Wyprawa Robinson

Zaczęty przez Showmag, Nd, 24 Paź 2004, 15:51:43

boss01

czemu nie? bardzo mnie to wkurza, ze polskie telewizje tak nieudolnie traktuja zagraniczne formaty

podmark

Kolega Boss01 polskiego "Robinsona" porównuje zapewne do amerykańskiego "Survivor", a to mimo bycia jednym tym samym formatem nie oznaczało identycznosci. Ja jestem bardzo zadowolony z dwóch odcinków tygoodniowo, a nawet wielu moich znajomych mówiło, że mogli daćchociaż jeden odcinek w tygodniu więcej. Polacy postawili po prostu na reality a nie tylko surwiwal i to się chwali. Były niedociągnięcia techniczne - widoczne szczególnie na wyspie, podczas rozmów uczestników, bo już zadania, rada wyspy były zrealizowane ok. Jednak to co robili obcokrajowcy (Szwedzi realizowali konkurencje i rady)okazało się lepsze, ale znowu Polacy nie mieli doswiadczenia w tego typu produkcji.

Showmag

pomysl tym, ze tvn nie dysponowala takim budzetem jakim np Amerykanie przy survivor. emisja dwoch odcinkow tygodniowo- choć mnie początkowo to nie odpowiadało- nie byla zapychaniem czasu antenowego. powod takiego postepowania byl bardzo prosty: ta produkcja dla tvnu byla zbyt droga, aby ograniczac sie do skręcenia zaledwie 13 odcinkow programu (mniej emisji, mniejsze zyski z i tak już drogiej produkcji). w szwecji emitowano po cztery odcinki robinsona tygodniowo, wiec u nas nie bylo najgorzej.

boss01

mogli zatrudnic kogos z zagranicy, ale to kosztuje. niestety polska to zawsze bedzie polska.

podmark

Już teraz  żałuje, że nie mieszkam w Szwecji. Tam to bym się tego naoglądał. Ale Szwedom wyszlo to na dobre, którąs edycje oglądało 3,5 , czy nawet 4 mln, przy czym populacja Szwedów liczy niewiele ponad 7 milionów ludzi.

[ Dodano: Sob 23 Lip, 2005 00:55 ]
Cytat: boss01mogli zatrudnic kogos z zagranicy, ale to kosztuje. niestety polska to zawsze bedzie polska.

Przecież Polacy nie realizowali sami tego programu. Nad wszystkim czuwali spece ze szwedzkiego Strixa, a doadtkowo współpracowano z Grekami.

szymoncz

(...)Szwedzi robią wszystkie formaty Robinsona, podkreslam, wszystkie(...)  Wypowied Wincentego Ołowkiego.

podmark

Cytat: szymoncz(...)Szwedzi robią wszystkie formaty Robinsona, podkreslam, wszystkie(...)  Wypowied Wincentego Ołowkiego.

Nie musiał tego nikt mówić, ani Wincenty ani też inny - prawdziwy czy podszywany uczestnik "Wyprawy...". To oczywiste, żę robią Szwedzi, bo to oni to wymyslili i od 7 lat realizują. Sprzedali prawa dystrybucyjne brytyjskiej firmie Castaway, ale na fajnych warunkach: będą realizować wspólnie z ekipami krajowymi edycje do danego państwa, przez co również zarabiają pieniądze. Acha, no i wyspy na których kręcone są sceny "Robinsona" należą do Strixa.

szymoncz

Tak, wsypy należą do strixa, ale szwedzi robią konkurencje, ten wrak (prawdziwy, wyłowiony z morza południowo-chińskiego)  do rady wyspy...

podmark

Helikopter, łodzie, ochroniarze, lekarze, miejsca noclegowe dla ekip filmowych - to wsztystko należy do obowiązków Strixa.

[ Dodano: Sob 23 Lip, 2005 12:42 ]
Najważniejsze, że TVN odważyła się i zrobiła edycje - na razie jedną, ale wierzę, że zrobi kolejne. Przeznaczyli na to 24 mln złotych, z czego z okolo 1 000 000 zł poszedł na zakup samej licencji, a gdzie realizacja... Mówiono, że za ten budżet można nakręcić 5 lub szesć dobrych, pełnometrażowych filmów kinowych. Jednakże postawili na reality show i wcale nie stracili. Z tego co jest podane do oficjalnej wiadomosci, to jeszcze TVN zarobiła około 3 mln.

podmark

Ja teraz spadam oglądać powtórkę finału "Robinsona". Przeżyjmy to jeszcze raz !!! Ja obejrzałem każdy odcinek przy pierwszej emisji, powtórki następnego dnia po emisji, w soboty no i teraz. Niektóre odcinki oglądałem nawet po 4 razy !!! Chyba mnie powaliło, ale cóż - polubiłem ten program.

Luxis

tak, ja tez dzisiaj to ogladałem i z wrażenia se nagrałem na video  :yeah:  
i po wszystkich emisjach stwierdzam, że program, biorąc całokształt - udał się - a najbardziej lubiałem Wincenta, Patrycje, Marcina, Agnieszke, Gosie i Kasie, a najmniej Kube

podmark

Kuba nie mógł przeboleć tego, że nie znalazł się w finale i że stracił szansę na 100 tysięcy. Podczas finału tym bananem, którego dał Lidce zachował się jak smieć i prostak.

[ Dodano: Czw 04 Sie, 2005 22:07 ]
Pewnie czekalibysmy teraz na drugą edycję, jeżeli srednia oglądalnosć całego programu wyniosła tyle, co widownia Wielkiego Finału - 4,1 mln widzów.

sharkan

Ja najbardziej lubiłem Patrycje, Tomka, Lidke i Agnieszkę i koniec :P ( kolejnosć przypadkowa0

alexander

Moja kolejnosc jest taka wg ulubionego: Kasia, Magda, Patrycja, Wito ....

podmark

Ja tego makaroniarza nie lubiłem , ponieważ od samego początku, od udziału w "Europa da się lubić" wydaje mi się być sztuczny, zachowywać sie pod kamery. Ja bardzo lubiłem Gosię i Magdę z Żółtej Wyspy, ponieważ ta druga ma bardzo zbliżony charakter do mojego, też nienawidzi fałszu i obłudy oraz to, że niedaje sie podporządkować innym.