[Czechy/Słowacja] Česko Slovensko Má Talent

Zaczęty przez joker, So, 22 Maj 2010, 21:34:39

joker

Dzisiaj ruszyły castingi do chyba pierwszej na świecie międzynarodowej edycji Got Talent. Tuż za naszą południową granicą Czesi i Słowacy przygotowują program Česko Slovensko má talent, który zostanie wyemitowany na jesieni, jego zwycięzca otrzyma 100 000 Euro. Strona internetowa programu: https://csmatalent.tv
sędziowie: Jan Kraus (prowadzący talk show Uvolněte se, prosím w stacji ČT1), Lucie Bílá (piosenkarka) oraz  Jaro Slavik (na czeskiej stronie posłużono się słowem producent, ale ja bym go określił jako managera m.in. Ruslany, zwyciężczyni Eurowizji 2004).
logo:
Show zostanie przygotowane dla czeskiej stacji TV Prima oraz słowackiej TV Joj, jest to pewnie odpowiedź na wspólną edycję Idola (Česko Slovenska Superstar), która była emitowana jesienią 2009 roku przez czeską stację Nova oraz słowacką TV Markiza, która cieszyła się bardzo dużą oglądalnością po obu stronach granicy. Słowacja miała już swoją lokalną edycję Got Talent właśnie na stacji TV Markiza, jednak przeoczono przedłużenie licencji na ten pogram.

-----------------------------------

Szukając informacji na powyższy temat przez przypadek natrafiłem na news na wikipedii o szykowanej "światowej" edycji Got Talent, na razie informacji na ten temat jest bardzo mało, na wikipedii można jedynie przeczytać skład sędziowski który będzie się składał z 6 osób - jednej kobiety i jednego mężczyzny z każdego kraju biorącego udział - USA, UK, Australia.

joker

Tegoroczna jesień zapowiada się u naszych południowych sąsiadów pod znakiem poszukiwania talentów - oprócz wyżej wspomnianego przeze mnie "Ceslo Slovensko ma talent", w niedzielę 29 sierpnia ruszył także drugi tego typu program! "Talentmania" - kopia "Got Talent", jest nadawana przez te same stacje, które współtworzyły rok temu "Cesko Slovenska Superstar" - czeską TV Nova i słowacką TV Markize. Do projektu zaangażowano też dwie gwiazdy z CSS do roli jurorów - Adéla Banášová (współprowadząca CSS) oraz Paľo Habera (członej jury CSS), poza nimi w jury programu zasiadają jeszcze reżyser Zdeněk Troška oraz modelka Alena Šeredová. Nagrody w obydwu programach są... porównywalne, z przewagą CSMT, tu do wygrania jest 100 tys euro + angaż w Las Vegas + występ w światowej edycji "Got Talent", Talentmania oferuje dla zwycięzcy 150 tys euro.

chatiflatt

A można tak po prostu zerżnąć pomysł z licencji międzynarodowej i stworzyć swój własny program? Trochę to bezczelne i bezprawne jednocześnie.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

joker

Dopiero w weekend będę miał okazję ściągnąć i obejrzeć Talentmanię i wtedy podzielę się swoją opinią, ale wydaje mi się, że na pewno wprowadzili jakieś zmiany w formacie! Choć sama idea programu została ta sama.

joker

No więc Talentmania w etapie castingowym różni się od CSMT... sposobem głosowania - w CSMT, podobnie jak w polskich edycjach jest 3 sędziów, min. 2 głosy za - osoba przechodzi. W Talentmanii jest 4 sędziów, 2 mężczyzn i 2 kobiety. Głosowanie odbywa się następująco: mężczyźni w jury mają jeden głos TAK/NIE; kobiety w jury mają jeden głos TAK/NIE i trzeci głos ma widownia zgromadzona w teatrze, głosują podczas występów na TAK/NIE. Dodatkowo w Talentmanii są elementy nadawane... na żywo :D Na przykład - puszczają normalnie program z puszki i w pewnym momencie jest przerwa na kilka słów od prowadzącego, wywiad z uczestnikami i są one nadawane na żywo :D

Porównując zarówno CSMT jak i Talentmanię z naszym polskim Mam Talent... na prawdę nie mamy się czego wstydzić, czytałem na forum negatywne opinie dotyczące 3 edycji Mam Talent, jeśli ktoś chce docenić polską produkcję polecam obejrzeć dwa tytuły wyżej wymienione - tam to dopiero nic się nie dzieje, są nudne talenty i sztuczni sędziowie; z daleka widać, że głosy publiczności i ich reakcje są nagrywane poza występami :) Jedyny występ jaki zrobił na mnie wrażenie to ten: https://youtube.com/watch?v=D1cKcPcQ2dw

Toni

Dobiegły kastingi do 2. edycji czesko słowackiego Mam talent. Start zaplanowano na koniec sierpnia (tak jak w przypadku 1. edycji). Dla przypomnienia jesienią tego roku miała odbyć się 2. edycja X-Factor, jednak stacja
Prima i Joj zdecydowały się na 2. edycję wspólnego "Česko Slovensko Má Talent". https://csmatalent.sk/
Druga edycja X-Factor planowana jest w przyszłym roku.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Toni

Nadchodzi 2. edycja czesko słowackiego Mam talent.
Pierwszy odcinek w niedzielę 4. września o godz. 20:00.
Program emitować będzie Prima (Czechy) oraz Joj (Słowacja). https://csmatalent.cz/

Toni

Wczoraj wyemitowano pierwszy odcinek 2. edycji czesko-słowackiego Mam talent ("Česko Slovensko Má Talent").
Super, że można obejrzeć odcinek w całości, ponad 90 minut.
https://csmatalent.cz/video-cz/detail/cesko-slovensko-ma-talent-04-09-2011.html

Toni

W najbliższą niedzielę odbędzie się finał 2. edycji czesko-słowackiego Mam talent ("Česko Slovensko má talent").
Dla przypomnienia w Czechach i na Słowacji w ubiegłym roku w tym samym czasie odbywały się jakby dwie edycje tego programu. Prima (Czechy) i Joj (Słowacja) wspólnie emitowały 1. edycję "Česko Slovensko má talent",
podczas gdy Nova (Czechy) i Markiza (Słowacja) wspólnie emitowały program bazujący na zasadach Mam talent Fremantle Media pod nazwą "Talent mania".
Finał 2. edycji "Česko Slovensko má talent" w niedzielę (20:00-23:30).
Na oficjalnej stronie programu nadal można obejrzeć w całości wszystkie odcinki obecnej edycji.
https://csmatalent.sk/

Toni

Tydzień temu w niedzielę odbył się finał 2. edycji czesko słowackiego Mam talent (Ćeskoslovenska ma talent).
Podobnie jak w Niemczech finał odbył się po tylko trzech odcinkach półfinałowych.
Zwycięzcą został tanceraz Atai pochodzący z Kazahstanu. 2. edycja cieszyła się większym zainteresowaniem widzów niż pierwsza edycja stąd już oficjalnie Prima i Joj podjęły decyzję o tym, iż na jesień przyszłego roku odbędzie się 3. edycja programu.
Finał jak i wszystkie odcinki można obejrzeć na oficjalnej stronie programu.
https://csmatalent.sk/
Znowu z tego powodu została przesunięta emisja pierwszego czesko słowackiego X-Factor.
Stacje wstępnie planują ją teraz w 2013 roku. Pierwszy raz odpuszczają stacjom Nova-Markiza które na wiosnę wyemitują
1. edycję The Voice - Hlas Ćeskoslovenska. Dobry moment na X-Factor jednak stacja nie emtowaniem go na wiosnę tłumaczy
się tym, iż nie chce aby widzowie zbyt szybko się przejedli tym programem gdyż obecnie emitują amerykański X-Factor
(48 godzin po jego premierze).

Toni

Czeska stacja Prima oraz słowacka Joj ogłosiły kasting do 3. edycji "Ćeskoslovenska ma talent".
W ten oto sposób ich realizacja wspólnej edycji X-Factor po raz kolejny została odłożona na późniejszy termin.
Emisja 3. edycji czesko-słowackiego Mam talent tradycyjnie z końem sierpnia / początkiem września.

Toni

W najbliższą niedzielę na czeskiej Primie i słowackiej Joj startuje 3. edycja czesko-słowackiego Mam talent.
Jury pozostaje bez zmian takie jak w poprzedniej edycji.
Emisja w każdą niedzielę o godz. 20:00 - 22:00.
Zwycięzca otrzyma 100 tysięcy euro! (u nas 100 tysięcy złotych) i podróż dookoła świata.

podmark

Cytat: Toni w Wt, 04 Wrz 2012, 11:09:06
Zwycięzca otrzyma 100 tysięcy euro! (u nas 100 tysięcy złotych) i podróż dookoła świata.
Wg https://mamtalent.tvn.pl/o-programie/mam-talent,157.html, nagroda u nas dalej wynosi 300 tys. złotych. Jedynie w pierwszej polskiej edycji do zwycięzców powędrowało 100 tys. euro.

Toni

Pamiętam 100 tysięcy euro w pierwszej edycji ale dziwne dlaczego w następnych Marcin i Szymon cały czas mówili (nie tylko w odcinkach już na żywo ale i podczas kastingów), że zwycięzca otrzyma 100 tysięcy złotych.

Toni

W niedzielę zakończyła się 3. edycja "Česko Slovensko Má Talent".
Zwycięzcą został Jozef śpiewak operowy ze Słowacji.
W przyszłym roku odbędzie się 4. edycja programu.