Riket

Zaczęty przez Showmag, So, 18 Gru 2004, 16:54:05

joker

wczoraj w wiadomosciach mówili o Riket, jak tam rosjanom się żyje... i że już jednego jacys polacy pobili... wspominali też o Olbrychskim :zabek:

podmark

Dlaczego ja wczoraj nie oglądałem telewizji  :sciana: ?? Chyba cos pomyliłes, bo to z tym pobiciem to chyba nie chodzi o realizację "Impurium", ale tego kolesia z polskiej ambasady.

alexander

Ja też nigdy nie oglądam jak jest cos ważnego w tv :P zawsze przegapie, a macie strone tego Imperium Vip 2005?

joker

raz mi się udało obejżeć :P  A co do pobicia to możemy zaobserwować wymianę pobić PL vs. RUS - najpierw polacy rusków, póniej ruscy polaków a teraz kogos z ekipy rosyjskiego Riket'a pobili ale tego media juz tak nie nagłosniły (chyba tylko wiadomosci o tym powiedziały, tak a propo reportarzu o Riket)

Showmag

Ruszyła produkcja "Imperium"
Wtorek, 09.08.2005, 23:54

Ruszyła produkcja rosyjskiej edycji reality show "Riket" o nazwie "Imperia". Uczestnicy widowiska, które jest kręcone na sredniowiecznym zamku w Grodcu, przyjechali w poniedziałek rano do tej miejscowosci. Kasztelan zamku Zenon Bernacki poinformował, że oficjalnie program rozpoczął się w poniedziałek o godzinie 17:00. Wsród rosyjskich uczestników jest m.in. wiceprzewodniczący rosyjskiej Dumy i szef Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji, Władimir Żyrinowski. Jest też np. znany rosyjski aktor, Lenia Gałubkow. Zaraz po przyjedzie, wszyscy uczestnicy znajdowali się w bazie ulokowanej pod zamkiem. Kilkanascie osób- politycy, dziennikarze i aktorzy, odbędą podróż w przeszłosć. Kanwa przygody opiera się na zasadzie gry strategicznej, której bohaterowie znajdują się w historycznej rzeczywistosci. Tytułowe Imperium to fikcyjne państwo, w którym uczestnicy budują własną cywilizację. Osoby, które biorą udział w kilkutygodniowym programie, będą różnić się majątkiem i statusem w grupie. Będą m.in. rywalizować o władzę. Zwycięzca zmagań stanie się władcą, który zadecyduje o statusie społecznym i bogactwie pozostałych. Program będzie prowadził Daniel Olbrychski, którego Rosjanie wynajęli do prowadzenia ich show. "Będzie on tzw. Mistrzem Gry"- mówi Bernacki. "Imperium" zostanie wyemitowane jesienią tego roku w pierwszym programie rosyjskiej telewizji.

[PAP / Foto: Krzysztof Sikora]

Luxis

No nie, ja zaraz poprostu niewiem.... jestem tak wnerwiony!!! Czemu wszystkie tv na swiecie PUBLICZNE realizują Riket, szwedzka, rosyjska, jaka jeszcze?!? Choć francuska tez nie jest... ale tam to co innego... A Polska oczywiscie odstaje, dzieki naszej kochanej TVPpppp
Mam pytanko, jak sie nazywa publiczna tv w Ameryce?

podmark

A jest w ogóle w USA stacja publiczna ?? Jeżeli jest to chyba ABC, ale cos mi się wydaje, że "Kingdom" będzie realizować CBS. Jeżeli ten program przyjmie się w Stanach, to może inne polskie zamki będą odgrywać swoje role w kolejnych edycjach, bo nie wierzę, że Amerykanie będą robić swój program cały czas w jednym miejscu. Albo pójdą drogą przetartą przez Szwedzów - najpierw Grodziec, potem Czechy...

joker

czy telewizje CBS można gdzies oglądać w internecie albo cos takiego??

podmark

Cytat: jokerczy telewizje CBS można gdzies oglądać w internecie albo cos takiego??

Pytasz, bo myslisz, że amerykańska edycja będzie lepsza od polskiej, czy tylko chcesz obejrzeć teraz ???

joker

Cytat: podmarkPytasz, bo myslisz, że amerykańska edycja będzie lepsza od polskiej, czy tylko chcesz obejrzeć teraz ???
a co to zmienia?? Pytam bo dużo mówicie o tej telewizji że tam takie dobre rs lecą... więc chcę się przekonać i sobie obejzec kilka a jak mi sie spodoba to moze wiecej

podmark

Aha, rozumiem, ale nawet nie wiem, czy gdzies w necie jest reemitowany sygnał CBS, trzeba poszukać lub zapytać innych forumowiczów.

podmark

Niemożliwe - znalazłem polską stronę poswięconą "Riketowi". Jak na razie to tam nic specjalnego nie ma, ale cos tam jest napisane. www.riket.republika.pl

Showmag

Trwa realizacja "Imperium"
Czwartek, 18.08.2005, 06:02

Wiceprzewodniczący rosyjskiej Dumy i znany z wrogich Polsce wypowiedzi Władimir Żyrinowski, występuje w reality show "Imperium". Rosjanie nagrywają je na zamku w Grodcu na Dolnym Sląsku. Widowisko obsadzone jest w trzynastowiecznej rzeczywistosci, a w trakcie programu uczestnicy walczą o utrzymanie się w grupie bogaczy lub włączenie do niej. Sciany zamku zostały udekorowane rosyjskimi malowidłami, przywieziono rosyjskie dekoracje, tkaniny. Elementy dla chat ubogich takie jak stare beczki, pługi czy kosze wiklinowe wypożyczono bąd odkupiono od miejscowej ludnosci. W pierwszym dniu kręcenie programu, pod otoczone lasami stare zamczysko podjechały dwa policyjne radiowozy. Chwilę póniej z innego samochodu wyskoczyli oficerowie Biura Ochrony Rządu. W srodku kawalkady znajdowała się limuzyna, w której siedzieli konsul Federacji Rosyjskiej w Polsce i wódz rosyjskich nacjonalistów Władimir Żyrinowski. Na miejscu powitał ich kierownik Zakładu Usług Turystycznych "Zamek Grodziec" Zenon Bernacki. "Witam serdecznie. Cieszę się, że znów mogę być w Polsce"- mówił Żyrinowski. "Problem stosunków polsko-rosyjskich to problem polityczny. Lubię Polaków i mam nadzieję, że ten program wpłynie na poprawę stosunków między naszymi narodami"- dodał lider Liberalno-Demokratycznej Partii Rosji, przed wejsciem do Zamku Grodziec.

W odróżnieniu od nagrywanych już w Grodcu innych edycji "Riket", w rosyjskim programie występują same znane osobistosci- słynni rosyjscy aktorzy, sportowcy i politycy. Producenci liczą, że dzięki znanym osobom przedsięwzięcie będzie miało dużą oglądalnosć. Na razie nie zdradzają, jaki jest budżet reality show. W programie nie dochodzi do eliminacji zawodników. Najbardziej znaną postacią miał być Żyrinowski. Jak się jednak okazuje, to nie on jest dla rosyjskiej ekipy najważniejszy. Pomysłodawcy rosyjskiej wersji "Imperium" poprosili gwiazdę polskiego kina Daniela Olbrychskiego o poprowadzenie show i to jego uważają za największą osobistosć na planie. "Jako mistrza ceremonii, czyli głównego prowadzącego, Rosjanie zatrudnili Daniela Olbrychskiego. Swietnie zna rosyjski i co najważniejsze jest bardzo ceniony w Rosji. Zresztą żaden z dotychczasowych prowadzących, ani z Belgii, ani z Francji nie był tak honorowo traktowany. Olbrychski nocuje w apartamencie prezydenckim w legnickim hotelu Qubus"- mówi Zenon Bernacki, kasztelan zamku w Grodcu. Tymczasem Władimir Żyrinowski zgodnie ze scenariuszem został w pierwszym dniu- razem z innymi uczestnikami reality show, przywiązany powrozem do słupa. Miał za zadanie wyplątanie się z więzów. W przypadku niepowodzenia, w programie mogła mu przypasć rola parobka. Ostatecznie, wyłoniono cztery osoby, które znalazły się w grupie bogaczy (w tym Wladimir Żirinowski) oraz dwanascie osób biednych. "Jestem żywym przykładem, że Rosjanie lubią Polaków, w każdym razie tych znanych. Jestem na planie reality show realizowanego za rosyjskie pieniądze w Polsce. Do jego prowadzenia wybrano polskiego aktora. Jesli Rosjanie czegos w nas nie lubią, to winnymi są politycy obu stron, którzy od wieków przeszkadzali zgodnie żyć"- mówi "Życiu Warszawy" Daniel Olbrychski.

Kolejni chętni do kręcenia sredniowiecznego reality show to Włosi i Grecy, którzy już kupili licencję. Zdjęcia przyszłych edycji rozpoczną się wiosną przyszłego roku. Chętni są także Polacy i Amerykanie. "Tylko jak Amerykanie dostosują tę stylistykę do swojej historii, przecież oni nie mieli sredniowiecza?"- zastanawia się Anna Dabrowski, która nadzoruje pracę na zamku ze strony szwedzkiej.

[Jacek Różalski, Sylwia Mucha, Gazeta.pl / Życie Warszawy]

podmark

No własnie, też kiedys myslałem, że w Ameryce nie było sredniowiecza i jak wobec tego potoczy się "Kingdom", ale oni pewnie zrobią, jak najbardziej widowiskową edycję - połączenie wszystkich poprzednich. Z francuskiego "Le Royaume" wezmą pewnie straszne bogactwo na zamku, z innych jeszcze po kawałku. Oczywiscie autorzy tekstu się pomylili - nie Grecy, a Czesi kupili licencję. No cóż - wpadki się zdarzają i to nawet w "Życiu Warszawy".

podmark

A co do pierwszej konkurencji, to wychodzi, że teraz im ułatwili to zadanie. Na www.riket.republika.pl/foty2.html widać, że Szwedzi mieli zawiązane oczy, a już na www.oberon.tv jest zdjęcie z edycji belgijsko-holenderskiej i uczestnicy wszystko widzą.