[Niemcy] Big Brother 09

Zaczęty przez kamil2505, Pt, 15 Sie 2008, 16:06:11

kamil2505

Z tego co udało mi się dowiedzieć "Big Brother 9" ma wystartować 8 grudnia. Ta edycja będzie trwała  przez Święta Bożego Narodzenia. A ja słyszałem, że druga edycja "Big  Brother" w Niemczech miała swój finał w Sylwestra.  Czy ktoś może widział ten finał i może mi powiedzieć jak to wyglądało, jaka była oglądalność i jak to miało się do transmisji w telewizji???

Toni

2.edycja miała swój finał w przed dzień Sylwestra - 30 grudnia 2000r.
Niektóre serwisy podają błędne informacje.
9.edycja rzeczywiście wystartuje (tradycyjnie już od 4.edycji w poniedziałek) 8 grudnia.
Moderatorką ma być sama Miriam Pielhau.
Co do czasu trwania 9.edycji nie ma jeszcze informacji,ale sądzę że będzie trwała dłużej niż 8.edycja i finał będzie znów z początkiem lipca po raz 3ci z rzędu. Czas pokaże.
Najlepsze możliwości są finały na otwartej przestrzeni co daje właśnie okres letni.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Toni

Jak wiadomo już wcześniej BIG BROTHER 9 - START w poniedziałek 8.grudnia 2008.
Na oficjalnej stronie Endemolu.de podano,iż 9.edycja bedzie trwać 211 dni i (tradycyjnie od 3ech edycji finał będzie miał miejsce na początku lipca) a dokładnie 6.lipca 2009 r.
Na stacji RTL2 miesiąc temu pojawiła się reklama ostatniej szansy by wziąć udział poprzez mailowe wysyłanie zgłoszeń.
Logo BIG BROTHER będzie znów czerwone (niewiele ciemniejsze od tych z lat 2003-2006)
Codzienne odcinki tradycyjnie od 5 lat od poniedziałku do soboty o 19:00-20:00
Cotygodniowe Live-show "Big Brother-Die Entscheidung" w poniedziałki o 20:15 (w okresie zimowym), o 21:15 (od okresu wiosennego do samego dnia finału-6.lipca 2009r).
Moderatorką Big Brother 9 pozostaje Miriam Pielhau,debiutować z nią będzie Alida(zwyciężczyni 2.edycji z 2000r,którą można ostatnio często oglądać na antenie RTL2 podczas koncertów muzycznych jako moderatorka)
8.grudnia o 19:00-20:00 tradycyjnie przed rozpoczęciem nowej edycji będzie można zobaczyć "Big Brother-Das Exklusiv-Spezial" czyli najlepsze momenty z minionych ostatnich ośmiu edycji programu.
Mieszkańcy zamieszkają w kolejnym nowym wybudowanym domu,programy live-show w nowym studio.
Nie tylko nowy dom,nowe studio,ale także ta edycja ma działać na innych niż poprzednio zasadach.

Toni

Już w poniedzialek Start BIG BROTHER 9 - godz. 20:15
Motto tej edycji to "Niebo i piekło"

kamil2505

Wie może ktoś coś więcej na temat zasad obowiązujących w nowej edycji?

Showmag

Niemcy: rusza "Big Brother 9"
Już dziś w Niemczech wystartuje dziewiąta edycja programu "Big Brother". W widowisku weźmie udział 12 uczestników, a sam reality show potrwa 211 dni.

Więcej: https://showmag.info/2008/12/08/niemcy-rusza-big-brother-9/

Kuba 942

No i to ja rozumiem. Co edycja to dom inny. W ogólne nawet nie będą porównywać do edycji realizowanych przez ATM.
Co do niemieckiej edycji, to będę starał się oglądać. RTL II mam wiec nic nie stoi na przeszkodzie. Uczę się Niemieckiego więc będzie to dobra lekcja  :los:

Kuba 942

Dziś i wczoraj obejrzałem sobie trochę niemieckiego BB.
Dom nawet fajny. Tylko logo Big Brothera źle umieszczone (w lewym górnym rogu ekranu)
Uczestnicy jak na razie tak sobie. Zobaczymy jak to będzie po tym tygodniu. No i są zadania, czyli to czego brakował edycjom 4.1 i 5
Trochę źle się ogląda, bo coś tam rozumiem ale pojedyncze słowa  :los:
Zauważyłem, że w RTL II nie ma czegoś takiego jak Big Brother Extra. A kamerki live 20 euro za miesiąc

kamil2505

Z tego co pamiętam logo Big Brother zawsze było w lewym górnym rogu. A gdy reality-show emitowano jeszcze po części w RTL logo widniało w prawnym górnym rogu. Osobiście logo mi sie bardzo podoba i nie przeszkadza mi w oglądaniu. Szkoda, że tego logonie zastosowała Czwórka podczas emisji czwartej i piątej edycji. Zadania i dom też doskonale przemyślane (jak na razie). Chociaż muszę przyznać - mam ogromny sentyment do tego sękocińskiego domu wielkiego brata. Zobaczymy jak to będzie dalej. Szkoda tylko, że tak niewiele rozumiem. :(

Toni

Przez pierwsze trzy edycje logo było umieszczone w lewym dolnym rogu,od edycji 4. logo jest w lewym górnym rogu.
Od 4.edycji gdy w całości przejął go RTL2 codzienne odcinki są emitowane raz dziennie o 19:00-20:00.
Edycje 1-3 miały oprócz codziennych odcinków na RTL2 (20:15-21:15) były dwugodzinne nocne odcinki po 24tej ale to był "Big Brother - Das Quiz" na RTL2 coś a'la interaktiv program na żywo.
Tak samo było rano (9:00-10:30) "Big Brother-Dein Gewinn" ktory był także na żywo,kilka razy były wejścia na żywo,lecz mieszkańcy o tym nie wiedzieli.
W niedzielę emitowany był "Big Brother-Family & Friends" (16:45-17:45) na RTL i cotygodniowe live-show "Big Brother-Die Entscheidung" w soboty (21:15-23:15) także na RTL.
Żadnych dodatkowych odcinków w stylu bez cenzury nigdy nie było,wszystko było umieszczane w odsłonie tej wieczornej i bardzo dobrze a nie jak u Nas. Treści u Nas znów aż takich nie było a praktycznie było to niemalże to samo co wieczorem plus 2 sceny spod prysznica? żałosne!
Od 4.edycji są tylko i wyłącznie codzienne odcinki poza niedzielą i w poniedziałki live-show.

Pudelek

Obejrzałem dziś pierwszy tydzień dziewiątej edycji.
Początki trochę nudne. Niewiele się dzieje. Uczestnicy całkiem normalni i sympatyczni chociaż chcą z nich na siłę głupich zrobić tak jak z widzów, którym oferuje się gry sms typu: Kto da mniej za samochód lub Która to edycja BB w Niemczech: 9 czy 90?!
Kompletnie nieciekawy i źle zrealizowany pomysł na Piekło i Niebo. Podział domu jakiś taki niefunkcjonalny. Jedynie fajnie w tym wszystkim wyszła droga z nieba do piekła (zjeżdżalnia chyba ze ściekami) i winda z piekła do nieba. Inne pomysły jak sortowanie śmieci w piekle lub prysznic na dworze niezbyt nadają sie do tej koncepcji...

Toni

Mnie pomysł z edycją "Niebo i piekło" się bardzo podoba. Fakt,że jest troszkę nudno ale to chyba przeważnie tak na początku (jeśli oczywiście nie ma scenariusza) co widać,że niemiecki Big Brother to prawdziwe real-life!

Damian

:buzz: Big Brother 9 jest znakomity.
Przedewszystkim dom jest wspaniały!.
Jestem pod wrażeniem (aż żałuję że Tv4 nie może zrobic takiej 6 edycji ;[ )
Podział jest super.
Chociaż mogli tę  sferę niebios zrobic gorzej, bo kuchnia jest nowoczesna.
Ale wogle dla mnie to super program.
Dobrze że mam RTL 2 .
A niewiem gdzie jest ta winda z piekła do nieba.
Mógłby ktoś wyjaśnic  :hmm:                          :yeah:

Pudelek

https://showmag.info/2008/12/08/niemcy-rusza-big-brother-9/
Winda po niemiecku to Aufzug. Na tym schemacie masz ją podpisaną jako Himmlischer Aufzug (czyli niebiańska winda). Dokładniejszych zdjęć szukaj na oficjalnej stronie programu. Ja ewentualnie jeszcze polecam stronę o wszystkich edycjach programu Big Brother w Niemczech: https://bbfun.de/
A co myślicie o uczestnikach?
Mam przeczucie, ze całość wygra młody piekarz Beni. Na ma się jak do niego przyczepić. Bawi mnie mimika i gadulstwo Cathy. Gada dużo i szybko i dlatego niestety mam problemy z jej zrozumieniem. Geraldine i Madeleine maja osobość i są sympatyczne. Andy tylko prezentuje swoje wdzięki. Orhan'a wszędzie pełno. Danny jest fajna (i studiuje to co ja :P) ale rzeczywiście powinna pierwsza wypaść bo za bardzo się przejmuje tym co mówią inni i za dużo ryczy po kątach. Innych jeszcze nie kojarzę.

Damian

Dzięki za Info o windzie.
Tak masz rację co do uczestników Cathy naprawde szybko mówi a że jestem noga z niemieckiego,
nic nie rozumiem.
Ale podziwiam dom, u nas w Polsce nigdy tego nie ujrzymy  :ubaw: :ubaw: :ubaw: