X Factor 2

Zaczęty przez Showmag, Pt, 27 Maj 2011, 22:20:20

Damian

Cytat: Toni w Pn, 09 Kwi 2012, 13:33:39
Kuźniar powinien zostać zastąpiony przez inną osobę, do
Jak dla mnie cały ten program powinien zostać zastąpiony przez coś innego. Zgadzam się z Podmarkiem, porażka...

Toni

Mnie format X-Factor bardzo się podoba. Z ostatnich czasów formatów talent show podoba mi się najbardziej. Jednak z następną edycją (jeśli będzie) podzieliłbym jedną z grup (albo 16-24, bądź 25+ w zależności w której grupie byłyby duże problemy z wyłonieniem finalistów) na osobno grupę żeńską oraz męską i do jury zaprosiłbym czwartą osobę.
Wówczas w pierwszym programie na żywo na starcie dwanaścioro uczestników. Dziewięć odcinków plus finał w którym trzy osoby. Pierwsza z nich odpada po jednej rundzie śpiewania. Pozostała dwójka walczy dalej śpiewając dwie piosenki solo i trzecia z zaproszoną gwiazdą.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

TVoP

Może niech teraz każdy dokładniej podzieli się tym, jak jego zdaniem powinien wyglądać X Factor w Polsce.

Według mnie konieczna zmiana prowadzącego i jury. Sztywny Kuźniar, powtarzający się Wojewódzki, nieprofesjonalna Tatiana i Mozil, który poza zachwycaniem się sobą i dawaniem "tak" na ładne oczy nic do programu nie wnosi.
Chętnie w roli jurorów tego programu zobaczyłabym pana Leszka Możdżera, Beatę Kozidrak, Gosię Andrzejewicz / Maję Sablewską / Annę Marię Jopek i Jacka Cygana.
Prowadzić mógłby Jankes, który dotychczas robił tylko reklamę przez kilka sekund patronowi programu, chyba RMF FM, na castingach.
4 jurorów wiąże się oczywiście z rozdzieleniem grupy 16-24 na chłopców i dziewczęta w tym wieku. Jednakże podwyższyłabym wiek do możliwości bycia w tych grupach do 29, jak jest w USA.
Emisję programu widzę tak:
8 castingów. Sobota-niedziela 20.00-21.30
2 Boot camp'y. Sobota-niedziela 20.00-22.00
3 Domy jurorskie (Do których trafiłoby 32 uczestników, 8 w każdej grupie). Sobota-niedziela 20.00-22.00, Sobota (tydzień później) ogłoszenie przez jurorów werdyktu uczestnikom 20.00-22.00. Łącznie do odcinków na żywo trafiłoby 16 uczestników.
1 odcinek live, w którym każdy juror odsyła po jednym uczestniku. Niedziela (dzień po 3 odcinku Domów jurorskich) 20.00-22.30
7 półfinałów live (w 2 odcinku live z 12 uczestnikami musiałyby odpaść dwie osoby, przez co odcinek "Wyniki" tylko w tym dniu przedłużyłabym do czasu trwania 1 h). Sobota 20.00-22.00, godzinę później 30 minutowy program "Wyniki".
Finał rozłożony na dwa odcinki (w sobotę z 4 finalistów zostaje 3, która w niedziele walczy o zwycięstwo, jak w 7 edycji UK). Sobota 20.00-22.00, Niedziela 20.00-23.00. (Bez odcinków "Wyniki", głosowanie w trakcie - w przypadku półfinałów głosowanie zaczęłoby się dopiero po zakończeniu programu i trwałoby jeszcze przez kilka minut Wyników, tam odbyłoby się odliczanie do końca.)

Dogrywka przestałaby obowiązywać dopiero od finału.

Toni

Bardzo ciekawa koncepcja lecz w całości przeze mnie nie do zaakceptowania. :)
W pierwszej kolejności na cito zmiana prowadzących i części jury (w nim cztery osoby).
Nie wiem czy szesnaścioro uczestników nie byłoby za dużo ale gdyby grup miało być bez zmian czyli trzy zwiększyć napewno do dwunastu osób.
Mile widziany podział na cztery grupy o których piszemy wyżej w postach.
Wieku grupy młodszej do 29 bym nie podnosił lecz pozostawiłbym jak jest.
Dziewięć programów live z którego odpada jedna osoba, a finału nie dzieliłbym na dwa odcinki. Finał to finał. Jeden odcinek finałowy.

TVoP

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=486881&page=71
CytatMogę Wam w "tajemnicy" powiedzieć, że nie przeszła do odcinków na żywo.
Chodziło o Klaudię Szafrańską.
Więc z nieoficjalnych informacji wiadomo już, że z grupy 16-24 odpadnie Dawid Podsiadło i Klaudia Szafrańska.

chatiflatt

Dopóki Miszczak zarządza ramówką oskarżony Jakub W. ( https://wirtualnemedia.pl/artykul/prokuratura-michal-f-i-kuba-w-zniewazyli-gajadhura ) nadal będzie walił smuty zza stołu jurorskiego, a Kuźniar zza kulis.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

TVoP

Wojewódzkiego można jeszcze zdzierżyć, ale Kuźniar to największa pomyłka tej stacji w dziale rozrywki. Ogląda z dołu nawet "Woli'ego" i "Tysia".

Showmag

Cytat: TVoP w Wt, 10 Kwi 2012, 02:32:37
Kuźniar to największa pomyłka tej stacji w dziale rozrywki.

I w dziale informacji.
Ale tutaj do pomyłki należałoby zaliczyć całą reprezentację samej ściemy, całą dobę.
W przypadku Kuźniara dodać można, że zachowuje się jak człowiek wyjątkowo małego formatu.

chatiflatt

"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

ciriefan

Obczaiłem na stronie wszystkich z imienia i nazwiska (że też ich pamiętacie) i gdybym wybierał swoje 3 na tym etapie (zobaczymy czy się nie zmieni po domach jurorskich) byliby to:

grupa Czesława - Che Donne, Soul City, The Chance

grupa Tatiany - Klaudia Szafrańska, Ewelina Lisowska, Anna Antonik

grupa Kuby - Joanna Kwaśnik, Izabela Mytnik, Marcin Spenner

chatiflatt

Internauci są zszokowani tym, ze Podsiadło odpadł. Ciekawe, czy to prawda czy tylko plotka.
Barbara Weston

Ediss

Kolejny duży spadek oglądalności X Factora. W ostatnią sobotę program przyciągnął 3,48MLN widzów. Duży udział w tym miały święta, ale w stosunku do pierwszej edycji program stracił mnóstwo widzów.

joker

Cytat: podmark w Nd, 18 Mar 2012, 16:39:37
"X Factor" to najgorsza od lat polska adaptacja zagranicznego formatu. Show, którym zachwycają się praktycznie na całym świecie, w Polsce wieje nudą.
Zgadzam się z Tobą! Do argumentów, które wymieniłeś dodałbym realizację programów na żywo, która w poprzedniej edycji była strasznie nudna, w obecnej pewnie nie będzie lepiej. Finaliści wychodzą na scenę, odśpiewają to co muszą (jedni lepiej inni gorzej), ale nic w tym czasie się nie dzieje! Gwiazdy muzyki pop powinny nie tylko dobrze śpiewać, ale przede wszystkim robić dobre show! Brakuje mi przede wszystkim tancerzy oraz hitów muzyki pop! Tu przykład z brytyjskiego X Factor, to nie jest finał, to jest zwykły występ w czasie programu na żywo. Ogląda się go całkiem inaczej, niż jakikolwiek występ polskiej edycji:

Toni

Finałowa dziewiątka nawet nawet. Jedynie miejsce Dawida mógłby zająć kto inny. Teraz już nie ważne kto. Bez znaczenia.

ciriefan

W sumie moje zdanie zbytnio się nie zmieniło. Biba lepiej wypadł w domu jurorskim od tej starej babki, ale tak naprawdę w grupie seniorów cała trójka jest dosyć młoda. Jakbym był takim starszym wokalistą typowym koło 40, to by mnie to nie zachęciło do udziału w kolejnych edycjach, więc ktoś taki jak ta starsza kobieta co odpadła powinien być. Ten zespół trzech chłopaków to dla mnie pomyłka. Wokalnie z pewnością byli lepsi niż tamte dziewczyny co odpadły, ale na siłę robią z siebie taki sweet boysband z choreografią.