Królestwo

Zaczęty przez podmark, Śr, 27 Lip 2005, 10:22:00

podmark

RIKET w Polsce - już za rok !!!!!

Telewizja TVN zamierza w przyszłym roku stworzyć polską wersję szwedzkiego reality drama "Riket". Polskie "Królestwo" będzie realizowane w Grodżcu - wzorem innych ekip telewizyjnych. W przyszłym roku program będą realizować też ekipy ze Stanów Zjednoczonych, Włoch i Czech.

alexander

fajnie ale czy to nie zajmie miejsca BB4 ?? Wole BB niz Riketa ;p

podmark

"Królestwo" to dobra rozrywka emitowana raz/ dwa razy w tygodniu. Nie ma szans porównywać tego programu do "Big Brothera". Ja jestem szczęsliwy, że wreszcie ten program zagosci na antenie polskiej telewizji, szkoda tylko, że nie w TVP - więcej ludzi mogłoby go wtedy oglądać. A ten program był własnie wymyslany pod telewizję publiczną. No, ale nasi wolą robić "Miasto Marzeń"....

Showmag

Polska edycja "Riket" w przyszłym roku w TVN
Sroda, 27.07.2005, 10:36

Już w przyszłym roku telewizja TVN wyemituje polską edycję reality drama "Riket" ("Królestwo"). Program został wymyslony przez Szwedów, a jego pierwszą edycję realizowano od 24 maja do 10 lipca 2004 roku w polskim zamku Grodziec na Dolnym Sląsku. Pierwszy z dwunastu odcinków wyemitowano w sobotę, 4 grudnia 2004 roku w szwedzkiej telewizji publicznej SVT. Program okazał się najchętniej oglądanym widowiskiem w Szwecji. Po jego sukcesie, polski zamek zyskał olbrzymią popularnosć, a szwedzkie biura podróży zaczęły organizować wycieczki do Grodca. "Od tamtego czasu zainteresowanie naszym zamkiem przerosło nasze najsmielsze oczekiwanie. Budowla oraz jej otoczenie tak się spodobało, że kolejne telewizje postanowiły zrobić tu programy na wzór szwedzkiego"- mówi Zenon Bernacki, kasztelan zamku.

Zasady
Program oparty jest na zasadzie gry strategicznej. Piętnascioro uczestników decyduje się odbyć podróż w czasie- do sredniowiecznej epoki, gdy niesprawiedliwosć była codziennoscią, a władza pozostawała w rękach garstki ludzi. Królestwo stanowi odizolowany mikroswiat, a jego mieszkańcy żyją w tworzonej przez siebie cywilizacji. Przybysze podlegają regułom obowiązującym w odległej przeszłosci, a w walce o władzę i pozycję, ich honor, moralnosć oraz etyka poddawane są ciężkim próbom. Piętnastu smiałków zostaje podzielonych na dwie grupy: ubogich i bogatych. Bogaci zamieszkują w zamku, a biedni na podzamczu, gdzie muszą zajmować się hodowlą zwierząt i uprawą. "Riket" różni się od innych reality shows sposobem eliminacji zawodników. O odejsciu z widowiska decyduje realizacja przydzielanych zadań oraz zdolnosci przywódcze. Tylko jeden z uczestników otrzymuje szansę władania Królestwem i podejmowania decyzji ważnych dla dalszego rozwoju. Walka o władzę rozstrzyga się zgodnie z zasadami, które obowiązywały w odległych epokach. Zwycięża więc ten, kto nie tylko przebrnie przez wyznaczone zmagania, ale równoczesnie w najkorzystniejszy sposób potrafi sprawować władzę. Ten, kto po pokonaniu wszelkich przeszkód i konkurentów obejmie ostatecznie rządy, staje się prawowitym władcą Królestwa i zwycięzcą. W szwedzkiej edycji programu zwycięzca zdobywał 250 tysięcy złotych i naszyjnik wart 50 tysięcy złotych.

Pomysł i miejsce realizacji
Nad scenariuszem "Riket" pracowało kilku historyków i specjalistów od epoki. Wyszli oni z założenia, że klasyczne reality shows już się zużyły. Postawili na reality drama, czyli połączenie swiata realnego z fantazją. Zdecydowano się wiernie odtworzyć warunki panujące w sredniowieczu. Na miejsce realizacji programu wybrano polski zamek Grodziec koło Złotoryi, mieszący się na szczycie bazaltowej góry. Grodziec wygrał z tysiącem innych miejsc w Europie, które Szwedzi brali pod uwagę. Zachwyciła ich atmosfera i położenie. "Najpiękniejszy zamek, jaki widzielismy. Ma bardzo dobrą, sredniowieczną architekturę i leży na uboczu, jest surowy i nadgryziony zębem czasu"- mówili producenci. W polskim zamku zrealizowano już kilka edycji reality drama. Pomysł okazał się być wielkim sukcesem. "Nasz program jest nie tylko poprawny historycznie, ale i wychowawczy, bo w walce o pozycję gracze wystawią na próbę swój honor. Aspekt moralny jest dla nas bardzo ważny: co daje władza, jak się do niej dochodzi, jak zmienia ludzi. Żadnej golizny, przemocy i jedzenia robaków"- mówią o swoim programie producenci. Gmina Zagrodno wydzierżawiła Szwedom zamek na trzy lata. Co roku otrzymuje za to 100 tysięcy złotych. W ubiegłym roku na zamku powstała edycja Szwedzka, w tym roku program realizowały Francja, Belgia, Holandia i Rosja, zas w roku 2006 własne wersje widowiska nakręcą Amerykanie, Włosi, Czesi oraz Polacy. Polska edycja "Królestwa" emitowana będzie jesienią 2006 roku na antenie TVN.

[showmag.info / Grodziec.com]

Luxis

dokładnie, nasza publiczna TVp to totalne dno, a nie np. w szwecji robią co się da jak najlepiej dla widzó, a u nas... kasa, kasa, kasa i jeszcze raz kasa. Dobrze, że chociaz u nas sa stacje komercyjne dobre...
Zresztą to było do przewidzenia, że TVN wemie ten reality, bo POLSAT tylko ma swoje denne reality shows , przeważnie ATM grupy, a TVP w życiu by czegos dobrego nie zrobiła..
Obawiam sie tylko jednego... aby oglądalnosc nie była słaba... bo TVn dociera do około 85 % Polski... marzy mi sie aby każdy odcinek oglądało srenio 4 mln osób, a finał i prolog rekordowy 5 mln osób!! Ale niewiem czy to się uda...

Showmag

pomimo ze czekam na ten program i z pewnoscia beda go ogladal, to niestety wydaje mi się, ze Riket podzieli los Wyprawy Robinson i jak zwykle jakis bar (pewnie bar8, bo co innego ludzie z polsatu czy tv4 mogą wymyslec) bedzie mial wieksza ogladalnosc niż reality z tzw. "wyższej polki". :sciana:

podmark

Dokładnie, ale mam nadzieję, że ten program znajdzie się na antenie w niedziele okolo 20:00, a nie w poniedziałki i wtorki o 21:30. Polsat przerzuci "Pensjonat" , TVP nie nada fajnego filmu i ludzie obejrzą "Królestwo".

Pudelek

Jeszcze sporo czasu. Mam nadzieje, że TVN się nie wycofa. Chociaż pewnie już zapłacili zaliczke za wynajęcie zamku.
Obawiam się jeszcze, że ten program całkowicie ma zastąpić realizację 2edycji Wyprawy Robinson...

podmark

Własnie oglądam filmiki z edycji szwedzkiej i po opisach ten program wygląda swietnie,natomiast realizacja pozostawia wiele do życzenia, ale jeżeli polska edycja ma przypominać oryginał, to zdecydowanie lepsza byłaby już druga edycja "Wyprawy Robinson". Realizacja programu strasznie przypomina "Robinsona", tak jak w nim uczestnicy mają co kilka godzin/dni wywiady do kamery. Jeszcze nie widziałem co prawda materiałów z zadań, ale jak na razie to nic specjalnego.

alexander

filmiki masz z jakiejs stronki?? Podaj mi jesli możesz :)

podmark

Na oficjalnej stronie "Riketu" są krótkie filmiki - https://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=10793

Luxis

te videa wogóle nie wchodzą, ani sie niaładują, ani tez niedaje ich się sciagnąć, wytłumasz podmark ;/ ;)

podmark

U mnie te filmy działają. Tylko ja nie oglądam z tego działu: VIDEO, a z linku "Se senaste Riketavsnittet" do którego odnosnik znajduje się zaraz pod logo "Riketu". No i trzeba troszkę poczekać, bo dosć długo się ładują.

Luxis

faktycznie, już Ok , dzięki  :yeah:

podmark

Ciekawi mnie, czy TVN będzie się starała dać maksymalną ilosć odcinków, czy zostanie przy wersji oryginalnej - 12 godzinnych odcinków ?? Znając możliwosci Polaków, to można się spodziewać większej ilosci epizodów. Ciekawe ile kosztuje realizacja takiego programu ? Na pewno mniej niż Robinsona, ale czy mniej od "Agenta" ? Cos koło 6 mln na pewno.