Dyskusja ogólna

Zaczęty przez Showmag, Nd, 24 Paź 2004, 15:33:02

brotherfan

Możliwe, że TVN chce udostępnić Big Brothera w TVN Player. Widać, że stacja mocno wkracza w internet i może chce poszerzyć swój ogólny kontent udostępniając także archiwalne programy :D?

Damian

Bardzo chciałbym aby tak było, no ale to mało prawdopodobne. Aż tak archiwalnych to oni raczej nie dadzą. Mnie się wydaje że tu chodzi o np. Kuchenne Rewolucje, Top Model i inne.  :zgon:
Wystarczy przeczytać ten kawałek, by zrozumieć o jakie produkcje archiwalne im chodzi:
"Nie zabraknie także pozycji archiwalnych ("BrzydUla", "Majka", "Magda M". czy "Kryminalni) oraz programów o tematyce rozrywkowej, poradnikowej i motoryzacyjnej."

brotherfan

Gdy ja wchodzę na tą stronę, widnieje nieco inna "formułka":

"Znajdziesz tu także największe serialowe hity TVN – ,,BrzydUlę", ,,Majkę", ,,Magdę M". czy ,,Kryminalnych" oraz ogromny wybór programów o tematyce rozrywkowej, poradnikowej i motoryzacyjnej."
: )

podmark

Aby udostępnić całe odcinki BB w sieci, TVN musiałaby podpisać nową umowę z Endemolem - zgodnie bowiem z polską ustawą o prawie autorskim i prawach pokrewnych, licencję zawiera się na pola eksploatacji znane w chwili podpisywania umowy (a wówczas na pewno nie wymienili w umowie licencji możliwości emisji całości w sieci - za wolne łącza itp. itd.).

Aczkolwiek z przyjemnością człowiek by wrócił wspomnieniami do tych dni... Dobrze, że za marzenia nie ma kary :los:

Showmag

Podmarku, tu własnie mają swoje zrodlo moje podejrzenia. Jesli pliki wideo zostały usunięte na żadanie "wlaściciela praw autorskich", tj. TVN, wyglada na to, że musiała zostać zawarta nowa umowa z Endemolem.

Coś może być na rzeczy. Albo jakiś nadzorujący YouTube dureń z TVN nie wie co czyni i kazal usunąć pliki, do ktorych TVN nie ma już żadnych praw.

chatiflatt

Cytat: podmark w Śr, 17 Sie 2011, 00:27:23(a wówczas na pewno nie wymienili w umowie licencji możliwości emisji całości w sieci - za wolne łącza itp. itd.)
Niekoniecznie. Teleturniej We Dwoje nadawany był dwa lata później niż BB, natomiast strona internetowa (któa działa do dziś) była jedną z ciekawszych jak na tamte czasy. TVN to stacja rozwojowa, mogli zdawać sobie sprawę z tego, że wolne łącza kiedyś staną się szybsze, a wtedy materiał z programu, który był bardzo popularny będzie można znowu wykorzystać. I zarobić przy okazji.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

illumanti

Jestem Jaki Jestem dalej jest dostętpne na yt.

podmark

Cytat: chatiflatt w Śr, 17 Sie 2011, 10:19:35
TVN to stacja rozwojowa, mogli zdawać sobie sprawę z tego, że wolne łącza kiedyś staną się szybsze, a wtedy materiał z programu, który był bardzo popularny będzie można znowu wykorzystać. I zarobić przy okazji.
Rozwojowość stacji rozwojowością, ale 10 lat temu nikt w TVNie nie przypuszczał, że będą za darmo umieszczać odcinki swoich programów w internecie i to jeszcze przed premierą w tv. Wtedy myślano, że telewizja to medium absolutne, któremu nic nie jest w stanie zagrozić.

A tak poza tym, to licencja zawierana jest na czas określony (standardem jest 5-letni okres) a po wygaśnięciu umowy stacja traci prawa do emisji całości.

chatiflatt

>I zarobić przy okazji.

Każda gazeta, każdy portal, każda stacja radiowa utrzymuje się z reklam. Nie spodziewałbym się, że na tvnplayer.pl zabraknie reklam. Uzytkownik klika play, ale zanim obejrzy przedpremierowy odcinek Układu Warszawskiego obejrzy 30-sekundowy lub 1-minutowy spot reklamowy. Dlatego warto umieszczać w portfolio jak najciekawsze pozycje. BB na pewno byłby taką pozycją.

Umowy czasowe mają to do siebie, że można je przedłużać. Na różnych warunkach.

@illumanti,
Jestem jaki jestem znajduje się na oficjalnym kanale Michała Wiśniewskiego. Wrzucił wybrane odcinki oraz wydania Ringu. Kłótni z Urbańskim nie zobaczymy, ale za to jest Ring, w którym gościła niepodobna do siebie Edyta Górniak ;)
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

illumanti

Najbardziej mi żal finałów BB1 i BB2, oraz filmiku z urodzin Gulczasa :)

Damian

Zawsze można było sobie póki jeszcze były zgrać je na płytki. :D
To co nie ma szans na BB w TVN Player?

illumanti

Damian

Gdy wchodzi się na konto Truskawki, to nie pisze że to były materiały tvn, tylko jest napisane:
"To konto zostało zawieszone z powodu wielokrotnych lub poważnych naruszeń zasad serwisu YouTube dotyczących praw autorskich." Więc raczej szans nie ma na BB w TVN Player.

chatiflatt

Nie znam się na prawie autorskim, ale filmiki z pijanym Durczokiem są na YT, a wiszą te podpisane, że prawo do video należy do stacji TVN, a materiał został zamieszczony tylko i wyłącznie w celach informacyjnych / promocyjnych. Może umieszczenie takiego zapisu to wpasowanie się w jakąś lukę prawną?
Barbara Weston

Showmag

Cytat: Damian w Śr, 17 Sie 2011, 15:43:34
Gdy wchodzi się na konto Truskawki, to nie pisze że to były materiały tvn, tylko pisze tak:

Nie pisze, a jest napisane.
A informacja jest nie na koncie Truskawki, tylko pod dowolnym linkiem z usuniętym już klipem z "BB":

"Ten film wideo jest już niedostępny z powodu otrzymania roszczenia dotyczącego praw autorskich przez TVN S.A."