Mam Talent!

Zaczęty przez podmark, Pt, 01 Lut 2008, 17:59:02

Showmag

Manipulacja widownią w "Mam Talent!"
"Mam Talent!" to w powszechnym odczuciu najbardziej naturalny i spontaniczny z programów rozrywkowych. Tymczasem, jeden z uczestników castingu do reality show postanowił opowiedzieć, jak naprawdę wyglądały eliminacje.

Na stronie tvn-got-talent opisuje różne manipulacje producentów i to jak byli traktowani kandydaci, którzy musieli czekać wiele godzin na swój występ. Okazuje się, iż zachowania hucznie zapowiadanej "żywo reagującej publiczności" zostały wcześniej wyreżyserowane. Tym samym, podczas różnych występów widzowie mogą oglądać te same ujęcia klaszczącej, czy dającej wyraz niezadowolenia publiki.

Więcej: https://showmag.info/?p=6053

Showmag

"Mam Talent!": pierwszy półfinał rozstrzygnięty
Pierwszy półfinałowy odcinek programu "Mam Talent!" za nami. Do finału awansowała 11-letnia Klaudia Kulawik, która zajęła pierwsze miejsce w głosowaniu widzów. Drugie miejsce w finale - decyzją jury - zajął "Ssnake". Jurorzy nie zdecydowali się wybrać Karola Galosa, który znalazł się w pierwszej trójce najlepszych zdaniem widzów.

Więcej: https://showmag.info/?p=6056

Kuba 942

Cytatwystarczy zwrócić uwagę na kolory bluzek np. pani Agnieszki Chylińskiej. Nas oceniała w różowej koszulce, miała oczy pomalowane na żółto. Do czego zmierzam. Kiedy Marcin z Szymonem twierdzą, że pokazują występy z Gdańska czy Katowic, tak naprawdę pokazują występy ze wszystkich miast
Też to zauważyłem, ale byłem pewien, że oni się przebierają, albo nagrywają w dwa dni.

CytatNo to teraz kochani musimy coś nagrać. Na trzy-czte-ry się śmiejemy, OK? Trzy-czteee-ry! Za cicho. Jeszcze raz. Trzy-czteee-ry! OK, mamy to, dziękuję". Podobnie nagrywano owacje na stojąco, kilka rodzajów oklasków, śmiechów, buczenie, gwizdy etc
A mi się wydawało, że widownia podniecona jest każdym występem ludzi, a tu takie coś. Niczym w "Śmiechu Warte".

Nie wiedziałem, że TVN tak robi, trochę się zawiodłem. Ale tak to już w naszym kraju jest, każdy reality musi być  zmanipulowany, ciekawe czy mieszają w głosach. Chyba czasem nie wybierają kto ma przejść dalej? Ciekawe czy ten kto to napisał, dostanie jakąś karę, bo chyba podpisywał jakąś umowę na "ciszę" z producentami?
Ale po komentarzach czytam, że takiego cyrku nie było we Wrocławiu. Byc może wszystko wykorzystywali z nagrań w Katowicach. Tyle, że każda telewizja tak robi od TVP po Polsat.

podmark

Cytat: Kuba 942 w Pn, 20 Paź 2008, 12:36:23albo nagrywają w dwa dni.
Bo nagrywali to w ciągu dwóch dni. A to, że program jest montowany było widać od początku - przecież nie tylko ubrania jurorów były inne, ale wnętrza teatrów się różniły !
CytatA mi się wydawało, że widownia podniecona jest każdym występem ludzi, a tu takie coś. Niczym w "Śmiechu Warte".
Naiwniak :). Wiele reakcji jest nieudawanych, a reszta to czysta gra aktorska. Ale co się dziwić, jak w Polsce nie ma zbyt wielu osób, żeby chodzić na takie nagrania, o stacje muszą wynajmować agencje statystów, żeby klaskali za kasę
CytatNie wiedziałem, że TVN tak robi
Nie załamuj mnie. A "Taniec z Gwiazdami", "Kuba Wojewódzki", "YCD", "SMS" i wszystkie programy z udziałem publiczności to myślałeś, że one są takie nieudawane ? Wszędzie istnieje coś takiego jak reżyseria publicznością. Nawet w napisach końcowych często pojawia się taka osoba, jak "Koordynator publiczności".
CytatAle tak to już w naszym kraju jest, każdy reality musi być  zmanipulowany
Nie no, ciemnogród...  :prosi: W każdym kraju jest tak samo. Są ustalane zachowania publiczności, by nie było przykrych niespodzianek. Tak było od początku istnienia telewizji (słynne plansze z napisem "Aplauz" były już w pierwszych teleturniejach z udziałem publiczności).
CytatCiekawe czy ten kto to napisał, dostanie jakąś karę, bo chyba podpisywał jakąś umowę na "ciszę" z producentami?
Podpisuje się ogólną umowę o nieujawnianiu tajemnic realizacji. To natomiast nie jest przez żadną stację tv traktowane jako tajemnicę, bo tak dzieje się przy produkcji każdego widowiska telewizyjnego.
CytatAle po komentarzach czytam, że takiego cyrku nie było we Wrocławiu.
Buahaha. Tylko, że we Wrocławiu ponad połowa osób na widowni to byli statyści z Edwin Film. Oni wiedzieli co mają robić. Kto uważnie oglądał mógł dostrzec Małgosię (kobietę przy kości, która klaszcze przy wszystkich produkcjach ATMu i którą uwielbia sam Krzysiu Ibisz :) )

DJ Ice

A jakie reality nie jest wyreżyserowane? W każdym programie rozrywkowym (no w prawie każdym) chodzi sobie reżyser po studiu z tabliczką ''aplauz'' czy też pokazuje co robić, aby wzbudzić sztuczne emocje, aby to jakoś wyglądało w telewizji. Takie są media. A autorowi współczuję, że myślał, że to wszystko wygląda spontanicznie. :)

CytatKuba: Nie wiedziałem, że TVN tak robi

CytatPodmark: Nie załamuj mnie. A "Taniec z Gwiazdami", "Kuba Wojewódzki", "YCD", "SMS" i wszystkie programy z udziałem publiczności to myślałeś, że one są takie nieudawane ? Wszędzie istnieje coś takiego jak reżyseria publicznością. Nawet w napisach końcowych często pojawia się taka osoba, jak "Koordynator publiczności".

Dokładnie jest tak jak pisze Podmark. Jeżeli ktoś był na nagraniach takich programów, albo co więcej - pracował przy nich - wie, w jakim celu to wszystko jest wykorzystywane.

W ''Kłamczuchu'' zaś te ''śmiechy hihy'' nie są udawane, przynajmniej tak mi się wydaje. :)

Kuba 942

Mam Talent raz wyprzedza, raz jest za Tańcem z Gwiazdami. Pierwszy półfinałowy odcinek Mam Talent według TNS OBOP obejrzało 3 349,23. Co dało programowi trzecie miejsce w Top 15 tygodnia TVN-u. A w grupie 16-49 bez gości widownia Mam Talent wnosiła 1 909,71

chatiflatt

TVN kręci obecnie drugą serię 39iPół. Ostatnio nagrywali jakiś koncert bodajże w kongresówce. Dali ogłoszenie na gumtree o naborze do publiczności. "Praca" - krzyki, bicie braw, aplauzy od 10 do 18. I stówka do kieszeni. Od ręki :) Na następne nagranie idę i ja, 100 zł piechotą nie chodzi.

MamTalent tylko w opisie posiada obecność "żywej publiczności".
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Kuba 942

Nie podoba mi się to co robią producenci pod względem wyboru ósemki do danego półfinału. Wczoraj dali Lendę (wiadomo było, że przejdzie) i tą małą Magdę. Za tydzień Walencik i Mateusz Ziółko, którzy raczej na pewno przejdą. Fajnie by było gdyby Lendę, Walencik i Kulawik wrzucili do jednego półfinału. To by do finału dostała się najlepsza, a inni by dostali szansę. Brzuchomówca Piotr Boruta zasłużył na finał. Jeszcze pianino odmówiło posłuszeństwa. I jeszcze występuję dla chorych dzieci. Naprawdę świetny człowiek, szkoda mi, że nie przeszedł, ale tak to jest jak producenci chcą by program wygrało albo dziecko albo ktoś kto śpiewa. Niestety Paulina była faworytką jury, i przeszła :(. Za tydzień przejdzie Walencik wiadomo. Nie wyślę sms-a w tym programie nigdy! W finale widziałbym jeszcze tych stepujących tancerzy. Zaskoczyli mnie i o to chodzi, a nie tylko zmienić piosenkę i gotowe. Fajny występ, powiedzcie mi w jakim programie oni mają wystartować. Tylko w Mam Talent. A tu się okaże, że wygra go ktoś kto śpiewa. Ten program według mnie powinien wygrać ktoś kto nie śpiewa. Najlepiej by było gdyby był udział od 18 lat. Fajny był występ Agnieszki i psa Taja. Pies bardzo fajny tak samo. W porządku też All Sounds Allowed, choć trochę się na nich zawiodłem (na castingach było lepiej) Myślę, że awans do finału powinien się rozstrzygnąć właśnie między tymi dwoma + brzuchomówca i steperzy. Ale widownia głosuje na dzieci  :plask: Ta młoda ma jeszcze czas na pokazanie się, a ci starsi już nie. We wczorajszym odcinku była fajna obsada, za tydzień jest już trochę gorzej. Mogli lepiej rozsypać uczestników półfinałów, ale najpierw odzieli faworytów żeby się nie spotkali razem i wszyscy mogli przejść  dalej.  :plask:

DJ Ice

CytatTa młoda ma jeszcze czas na pokazanie się, a ci starsi już nie.

Jak to? Następne edycje ''Mam Talent!'' są niemal pewne - sam Miszczak to powiedział; można wręcz przyznać, że przewidział sukces tego programu. Ci, którym nie uda się w pierwszej edycji programu, mogą pójść na casting do drugiej - nic nie stoi na przeszkodzie.

No i nie zgodzę się z Tobą - urokiem tego formatu jest to, że i osoby NIEPEŁNOLETNIE mogą prezentować rozmaite TALENTY, gdzie w innych programach raczej tego NIE MA. W ogóle piszesz tak, jakby Ci starsi mieli niedługo odejść z tego świata. :ha-ha: A jak później nie byłoby takiego programu to gdzie ''młodzi'' by się pokazali?
Już wiesz czemu Twój tok myślenia mnie powala.  :wisienka:

Trzeba wszystkich - przynajmniej jeśli chodzi o ten program - TRAKTOWAĆ RÓWNO. O to właśnie chodzi w tym formacie - tu każdy może się pokazać. I to jest fajne, bo część młodych, niepełnoletnich uczestników BARDZO mnie ZASKOCZYŁA, nawet bardziej od tych dorosłych.

No i tutaj raczej decydują JURY i WIDZOWIE - nie spotkałem się jeszcze z opiniami jakoby program był manipulowany przez producentów.

wookash94

Mi się też nie podoba podział uczestników do półfinałów. Czemu nie dali np. Walencik i Lendę do jednego półfinału? Ja też jestem za tym, żeby program wygrała osoba nieśpiewająca. A poza tym z tej całej czwórki dziewczyn, które śpiewają podoba mi się tylko Klaudia Kulawik.

Kuba 942

Cytat: wookash94 w Nd, 26 Paź 2008, 09:41:09
Czemu nie dali np. Walencik i Lendę do jednego półfinału?
Ja bym tu dodał jeszcze jedną osobę bo było wiadome, że przejdą. A chodzi o to, by w finale znaleźli się najlepsi.
Cytat: DJ IceJak to? Następne edycje ''Mam Talent!'' są niemal pewne
O tym nie pomyślałem, ci co odpali maja jeszcze szansę próbować sił w kolejnych edycjach.
Cytat: DJ Icejakby Ci starsi mieli niedługo odejść z tego świata
Ci starsi mają w większości inny talent niż śpiewacki. Np. steperzy. W jakim oni mogą programie wystartować jak nie Mam Talent. A tu robią sobie producenci drugiego Idola z finału. Będzie gdzieś z 5 śpiewających i tylko trzech którzy robią co innego. A moim zdaniem ze śpiewających góra dwie osoby albo w ogóle.
Cytat: DJ IceNo i tutaj raczej decydują JURY i WIDZOWIE - nie spotkałem się jeszcze z opiniami jakoby program był manipulowany przez producentów.
Ja też nie słyszałem o manipulacjach, ale zobacz jak dobierają półfinalistów. Tylko po jednej śpiewaczce aby mogła przejść dalej. A gdzie inni? Mam Talent czy Idol?
Cytat: DJ IceTrzeba wszystkich - przynajmniej jeśli chodzi o ten program - TRAKTOWAĆ RÓWNO
Ale chyba nie jest traktowana jeżeli przeszedła ta młoda co się wyginała. A nie np. Boruta albo Agnieszka z psem Tajem lub steperzy a nawet All Sounds Allowed. Młodzi mają jakoś większe szanse niż pełnoletni, bo to dzieci. Widownia bardziej podoba się to co robią dzieci. Ich czas nadejdzie

Showmag

"Mam Talent!": wyniki drugiego półfinału / 25.10.2008
Dziś wieczorem odbył się drugi półfinałowy odcinek programu "Mam Talent!". Pierwsze miejsce w głosowaniu widzów zajęła Magda Staszewska. Drugie miejsce w finale - decyzją jury - przypadło Paulinie Lendzie. Jurorzy nie zdecydowali się wybrać Piotra Boruty, który znalazł się w pierwszej trójce najlepszych zdaniem widzów.

Więcej: https://showmag.info/?p=6334

Kuba 942

Naprawdę między wynikami TNS OBOP a AGB NMR jest duża różnica. Odcinek Mam Talent z 18 października oglądało według OBOP-u  3 349,23 a wg. AGB 4 709 (x1000) Co daje ponad 4 miliony. Milion różnicy.
Wyniki AGB są dla mnie bardziej wiarygodne. Ale dziś mam tylko OBOP-u:
3 596,00 widowni oglądało MT dwa dni temu.

pawell

Cytat: Kuba 942 w Pn, 27 Paź 2008, 16:46:21
3 596,00 widowni

Może widzów?

4 709 000 wg AGB, czyli blisko 5 mln. Ponad 1,3 miliona więcej niż OBOP-u (odcinek z 18 października).

Niestety wyniki AGB pojawiają się tylko na stronie tego ośrodka i to dosyć ubogie dane są. Żadna ze stron nie publikuje cotygodniowych pełnych raportów, na dodatek na tvn.pl po zmianie strony też próżno szukać wyników oglądalności. :disappointed:

chatiflatt

TVN lansuje Klaudię Kulawik nawet u Majewskiego.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston