Eurowizja 2006 (Ateny, Grecja)

Zaczęty przez sharkan, Śr, 03 Sie 2005, 23:19:13

joker

tak jak mowia w telewizji - mowia im ze Polska to prostytutka Europy i USA i tak pewno sobie o nas mysla ze jestesmy zli i taK dalej... a wracajac do eurowizji - nie wiedzialem ze cos takiego jest ale skoro tak mowicie... beznadziejne jest cos takiego bo to przestaje byc konkurs na najlepsza piosenke tylko na to ktore panstwo jest fajniejsze i da wiecej kasy :/

sharkan

Cytat: Łukijesli niewiedzą, to ja przypomne:  :yeah:  BIG 4 tzw. WIELKA CZWóRKA to państwa, które niemuszą brać udziału w półfinale, bo i tak mają w konkursie Eurowizji stały udział zagwarantowany... dla mnie osobiscie to jest bez sensu i mi to kategorycznie nieodpowiada...  :kreci: a te państwa to: Niemcy, Wielka Brytania, Francja i Hiszpania. Niewiem dlaczego mają ten przywilej, ale wydaje mi się dlatego, że dali najwiecej kasy na Eurowizje kiedys i są to największe i najbogatsze kraje Europy oraz jakis akt ze sobą powiązali, że zawsze bedą na Eurowizji. Choć jak podaje przykład z tego roku... niesłusznie, bo to BIG 4 była na jednych z ostatnich miejsc songcontestu (choć uważam, że zasługiwali ciut wyżej, ale to szczegół ;P)

a Niemcy nie zawsze dają nam 10 pkt... a tak naprawdę, to Polacy, którzy tam mieszkaja nam dają te punkty ;) ;P no inaczej było z Keine Grenzen, bo to było w częsci po niemiecku i rosyjsku i tam dostalismy od Niemiec 10 chyba, a od zakichanej Rosji 0!! Co wg. mnie było zmanipulowane i błędne...

Ale podczas tej ESC widac było że Ojropa się przeciwstawiła temu wszystkie państwa były na końcu stawki.

sharkan

i nastała nie wiedziec  czemu...... cisza

Luxis

bo nikt inny nie wie, o co chodzi ;) :kreci:  :szok:  :bravo:  :cwaniak: ;)

żartuje ;)

sharkan

Miatexs

Siemka sharkan, fajnie ze dałes taki temat(moje klimaty).
A co do Polskich wykonawców, to moim zdaniem najlepiej było by wybrać jakąs kobiete najlepiej Dode elektrode, no albo jakąs inną młodą ładną dziewczyne. Ostatnio przecież eurowizje wygrywają same kobiety
2002-Marie N
2003-sertab
2004-Rusłana
2005-Helena
Co do Mandaryny jak ktos wczesniej wspomniał to ona rzeczywiscie niezabardzo u mnie spiewać chociaż chyba z poprzednim rokiem jest lepiej. Jednak to co wyruznia Mandaryne od innych to jej przebojowosci - gdyby zrobiła jakies ładne show a wieże że mogłaby (Polak potrafi  :yeah:) i popracowała nad występowaniem bez  playbacku
to kto wie moze i doczekamy się widoku Warsaw2007. Pozdrawiam

sharkan

Ja już pisałem że mam patent na to że kobita co roku wygrywa ale nie z Virgin w roli gł. Napisałem to ilestam postów wyżej

joker

tak sobie pomyslałem, że ostatnio dobrze sprzedaje się "odgrzany folklor" - w ten sposób wygrała m.in. Sertab i Ruslana. A Polskim przedstawicielem takiego folkloru mógłby być zespół "Zakopower", gdyby jeszcze napisał jakis łatwo wpadający w ucho kawałek to by było gites. Ale po chwili naszło mnie spostrzeżenie, że poniekąd w Kijowie chyba Polska miała podobne zamiary i to nie wyszło, ale czy rosyjski zespół: Ivan & Delfin  jest w stanie dobrze przekazać Polską kulturę??!!

podmark

Ja nie rozumiem dlaczego wszyscy zachwycają się tym "Zakopowerem". To jest tak daremny zespół, że szok. Już lepsza Renia Pączkowska na Eurowizję, niż Ci górale.

sharkan

Renia jest the best. A ZAKO... cos tam nie ma zamiaru startować w preselekcjach

sharkan

3. Polski Krajowy Finał Eurowizji odbędzie się!
Regulamin krajowych preselekcji do Konkursu Piosenki Eurowizji z roboczym tytułem Piosenka dla Europy, stworzony wspólnie przez Stowarzyszenie OGAE Polska i TVP S.A. otrzymał akceptację Dyrekcji.
W dniu dzisiejszym w Telewizji Polskiej S.A. zapadła decyzja o organizacji 3. Krajowego Finału do Konkursu Piosenki Eurowizji. Stowarzyszenie OGAE Polska przygotowało wspólnie z redaktorem Piotrem Klattem z Redakcji Rozrywki TVP, kształt regulaminu okreslającego zasady wyboru polskiego reprezentanta na 51. Konkurs Piosenki Eurowizji Ateny 2006. Regulamin w znacznej mierze powiela zapisy zawarte przy zasadach wyboru naszych reprezentantów w 2003 i 2004 roku. Przypomnijmy, że regulamin preselekcji w 2004 roku współtworzył członek OGAE Polska Szymon Stellmaszyk.

Dużą zmianą w tym roku jest przyznanie czterem największym wytwórniom fonograficznym w naszym kraju miejsca w finale. Każda z tych wytwórni, zgłaszając utwory, ma zapewnione przynajmniej jedno miejsce w koncercie finałowym, który będzie się składał z maksymalnie 15 utworów. Nie oznacza to, że każda z tych wytwórni będzie mogła zgłosić tylko po 1 utworze. Ze wszystkich zgłoszonych przez wytwórnie piosenek regulamin zapewnia przejscie do finału jednego utworu reprezentującego daną wytwórnię fonograficzną. Reszta utworów będzie kandydowała do finału z pozostałymi utworami zgłoszonymi przez autorów, kompozytorów, wykonawców z kraju i z zagranicy.

Po raz pierwszy będzie użyte w koncercie finałowym głosowanie mieszane, tzn. 50% głosów audiotele/SMS i 50% głosów Jury. Przypomnijmy, że Europejska Unia Radiowo-Telewizyjna rozważa wprowadzenie identycznej zasady głosowania podczas finału Konkursu Piosenki Eurowizji w Atenach.

Finałowy koncert polskich preselekcji odbędzie się najprawdopodobniej 28 stycznia 2006 roku. Stowarzyszenie OGAE Polska nadało roboczy tytuł tego koncertu Piosenka dla Europy.

Regulamin zezwala na nadsyłanie propozycji zarówno z kraju jak i z zagranicy. Nie dopuszcza się zgłaszania utworów bez podania wykonawcy. W zamkniętej selekcji do Eurowizji 2005 zgłoszono dużo utworów bez podania wykonawcy. Na dzień dzisiejszy nie okreslono w jakim miejscu odbędzie się koncert finałowy polskich selekcji. Pod uwagę brany jest Torwar lub studio nr 5 przy Woronicza w Warszawie.
Po akceptacji formalno-prawnej przez prawników TVP S.A. regulamin zostanie podany do publicznej wiadomosci.

Stowarzyszenie OGAE Polska współpracuje przy projekcie preselekcji do Eurowizji 2006 z Redakcją Publicystyki Kulturalnej i Rozrywki Programu 1 TVP S.A. Będziemy Państwa na bieżąco informować we wszystkich sprawach związanych z eliminacjami do Eurowizji.

Mamy nadzieję, że preselekcje będą cieszyć się dużym zainteresowaniem wsród polskich artystów. W styczniu widzowie i komisja wybiorą, miejmy nadzieję, najlepszą piosenkę, która będzie reprezentowała nasz kraj i Telewizję Polską na Konkursie Piosenki Eurowizji Ateny 2006. Koncert półfinałowy Konkursu odbędzie się 18 maja, a gdy polskiej piosence poszczęsci się i zajmie jedno z 10-ciu pierwszych miejsc, będzie nas reprezentować w koncercie finałowym 20 maja 2006r. (td)

ródło: OGAE Polska, TVP S.A.

Pudelek

Cytat: sharkanDużą zmianą w tym roku jest przyznanie czterem największym wytwórniom fonograficznym w naszym kraju miejsca w finale. Każda z tych wytwórni, zgłaszając utwory, ma zapewnione przynajmniej jedno miejsce w koncercie finałowym, który będzie się składał z maksymalnie 15 utworów. Nie oznacza to, że każda z tych wytwórni będzie mogła zgłosić tylko po 1 utworze. Ze wszystkich zgłoszonych przez wytwórnie piosenek regulamin zapewnia przejscie do finału jednego utworu reprezentującego daną wytwórnię fonograficzną. Reszta utworów będzie kandydowała do finału z pozostałymi utworami zgłoszonymi przez autorów, kompozytorów, wykonawców z kraju i z zagranicy.

Po raz pierwszy będzie użyte w koncercie finałowym głosowanie mieszane, tzn. 50% głosów audiotele/SMS i 50% głosów Jury.

I to ma być demokracja! ! ! Znów będą rządzić układy ! ! !

sharkan

Ale przynajmnie głosy jury będą jako głosy TVP a nie jak bylo poprzednio SMS :]

alexander

Lepiej gdyby dali 10 piosenek i my za pomocą sms glosowali np. kto ma przejsc do II tury gdzie jest 5 piosenek potem głosowanie sms i wybieramy 2 najlepsze piosenki i potem finał i zwyciesce :) Dużo by zarobili ....

sharkan

Najlepszy jest system melodifestivalen w Szwecji : 4 finały, w 4 miastach potem 4 z kazdego finału wchodzi do wielkiego finału i już :]