Moment Prawdy

Zaczęty przez Kuba 942, Pt, 24 Paź 2008, 19:04:39

Kuba 942

Teleturniej który ma pojawić się w wiosennej ramówce Polsatu. Aktualnie chyba trwa nabór do tego programu (pasek na dole, o poszukiwaniu ludzi). Program ten jest znany z amerykańskiej telewizji Fox pod tytułem "Moment of a Truth". O tym czy uczestnik programu wygra pieniądze zdecyduje wariograf i seria 21 pytań, także tych najbardziej intymnych.
Teleturniej może być ciekawy, ale pewnie poleci bardzo późno (coś koło 22:00) choć mogę się mylić.

Kuba 942

Teraz to już na pewno (informacja na dolnym pasku ekranu) jest przeprowadzany casting do tego teleturnieju, czyli wiosną powinniśmy go ujrzeć :)
Jednak nie będzie nazywać się Powiedz Prawdę tylko Moment Prawdy

chatiflatt

CytatDziękujemy za smsa. Wyślij kilka zdań o sobie, wiek, telefon, foto na: [email protected]
Taką oto informację otrzymałem w wiadomości zwrotnej po wysłaniu smsa. A w razie gdyby ktoś chciał posłać short message - 7231 o tajemniczo brzmiącej treści CASTING :D
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

chatiflatt

Zadzwoniła do mnie miła pani, wypytywała o różne dziwne rzeczy [np. czy z mam konflikt z kimś z rodziny?], na koniec 45minutowej rozmowy zaprosiła mnie do Wrocławia.

Przyszło ponad 500 maili. Spośród tych wszystkich zgłoszeń wybrali 20 osób, które zapraszają do Wrocławia na kasting. Ale szukają dalej.
Najpierw jest rozmowa telefoniczna, po której przeprowadzający rozmowę zaprasza na kasting albo "obiecuje że oddzwoni". Potem spotkanie na Bielanach Wrocławskich - rozmowy z reżyserem, scenarzystami, pewnie jakieś 'gierki' psychologiczne. Trzeba wypełnić długą ankietę i podać numery telefonów do znajomych, przyjaciół, przełożonych, rodziny. Pod te numery pracownicy atmu bedą dzwonić i pytać, co Pan/Pani może powiedzieć o Kowalskim Janie? Żadnych szczegółów, ogólne pytania. Oczywiście, to z kim dane im będzie rozmawiać zależy tylko od uczestnika, od tego jakie nazwiska i jakie numery tel poda. Jeżeli kandydat zostaje zaproszony na rozmowę z psychologiem tzn. że dostał się do programu. Psycholog eliminuje psychopatów i paranoików [tacy też się ponoć zdarzali]. Po starciu z psychologiem kandydat, a właściwie już uczestnik, zostaje podłączony do wariografu. Otrzymuje serię dwustu pytań, ułożonych pod niego na podstawie rozmów, obserwacji itd. Wszelkie kłamstwa są wyłapywane. Następnie uczestnik zapraszany jest na nagranie do studia. Warunkiem uczestnictwa w nagraniu jest zabranie ze sobą swoich bliskich - rodziny, przyjaciół, znajomych. W programie uczestnik zostaje podłączony ponownie do wariografu, a następnie musi odpowiedzień na 21 z dwustu pytań jakie słyszał podczas kastingu. Przejście przez 21 pytań daje wygraną w kwocie 250 tys. zł.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

podmark

Cytat: chatiflatt w Śr, 17 Gru 2008, 13:50:08
na koniec 45minutowej rozmowy zaprosiła mnie do Wrocławia.
Ucho Ci nie odpadło ?  :los: Tyle czasu z nimi gadać :). A kiedy jedziesz na casting ? (Czy już byłeś, o czym może świadczyć niezwykle rozpisanie się przy zasadach ? Chociaż po tak długiej rozmowie telefonicznej mogłeś się o wszystko wypytać).

Nagroda jakaś śmiesznie mała mi się wydaje. W ogóle dawniej były lepsze nagrody w polskiej telewizji. Teraz na wszystkim oszczędzają  :?!:

joker

hehehe za milion złotych nie wiem, czy byłbym w stanie wywalić w telewizji wszystkie brudy z mojego życia, a 250 tys zł?! szkoda czasu się z domu ruszać :P

chatiflatt

Miałem dziś wolny dzień, dlatego mogłem jej poświęcić aż 45 minut. Cały czas prowadziliśmy dialog. Pytania były bardzo intymne i szczegółowe. Jeśli nie chciałem o czymś rozmawiać, nie naciskała, ale zapewne zrobiła odpowiednią adnotację i zapytają mnie o to później.*
Na kasting mogłem jechać w sobotę, ale niestety nie zmienię swoich planów z dnia na dzień. Więc zaproponowano mi 10 stycznia - ostatni termin. Zgodziłem się. Jestem 21 wyłonioną osobą, to znaczy, że jestem "ciekawy". Tylko czy to dobrze..?
O szczegółach teleturnieju dowiedziałem się z rozmowy telefonicznej, wiele rzeczy powiedziano mi na samym wstępie, o kilka musiałem dopytać. Ale to nie ja zapłacę za te 45 minut :D

Cytat: joker w Śr, 17 Gru 2008, 21:42:09
hehehe za milion złotych nie wiem, czy byłbym w stanie wywalić w telewizji wszystkie brudy z mojego życia, a 250 tys zł?!
Joker, a masz jakieś brudy? ;)

*jeżeli zdecyduję się na udział w tym programie, po obejrzeniu filmiku na youtubie nie jestem tak pozytywnie nastawiony.
Barbara Weston

chatiflatt

Cytat
"Chwila Prawdy": szokujący pogram TV

Podłączą Cię do wykrywacza kłamstw i zaczną pytać. Będziesz mówił samą prawdę - wygrasz 500 000 $. Przyznasz się do zdrad, oszustw i nałogów. Uczestniczka z Kolumbii wyznała, że wynajęła płatnego mordercę do zabicia męża. Dostała za to 25 000$.

- Ostatni raz czułem się tak przed "Kawalerem do wzięcia". O tym programie będzie bardzo głośno. Albo go pokochasz, albo stwierdzisz, że to kolejny dowód na schyłek zachodniej cywilizacji - mówi Mike Darnell z telewizji Fox, która w styczniu zacznie emisję "Chwili Prawdy".

Nowe dziecko Foxa to murowany hit: show od początku budziło ogromne kontrowersje. Zasady są proste. Prowadzący zadaje podłączonemu do wykrywacza kłamstw zawodnikowi serię osobistych pytań. Pieniądze wygrywa się, mówiąc prawdę.

Format zyskał rozgłos w zeszłym miesiącu. Wtedy uczestniczka kolumbijskiej edycji przyznała się, że wynajęła płatnego zabójcę, który miał zabić jej męża. W rezultacie mąż przeżył, a emisję show czasowo zawieszono.

W amerykańskiej wersji, przed nagraniem właściwego programu, przewidziana jest sesja próbna. Na uczestnika czeka wykrywacz kłamstw i 75 niewygodnych pytań. W tym: "Czy naprawdę obchodzą Cię głodujące dzieci w Afryce?" albo "Czy masz ochotę na seks z przyjaciółką żony?". Amerykanie unikają pytań o łamanie prawa. Ich interesują rodzinne sekrety i życie prywatne.

Wstępne odpowiedzi bada specjalista, uczestnik nie zna wyników. Kilka dni później dochodzi do nagrania programu. Prowadzący zadaje zawodnikowi 21 wybranych pytań. Uczestnik musi odpowiedzieć, a na widowni siedzi rodzina i przyjaciele...

- To pierwszy teleturniej, w którym znasz wszystkie pytania i wszystkie odpowiedzi. A jednak to najtrudniejszy program, jaki kiedykolwiek robiłem - twierdzi Darnell. By wygrać 500 000 dolarów, wystarczy odpowiedzieć prawdę na wszystkie pytania. Grę można przerwać w każdym momencie, ale jeżeli pytanie zostało już zadane, trzeba odpowiedzieć. - Większość uczestników nie dochodzi nawet do 12 pytania. To przerażajace - przyznaje Darnell.

- Ta gra jest iluzją, mechanizmem. Kiedy uczestnik schodzi ze sceny, czujesz się, jakbyś wiedział o nim wszystko. To jak robienie filmu o dysfunkcyjnej rodzinie. W dwadzieścia minut wychodzą na jaw wszystkie sekrety. Wszystkie kłamstwa - mówi Darnell. Przerażające. Ale oglądalność będzie rekordowa...

28.11.2007
[deser.pl]

Prowadząca moją 'rekrutację' do programu powiedziała mi, że na atm spada obecnie ogromna fala krytyki za sprowadzenie do Polski tak kontrowersyjnego programu. A przecież jeszcze nie było emisji. Ale jak wiadomo, krytyka jest nierzadko siłą pociągową handlu. Atm ma przesłanki [?] sądzić, że program stanie się hitem i oglądalność będzie ogromna.
Odcinki są już kręcone, ponoć ludzie "bardzo różnie reagują" na usłyszane pytania. Choć moim skromnym zdaniem, jesteśmy w kraju nad Wisłą, nie w Ameryce, nie padną więc pytania o seks z nieletnimi, czy też o myśli samobójcze. Ja również spodziewałem się pytań bardziej hardkorowych.
A sam zrezygnowałem z uczestnictwa w programie ze względów zawodowych i osobistych. Zbyt wiele bym stracił opowiadając o swoim życiu. Obecność na kastingu mi wystarczy.

Aha,
nagrodę zwiększono do 500 tys., choć tak naprawdę nikt o tym oficjalnie nie informował. Warunkiem wystąpienia w programie jest obecność na widowni 3 osób z najbliższej rodziny. Oczywiście zdażali się tacy, którzy bardzo chcieli wystąpić, a niestety nie mogli "wystawić" nikogo z rodziny. Wówczas podobno otrzymywali ciekawą propozycję od firmy produkujacej program. Podobno :devil:
Barbara Weston

Kuba 942

Pewnie wersja polska (pytania) nie będą nawet połową tego co się pytają m.in w Stanach. KRRITV zaraz by kazała zdjąć program z anteny.
No ale i tak program zapowiada się bardzo ciekawie.

Showmag

Cytat: chatiflatt w So, 17 Mar 2009, 15:40:58
Nowe dziecko Foxa to murowany hit

Program oparty jest na kolumbijskim formacie "Nothing More than the Truth", więc za "dziecko foxa" raczej nie może uchodzić.

podmark

No i przepowiednie stały się prawdą. Program poprowadzi Zygmunt Chajzer  :plask:
Nie wyobrażam sobie pana od "Idź na całość" i "Chwili prawdy" w tym projekcie. Już teraz widać, że skoro wzięli takiego prowadzącego, to sam program będzie mocno złagodzony, a to niezbyt dobrze odbije się na oglądalności. Już sobie wyobrażam pytanie za jakieś 100 tys. - "Czy umyłeś dzisiaj zęby ?" , albo "Czy do prania używasz proszku Vizir ?"   :devil:

Kuba 942

Chajzer  :plask: lubię go jako prowadzącego ale nie taki teleturniej.
Ibisz byłby już lepszy do tego teleturnieju.
Pod ten teleturniej bardziej by mi pasował Henryk Talar który prowadził (do czasu) Rosyjską Ruletkę.

chatiflatt

https://youtube.com/watch?v=ooh3ZRYTcTg
Możliwe, że będzie też tak odwiedzać uczestników programu, żeby sprawdzić, co się w ich życiu zmieniło :P Albo przeprowadzi "zjeżdżalniowy test na miękkość" :devil:
Barbara Weston

Kuba 942

Teleturniej "Moment prawdy" zadebiutuje na antenie Polsatu 5 marca o 21.00. Program będzie konkurował z docu-crime "W11"(TVN), filmami fabularnymi (TVP1, TVN) oraz serialem "Dr House" (TVP2).

W związku z wprowadzeniem programu przebudowie ulegnie czwartkowe pasmo Polsatu. Przed "Momentem prawdy" o godzinie 20.00 nadawany będzie serial "CSI: Kryminalne zagadki Nowego Jorku", zaś o 22.00 nowy sezon serialu obyczajowego "Tylko miłość".

"Moment prawdy" to teleturniej oparty na licencji stacji FOX. Jego uczestnicy, aby wygrać pieniądze, będą musieli podzielić się z widzami swoimi życiowymi tajemnicami. Ich odpowiedzi na często intymne pytania zbada wariograf. Show poprowadzi Zygmunt Chajzer.

[Wirtualnemedia.pl]

Myślę, że dobra pora. Ja na pewno będę oglądał, bo W-11 rzadko oglądam, a tym bardziej nie oglądam innych seriali na TVP.
Widzę też, że z ramówki Polsatu znika program Piotr Bałtroczyk przedstawia, chyba, że go przesuną na inną porę, bo zawsze Bałtroczyk leciał wieczorem w czwartek (o 21:00)

podmark

Ulala :). Zwiastun polskiej wersji dość ciekawy. Szczególnie zainteresowało mnie pytanie "Czy rodzice naśmiewali się z Twojej nadwagi ?". Chajzer już teraz widzę, że będzie taki sobie, ale myślę, że program sam się obroni swoją formułą. Nie wiem, jak Wy, ale ja z ciekawością włączę pierwszy odcinek.