najstarsza - 57. Komisja wybrała 26 pań, których metamorfozę można będzie sledzić jeszcze przez kilkana tygodni na ekranach telewizorów. "Listy od Polek chętnych wziąć udział w spektakularnym makeover, zasypywały produkcję od pierwszego dnia ogłoszenia castingu. To dowód na to, że swiadomosć polskich kobiet o operacjach i zabiegach plastycznych się zmienia, a program jest odpowiedzią na ich potrzeby"- czytamy na stronie internetowej Polsatu.

Moda z zagranicy
Jak nietrudno zauważyć, to także dowód na to, że chętnie nasladujemy wszystko, co sprawdziło się zagranicą. Polsatowski program jest bowiem kopią holenderskiego "Make Me Beautiful". Jego rozmaite odmiany zrobiły furorę w Stanach Zjednoczonych, Niemczech, Wielkiej Brytanii, Brazylii, a nawet w Chinach. Uczestniczki niektórych programów dzięki występowi w telewizyjnym show mogły nie tylko poprawić swój wygląd, ale także upodobnić się do ulubionych gwiazd. W pokazywanym przez MTV programie "I Want a Famous Face" ("Chcę mieć sławną twarz") transseksualista Jessica (wczesniej Tom) zapragnął przeobrazić się w Jennifer Lopez. Nie trzeba dodawać, że słupki oglądalnosci programu znacząco skoczyły.

Ładny wygląd równa się sukces
W USA operacje plastyczne ostatnio znacząco potaniały - nowy nos można sobie zafundować już za kilkaset dolarów. Liczba osób, które decydują się oddać w ręce chirurga rosnie, obejmując także niezbyt zamożnych Amerykanów. W Polsce cena takiego zabiegu jest znacznie wyższa - za zoperowanie nosa zapłacimy około 3-6 tysięcy złotych. Tymczasem telewizja Polsat finansuje operacje warte nawet 150 tysięcy złotych. Trudno więc się dziwić, że zainteresowanie programem było rekordowe (na jedno miejsce przypadało aż 4 tysiące kandydatek). Polacy nie podobają się sobie, a jednoczesnie są przekonani, "że jak cię widzą, tak cię piszą" - dowodzą sondaże. Według badań przeprowadzonych ponad dwa lata temu przez CBOS, aż 90% z nas uważa, że wygląd zewnętrzny przesądza o sukcesie w życiu osobistym i zawodowym. To powód, dla którego połowa respondentów chciałaby zmienić swój wizerunek. Jedynie co czwarty ankietowany jest ze swojej powierzchownosci zdecydowanie zadowolony.

Telewizja cię upiększy
100 tysięcy kandydatek do programu "Chcę być piękna" także uwierzyło, że powiększenie biustu, wygładzenie zmarszczek czy odessanie tłuszczu odmieni ich życie - doda im pewnosci siebie, pomoże znaleć lepszą pracę czy przystojniejszego partnera. Uroda jest dla nich takim samym kapitałem jak wiedza czy umiejętnosci. Rzeczywistosć potwierdza ten sposób myslenia - z dwóch osób o podobnych kwalifikacjach pracę zwykle dostaje ładniejsza. Nienaganny wygląd staje się jednym z wymagań stawianych przed kandydatami, zwłaszcza na stanowiska wymagające kontaktu z klientami. Takie podejscie coraz rzadziej bulwersuje. "Nasz stosunek do urody zmienia się. Traktujemy ją bardziej użytkowo, nie wstydzimy się poswięcać jej czasu i pieniędzy"- mówi miesięcznikowi "Marie Claire" psycholog prof. Zbigniew Nęcki.

Krzysztof Landsberg- reżyser programu "Chcę być piękna", powtarza, że uczestniczki zostały starannie wyselekcjonowane: szukano kobiet, które nie tylko chciały zmienić swój wygląd, ale także wiązały z tym życiowe plany. I faktycznie - jak donosi "Przekrój", program zmienia cos więcej, niż tylko ich wygląd. Ale nie zawsze na lepsze. "Renata nie czuła się atrakcyjna, bo nigdy nie usłyszała, że jest piękną kobietą. Cierpiała, bo opuszczali ją kolejni mężczyni. Trójkę dzieci musiała wychowywać samotnie"- czytamy na oficjalnej stronie "Chcę być piękna". A jak zmieniła się jej sytuacja po operacji? "Z facetami tak mi się poprawiło, że były mąż zapowiedział, że się do mnie wprowadzi. A Darek, który zerwał ze mną na tydzień przed slubem, teraz znów chce do ołtarza"- mówi kobieta. Mimo to pani Renacie wciąż groziła eksmisja za niespłacony kredyt hipoteczny, a w rodzinnym Białogardzie traktują ją bardziej jak sensację niż atrakcyjną kobietę.

A życie toczy się dalej
Ani ona, ani pozostałe uczestniczki nie odczuwają wielu pozytywnych skutków metamorfozy. Mówią najwyżej o wyższej samoocenie czy nabraniu pewnosci siebie. Wciąż mają nadzieję, że atrakcyjny wygląd przyniesie im profity w przyszłosci, kiedy szum wokół programu ucichnie. Pani Wioletta, policjantka, twierdzi, że niewiele się w jej życiu zmieniło. "Widzę tą samą pogodną osobę, tylko trochę młodszą i swieższą. I cieszę się z tego"- mówi w wywiadzie zamieszczonym na stronie internetowej programu. Zapowiada wydanie książki o swojej przemianie - to jej sposób na wykorzystanie pięciu minut sławy. Jednak Polsat zabronił w umowach opowiadania o tym, co dokładnie wydarzyło się za kulisami - grozi za to 100 tysięcy złotych kary. Czy w takim razie książka pani Wioletty ma szansę stać się bestsellerem?

[Marta Wawrzyn, o2.pl]

iza4501

Nie oglądam tego programu. Strasznie mnie nudzi, tak w ogóle to nie lubie programów sciąganych z amerykańskich

podmark

Cytat: iza4501nie lubie programów sciąganych z amerykańskich

"Chcę być piękna" nie jest na amerykańskiej, lecz holenderskiej licencji :), więc powinno Ci się to podobać... No chyba, że przyjełas nacjonalistyczny pogląd, że każdy program na zagranicznej licencji jest zły...

alexander

Chyba nie można oceniać programów po tym czy są pomysłem polskim czy zagranicznym. Raczej po fabule i po tym o co w nim chodzi, no i także po wykonaniu. Mnie nie podoba się program, dużo gadania... jednak chętnie obejrze metamorfoze czyli przed operacją i już na scenie :)

Luxis

Niektóre metamorfozy sa naprawde imponujące, ja oglądam ten program i go lubię. Fakt gadają dużo, ale co innego mogą pokazać w takim programie? Muszą komentować przecież, dla mnie polska edycja jest ciekawa, mam nadzieję także na 2 edycje ;P

podmark

Ja dzisiaj włączyłem "Chcę być piękna" tylko na moment i zbulwersowała mnie jedna rzecz: otóż umarła matka uczestniczki. Produkcja zezwoliła na jej wyjazd na pogrzeb, a ona nie pojechała  :szok: . Powiedziała, że to nie byłby pogrzeb mamy, tylko widowisko, kiedy by zajechała z tymi bandażami na twarzy. Jednak to jest matka - ona odeszła na zawsze... Uważam, że powinna jechać, a jej zachowanie było co najmniej głupie - powinna pożegnać się po raz ostatni ze swoją mamą...

A Wy co byscie zrobili na miejscu tej kobiety ??

alexander

Co ty wygadujesz? Naprawdę tak było!!!!!!!!
Albo wyreżyserowane albo ta kobieta jest "walnięta".

Ja oczywiscie bym pojechał albo zrezygnował i poprosił aby tego nie filmowali itd.
No sorry to jest matka i to ona ją wychowywała... niewdzięcznica.

joker

ten program jest w ogole zryty na maxa!! Kobiety ktore tam przychodzą zazwyczaj oczekują tylko, że im tłuszcz odessą albo cycki powiększą i tyle! W holenderskiej edycji przychodziły kobiety z poważnymi "wadami w wyglądzie" a w Polsce to nawet jak się umalować ładnie nie potrafią to myslą że jak im operacje zrobią to będą ładniesze (może na mózg taka operacja by zadziałała)

Luxis

Ja mam mieszane uczucia, co do tej sytuacji...

fryz22

Mnie bulwersuje te glosowanie "ktora przemiana byla lepsza". To juz jest przesada zeby sprowadzac czlowieka do kawalka miesa, ktore po przerobieniu sie ocenia. Lepsza mielonka czy kaszanka. Rozumiem ze dla wielu kobiet program jest szansa na odmiane(niektore okreslaja to spelnieniem marzen), ale mnie osobiscie zniesmacza i wolalbym zeby nie bylo go na antenie.

Dziekuje :devil:

Pudelek

Cytat: fryz22Lepsza mielonka czy kaszanka.

To porównanie -podsumowanie jest trafne. Większosć tych kobiet wychodzi z programu tylko dobrze "opakowana". W rzeczywistosci nadal są nieatrakcyjne jesli chodzi o sferę duchową. Kilka spotkań z psychologiem nic nie zmieni.
Od jakies czasu nie oglądam już "Chcę być piękna". Znudził mi się ten sam schemat i monologi uczestniczek wszystkie na jedną nutę.

Luxis

Jak od pewnego czasu możesz tego nieoglądać, skro program od pewnego czasu nie jest już emitowany :P :/ hehe
Chyba że chodzi Ci o powtórke, ale tego nienapisałes ;) he

podmark

Łuki - program jest nadal emitowany, w ten czwartek tylko nie było - mundial i te sprawy... A może z powodu słabych wyników zmienili godzinę emisji na sobotę o 17:00 - na pewno pozostały im jeszcze 3 lub 4 odcinki do wyemitowania.

sharkan

i Gotwych na Wszystko tez nie było ;( To wszystko przez ten mundial :/

speer

Czasami na prawde niesamowite przemiany wizulane przechodza bohaterowie Chce byc piekna.