Dom Wielkiego Brata

Zaczęty przez Goku, Śr, 02 Kwi 2008, 21:12:27

Toni

Gdyby MTV chciał drugą edycję "Polowania na singla" TV4 musiałby poczekać.
Nie ma żadnej opcji żeby w trakcie trwania BB6 mogłoby MTV realizować swój program.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

illumanti

No ja ogólnie to dziwie się, że dom BB był tak obskórny.

Produkcje o wiele mniejszym budżecie, i o bardzo małej oglądalności ( Przystanek laska miał 8,5 tysiąca widzów maksymalnie /a jeden odcinek około 3 tysięcy/), Polowanie na Singla - około 50 tys widzów, nie wliczam J&J, co jak na tv4 miało dość dobre wyniki ~200tys.) miały ładniej wyremontowany dom. Wiadomo, że koszt wyprodukowania big brothera, i licencja to są niezłe sumy, ale myślę, że TV4 poprostu skąpił i tyle! Powołując się na wirtualnemedia.pl, bb5 miał większe zyski z reklam, a ringi miały maksymalnie coś koło 600tys oglądalności.
Tym bardziej, że dom nie jest zbudowany z kontenerów, a coś w stylu 'systemu kanadyjskiego' (szkielet, dostawione ściany..) - co jest naprawde bardzo tanie, i bardzo szybkie w budowie.

Myślę, że właściciel domu (Endemol? TV4? ATM?) chce jak najwięcej kasy z tego wycisnąć.

Mam nadzieję, że powróci kiedyś BB do Polski, mi to lotto jaka stacja, byle żeby executive producer był inny. TVNowi Endemol-Neovision produkowało, wiadomo, że spółka ta nie istnieje, ale czemu sam endemol nie może tego wyprodukować? Jakość obrazu była tak koszmarna, że milej jest oglądać Tele 5.

Nie mam pojęcia ile kosztuje licencja na BB, ale myślę, że to niezła sumka.

Btw. dom w Polowaniu na singla jest mocno zmieniony, tak samo jak w przystanek laska. Najbardziej mi się w BB podobała kanapa w salonie, jest naprawdę niezła, i chciałbym taką mieć! :)

brotherfan

Jak patrzę na wszystkie programy, które realizowane są w domu BB, to się zastanawiam dlaczego podczas BigBrothera ten dom miał taki biedny wystrój.

Co do oglądalności i zysków z reklam (chociaż to nie ten temat, heh). BB5 nie miał większych przychodów z reklamy. Czwarta edycja zarobiła trochę ponad 30MLN, piąta ponad 20MLN. Stwierdzenie, że BB5 zarobił więcej bierze się z tego, że jakiś serwis kiedyś podsumował oglądalność edycji VIP i napisał, że zarobiła ona więcej niż zarobił w tym samym czasie trwania BB4. Niektórzy do dziś nie zrozumieli, że przychody BBVIP byłyby większe niż BB4, gdyby BB4 trwał tyle samo co BBVIP.
Oglądalność ringu tylko raz przekoczyła 600 tys., a tak było to ok. 400 tys.  (średnio od marca do czerwca)...

illumanti

No napisałem przecież, że miała maksimum tyle oglądalności.
Poza tym, wiadomo, że BB był pierwszym użytkownikiem domu, i jego stworzenie, sprzęt kosztowało. Tak samo wiadomo, że dużo więcej kosztuje BB jeśli chodzi o pracowników. Ale chociaż drobne dodatki do domu, czy ładniejsze farby - mogli się o to postarać. Jakby chcieli - myślę, że sponsorzy by się znaleźli.
Szczerze, to wolałbym ładny dom, i wielkie logo IKEA na jednej ze ścian, niż takie gówno jakie było.

Toni

Finanse TV4 jakie są takie są więc nie ma się czemu dziwić że biedą wiało. :) To nie program dla takich niszów.

illumanti

Wiadomo, że nie są bogatą stacją, ale po cholere się w ogóle w takie coś pchają, jeśli nie mają na to kasy?
Widz przecież zauważy.....

Btw, Jola R. była ostatnio w Kurczak na ostro na tele 5, i w rozmowie z A. Gesslerem ani razu nie wypowiedziała Big Brother, tylko reality-show, i pokazali scene z oborą, kurnikiem czy jak się to nazywa :)

Toni

Niestety na Twoje pytanie nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć. :)
Jedyne co można wziąć pod uwagę to to, że chcieli małym kosztem sobie zarobić na Wielkim Bracie,
coś tam zarobili ale się zbłaźnili i oby nigdy więcej.

illumanti

Oglądałem ostatnio troche edycji UK i US - jak dla mnie - jedne z najlepszych :) Szczególnie dom w UK był niezły :)

Cóż, dom mamy chyba jeden z najgorszych, Czechy mają gorszy..

Toni

Uważasz że Czechy miały gorszy dom Wielkiego Brata? :)  A to dobre. :)
Moim zdaniem mieli o wiele lepszy dom i nie tylko od made in TV4.

illumanti

No ja mówię o tym z 3ciej edycji, myślałem, że to była ostatnio.

Ale cóż, w Polskim BB chodzi o jedno, jak to któraś Chmielewska powiedziała: "Helloł, robimy szoł"

Damian

Dom był okropny w BBV bo brał się za to ATM. Taka sama sytuacja była w Barze. Prawie nic w domku się nie zmieniało. Ale to co w BBV zrobili to już przeszło pojęcie. Wystarczyło wszystko chociaż odmalować i zmienić meble. Skoro tyle wydali na nowy dom do BB4, to tym bardziej po zarobieniu na czwartej edycji dom w piątej powinien być wypasiony.

Toni

Prawda. Dom był beznadziejny. Studio tak samo. Czy było coś fajnego w BB Made in TV4? :)
Według mnie nie.Wszystko poniżej przeciętnej. Wrócę do domu w Czechach. Był fantastyczny.
Prosty, klasyczny ale mimo tego miał to coś. :)

brotherfan

Dom nie zachwycał, ale nie wiem co macie do studia. Bardzo fajnie się prezentowało, szczególnie podczas 4 edycji.

Damian

No dom był do kitu, ale studio w BB4 było okej. Tylko czerwone kolory w BBV w nim nie pasowały.

Toni

Co do studia to mogę powiedzieć że było lepsze niż dom, aczkolwiek nie żeby jakieś super było.