[Czechy] Big Brother

Zaczęty przez podmark, Śr, 03 Sie 2005, 22:29:16

Toni

Finał oglądało najwięcej osób jeśli chodzi o cały czas trwania programu,
było to 2mln 383tyś. (52% ludzi,którzy w tym czasie oglądali TV).
Porównując do Vyvoleni,które swój finał miał tydzień przed finałem BB oglądało go mniej bo 2mln 207tyś.

Jeśli chodzi o inne odcinki to pewnego czwartku np widownia wyniosła tylko 659tyś.stąd kilka razy zmieniono godzinę emisji głównego odcinka.
Uśredniając wyniki oglądalności uważam,że wynosiła ona od ok.miliona do 1,2 miliona widzów.
Jeden z portali podaje że średnio Big Brother'a oglądało 934tyś.widzów,Vyvoleni-1mln 147tyś.
natomiast rok później (rok 2006) 2.edycja Vyvoleni to tylko 824 tysięcy czyli jeszcze mniej niż BB.
Mimo tego za rok (2007) odbyła się 3.edycja Vyvoleni-największa liczba widzów to 704tyś podczas finału,
start VV3-700tyś,codzienne odcinki max.580tyś,zdarzało się,że było nawet mniej niż 300tyś. :)

Godziny emisji BB: na samym początku była to godz.20:00, po ok dwóch tygodniach we wt-ki i cz-ki była to godz.21:15, w pozostałe (czyli pon,środa,pt-ek nadal 20:00).
Miesiąc od startu była to godz. 17:15-18:15 i w tej godzinie emitowany on był do ok końca listopada,
następnie była to godz.18:00.

Trwająca na stacji Prima w tym samym czasie czeska pierwsza także edycja VyVoleni miała większą oglądalność
niż Big Brother stąd zmiana BB z godz.20:00 na 17:15,aczkolwiek bywało i tak,że BB miał większą oglądalność,ale to w sposób nie rażący i niezbyt często,np. podczas BB-Nominace oglądalność wyniosła
1,328 miliona widzów,podczas gdy Vyvoleni 1,158 miliona.

Portal super.cz podał w czasie trwania edycji,że na niską widownię Big brother'a uważa,że ma wpływ erotyka,a było jej oj tak...dużo! aczkolwiek mi to nie przeszkadzało.
Erotyka w BB to seks Leny i Filipa (tak jak pisałem nie,że raz dziennie). Druga para wykluła się troszkę później. Była to Sylva i Karel,jednak prym nalezał do pary pierwszej. :)

Jednak dla nas ważny jest BB-podsumowując...
Nova widząc jakie były wyniki oglądalności VV2 i VV3 nie zdecydowała się do tej pory na BB2 no i słusznie.
Jednak od ostatniej edycji VyVoleni upłynęło już ponad 3 lata. W tym czasie żaden kontenerowy reality-show nie zaistniał w Czechach stąd może kiedyś...ale uważam,że jeśli już to tak jak pisałem że edycja czesko-słowacka
z telewizją Markiza (tak jak z Idolem).
W 2007 i 2008r krążyły informacje na www,że Nova rozważa 2.edycję,ale bynajmniej był to blef jak widać.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Damian

Czyli z tą oglądalnością aż tak źle nie było. Oczywiście lepiej gdyby była większa. Ciekawe jakby teraz Nova puściła BB2 , jaka by była oglądalność. No i ciekawe czemu przedłużyli program , skoro notował niskie wyniki.  :los:

Toni

Biorąc pod uwagę średnią oglądalność podczas trwania programu jako 834 tyś.no to nie jest to zadowalający wynik dla takiej stacji jak Nova. TV4 też nie byłby zadowolony mimo,że nie ma co porównywać pozycji TV4 w Polsce a TV Nova
w Czechach.
A przedłużenie czasu trwania BB być może wynikało z tego,że Nova wiedziała zapewne,że VyVoleni swój finał mają tydzień po ich planowanym wcześniej finale (pierwotnie miało to być 4.grudnia),stąd Nova wydłużyła o dwa tygodnie BB by finał mieć tydzień po Vyvoleni i tydzień wolny od konkurencji. :)

Damian

Szkoda że tak to się potoczyło. Fajnego mięli BB. Ciekawe co by było jakby teraz spróbowali. ;P

Toni

Na czeskiego Big Brother'a może się pokusić Prima (także czołowa ze stacji w Czechach,konkurencja dla Novy i odwrotnie). Co sezon konkurują ze sobą podobną tematyką programów,u nas będzie tak niebawem.
Na X-factor TVN-u Polsat odpowiada Must be music,jednak u nas emisja programów nie jest w tym samym dniu a w Czechach programy naprawdę konkurowały ze sobą w tym samym czasie antenowym. :)
W Czechach jest tak od dawna...Big Brother-Nova,Vyvoleni-Prima ;
Talentmania-Nova, Cesko ma talent-Prima (oryginalna wersja Mam talent) ;
Cesko hleda SuperStar-Nova, Prima też miała taki program,nie pamiętam nazwy ;
Ceskoslovenska SuperStar-Nova, to z kolei Prima ze słowacką stacją Joj Ceskoslovenska ma talent.

Jednak nie sądzę,że nawet jeśli BB nie miałby konkurencji w innej stacji w postaci kontenerowego show (jak VyVoleni) to wyniki znacząco poszybowałyby w górę.
Czesi czy też Słowacy jako ludzie mentalnie są podobni do nas a u nas także temat BB wygląda tak,że było minęło,tak samo i u nich.
Oglądalnością cieszy się u nich X-factor, SuperStar (Idol), Cesko ma talent (Mam talent),
tak więc tak jak u nas (co do X-factor to się okaże,bynajmniej talent-search show i star-show).
Jednak baa pewnie,że chciałbym,żeby była w Czechach 2.edycja.
:)

Damian

Ja też bym chciał. Dopiero nie dawno zainteresował mnie ten BB. Gdyby chociaż w necie było kilka odcinków programu , to już coś. Od lat są trzy filmiki i tyle.  :obrazony:

Toni

Mnie zaciekawił on w tym samym dniu jak Nova oficjalnie podała do wiadomości,że wyemituje
Big Brother (było to w maju 2005).Pomyślałem sobie qrde Czechy? ale fajnieee.
No a podczas oglądania Wielkiego brata apetyt wzrósł jeszcze bardziej.
Gdyby można było całą edycję na youtube bądź gdziekolwiek indziej zobaczyć tak jak naszą 1.edycję byłoby super!
Było to możliwe ale tak jak pisałem,po finale niebawem wszystko zniknęło,strony na których można było
to oglądać przestały istnieć.

Damian

Kurcze. Szkoda. Może kiedyś ktoś wrzuci , tak jak to było u nas. Ciekawe czy podczas nominacji była ta słynna muzyczka...  :yeah:

Toni

Tak,była.Oprawa muzyczna przy nominacjach,ogłoszeniu wyników nominacji,czy kto musiał opuścić dom była klasyczna tak jak w Holandii,Niemczech,u nas.
Podczas początku programu Nominace oraz Rozhodnuti gdy prowadzący zaczął już mówić w studio,
też muzyczka była w tle.

Damian

To jak widać klasyczne logo , jingle itd , jednak dają trochę magii programowi. :)
W ogóle to dziwnie że tak przy pierwszej edycji BB dom był taki luksusowy. Przeważnie domy w pierwszych edycjach były o wiele mniej luksusowe. Może dlatego że ta edycja była w 2005 roku...

Toni

Dokładnie. Magiczne to wszystko było przez logo,taką klasyczność,normalność która się bardzo podobała. Dom był owszem luksusowy,ale tylko w wypadku gdy porównujemy go do domów które były w pierwszych edycjach gdy BB się pojawił czyli lata 2000-2002 a edycja czeska to rok 2005 stąd ten dom był bogatszy od innych.
Kolory jakie były w domu (ściany,kanapy,dywany,itp źle mi się kojarzyły) :) ,aczkolwiek podobały mi się bardzo.

Damian

No tak. Jak na tamte lata dom był bardzo luksusowy. Tylko cały czas trapi mnie to , dlaczego on był taki malutki? nawet łazienka to była połączona z korytarzem. :P

Toni

Fajnie było sobie powspominać czeską edycję.
Czekamy na 2.edycję bądź na edycję czesko-słowacką. :)

Damian

Ja też czekam przynajmniej na kilka odcinków tej edycji , żeby zobaczyć jak to wyglądało wszystko.

Toni

Jeśli komuś uda się przez przypadek znaleźć filmiki,te nieznane,wcześniej nie oglądane
(każdy wie co widział i napewno widzieli inni tutaj ciekawscy :)) to oczywiście zapodamy tutaj.