Od pomysłu do formatu

Zaczęty przez podmark, So, 10 Gru 2005, 18:24:19

podmark

Jakby ktos był ciekawy, jak powstaje format telewizyjny i jakie zawiera elementy (większosć ludzi nadal mysli, że pod słowem format kryje się tylko pomysł programu :buzz: ) może spojrzeć na ten schemat:

Luxis

Podmark, skąd masz ten rysunek - fajny - ?! ;P ;) tylko nie mów, że sam go robiłes :P ;)

podmark

Cytat: ŁukiPodmark, skąd masz ten rysunek - fajny - ?!

Ten schemat pochodzi z pewnej anglojęzycznej strony, a że chciałem dodać cos od siebie to go trochę "spolszczyłem" :) dodając polskie podpisy (nie dodałem tylko przy paper format , bo jakos polska nazwa - format na papierze mi się nie podoba).

gwiazdooor

Fajne :) . Nic tylko zabierać się za produkcję własnego programu  :yeah:

podmark

Cytat: gwiazdooorNic tylko zabierać się za produkcję własnego programu  :yeah:

Oj chyba by Cię nie było stać na wyprodukowanie chociaż jednego odcinka programu - no chyba, że amatorską kamerą, to może jakos... Jeżeli ma się dobry pomysł to można go wysłać np. do Endemol Neovision lub ATM-u i czekać na odpowied...

podmark

Tak więc, jeżeli ktos z Was ma jakis pomysł na - waszym zdaniem - dobry program telewizyjny zapraszam do wysłania projektu do jednej z wymienionych firm:
- Telewizja Polsat - szczególy na www.polsat.com.pl/projekty_programowe
- TVP - https://ww20.tvp.pl
- Endemol-Neovision - https://endemol-neovision.pl/contact.html
- lub do ATM Grupy - zgłoszenia propozycji programowych przyjmują, ale info ze swojej strony www już zdjęli.

Dzisiaj zaskoczyła mnie TVP, przeglądam jej stronę i widzę ROPAT - no szok totalny  :buzz: - nie weim, czy wczesniej już to było, ale wydaje mi się , że nie, ale tym razem mnie nasza Telewizja Polska pozytywnie zaskoczyła  :yeah: (zaraz wysyłam projekt "Misji"  :zabek: - ale nie "Martyna" :P )

joker

o, ciekawe. Podmark - mam nadzieję, że się podzielisz z nami oceną, jaką ci wystawili :P

podmark

Cytat: jokero, ciekawe. Podmark - mam nadzieję, że się podzielisz z nami oceną, jaką ci wystawili :P

Jak będę miał dobrą opinię, to się pochwalę - obiecuję :), ale jak odrzucą projekt już na początku to temat jakos się zatrze :). Mam nadzieję, że TVP nie przerazi kwota, za jaką sprzedałbym prawa autorskie do pomysłu. Poza tym to ja nie chciałbym sprzedawac praw autorskich, a jedynie licencję na zrealizowanie 12 odcinków tego programu - sam bym chciał zachowac dla siebie prawa dystrybucyjne - może i stacje zagraniczne chciałyby kupic "Misję"... Hehe

Luxis

No to przetłumacz i wysyłaj zaaaa ocean ;) na podbój Ameryki ;) :P
Ale kurcze, lepiej do TVN, lun Endemol, czy ATM, bo TVP raczej tego niezrobi, a jęsli już to będzie kiepska realizacja...

P.S.Stronka ATM : www.atmgrupa.pl jest totalnie zacofana, nic nie aktualizują, ... może zbankrutowali... ?? :P

joker

Podmark - minął już miesiąc, a ty ciągle nie chwalisz się jak ocenili Twój pomysł, czyżby go zjechali??

podmark

Cytat: jokerPodmark - minął już miesiąc, a ty ciągle nie chwalisz się jak ocenili Twój pomysł, czyżby go zjechali??

To, że niby dokładnie opisują Twój pomysł i doradzają co w nim zmienić to tak naprawdę BUJDA . Mój projekt został odrzucony na wstępnym etapie. Wcale się nie dziwię - w TVP rządzi korupcja i układy.

Luxis

Cytat: podmarkMój projekt został odrzucony na wstępnym etapie. Wcale się nie dziwię - w TVP rządzi korupcja i układy.
A niewysyłałes do Endemolu, Distraction, ATM czy TVN?? :hmm:

podmark

Cytat: ŁukiA niewysyłałes do Endemolu, Distraction, ATM czy TVN?? :hmm:

Nie można wysyłać do wszystkich naraz - TVP chce wyłącznosci przynajmniej na czas rozpatrywania projektu.
Do Endemolu wysłałem już to sporo wczesniej, ale oni nawet nie oidpisali...

Jak do Distraction ?? :hmm: Przecież oni skupują w większosci już zrealizowane formaty, rzadko kiedy posługują się paper formats, a poza tym to jest firma amerykańska ...

joker

no to skoro w Polsce tego nigdzie nie chcą to wyslij za granicę:)

joker

Znalazłem ciekawą stronę w internecie: https://distraction.com/homepage.htm
Jest tam katalog ich programów. I tak naprzykład jest tam nasze "moja krew" pod tytułem "Running in the Family" i różnego rodzaju informacje o tym programie, znalazłem jeszcze "I'd Do Anything" (dla ciebie wszystko), "Star for a night" (jest napisane że było w polsce ale jakos nie mogę skojarzyć), także jest "Amazing Baby Bloopers" i pisze że było to na...  TVP