Dyskusja ogólna

Zaczęty przez Showmag, Pn, 28 Mar 2008, 11:09:17

Showmag

"Star Academy" zawita do Polski!
Wiadomo już, że na antenie Polsatu nie pojawi się "The X Factor". Stacja zdecydowała się bowiem na produkcję formatu "Star Academy".

"Akademia Gwiazd" zagości w Polsacie jesienią tego roku. Castingi do formatu rozpoczną się wiosną. Trwają także poszukiwania członków jury.

W widowisku poszukiwane będą nowe gwiazdy polskiej sceny muzycznej. W odróżnieniu od "Idola", uczestnicy widowiska zamieszkają na kilka miesięcy w domu naszpikowanym kamerami, a widzowie codziennie będą mogli śledzić ich zmagania i przygotowania do cotygodniowych występów na żywo.

Wstępną propozycję zasiadania w jury "Star Academy" otrzymali Elżbieta Zapendowska i Maciej Maleńczuk. Najpoważniejszym kandydatem na prowadzącego show jest Maciej Rock. Stacja na razie nie chce komentować tych informacji.

Oficjalnie wiadomo jedynie, że przesłuchania do programu rozpoczną się w maju. Będą prowadzone w największych polskich miastach. Swoje zgłoszenie będzie można także wysłać przez internet.

Program "Star Academy" był emitowany w niemal 50 krajach, m.in. w Hiszpanii, Francji, Belgii, Grecji, Holandii, Rosji, Turcji, USA, Meksyku, Argentynie czy Brazylii. To najpopularniejszy obok "Big Brothera" format firmy Endemol.

[Wirtualnemedia.pl]

molko

No to fajnie! ;-) Nina szaleje z programami :) może to wyjść na dobre Polsatowi.
Oby nie zrąbali!

mseptember

Jestem szczęśliwy. Na razie. Trochę niepokoi mnie fakt szukania członków jury, bo w przypadku prawdziwej Star Academy powinni szukać raczej nauczycieli. Spodziewam się, że nie będzie to jakaś wersja dla ubogich, i zobaczymy w programie przynajmniej kilka prawdziwych wielkich światowych gwiazd śpiewających z uczestnikami.

chatiflatt

Cytat: mseptemberSpodziewam się, że [...] zobaczymy w programie przynajmniej kilka prawdziwych wielkich światowych gwiazd śpiewających z uczestnikami.
pewnie Włodarczyk i Liszowska będą 'speckami' od śpiewu ;) tak zwana "promocja talentu"

Fajny pomysł. Programu nie oglądałem ale czytałem o nim, wydaje się że format jest hitem na świecie, więc dobrze by było, by stał się takim hitem i u nas.
Mam nadzieję, że zastąpi JOŚ i 4.edycji tego masła-maślanego już nie będzie.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

podmark

Cytat: maniakTVA ktoś moze powiedzieć mi jak wygladają poszczegolne odcinki?
W tygodniu są odcinki coś a'la Big Brother, tylko, że oprócz pokazania życia w Akademii, pokazane są (a może przede wszystkim) lekcje śpiewu, spotkania z nauczycielami, choreografami, muzykami. W weekend natomiast odbywa się "Gala", podczas któregoś śpiewają wszyscy uczestnicy i nauczyciele wybierają dwie osoby, które są poddawane pod osąd widzów (przynajmniej tak to zrozumiałem z prezentacji formatu).

CytatKiedy sa live a kiedy nagrywane?
To już zależy od telewizji. Zazwyczaj w tygodniu pokazywane są odcinki "z puszki", a w weekendy "Gala", ale jak to będzie u nas, się przekonamy jesienią (wg moich informacji, codziennie o 20:00 zobaczymy półgodzinne wydania nagrane w domu uczestników, a Gala będzie się odbywać w sobotę lub niedzielę, przy czym bardziej prawdopodobna jest niedziela, bo w sobotę będzie JOŚ 4 - przynajmniej tak można się domyślać po wyniku startu nowej edycji).

Piotrek

Ale oczywiście gala będzie na żywo? Nie wyobrażam sobie formatu SA ''z puszki'' w trakcie której śpeiwaja uczestnicy i oceniają ich JURY. :) Czy to już naprawdę taki ''pewniak''? Wiem, że pisaliście, że tak ale musze byc pewien na 100 % bo z POLSATEM to nigdy nie wiadomo ;)

chatiflatt

Cytat: podmarknauczyciele wybierają dwie osoby, które są poddawane pod osąd widzów
To podobnie jak w YCD. I to chyba lepiej, niż głosowanie na wszystkich uczestników od początku, bo w taki sposób mogłaby się powtórzyć sytuacja z Pączkiem - widzowie cie kochają, jurorzy nienawidzą :)
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Piotrek

Czy Star Academy to taki PEWNIAK który NA PEWNO WYSTARTUJE W POLSACIE? Czy to takie domysły? Można zgłaszać się na prowadzącego, jak tak to jak? (mam parę doświadczeń z mediami). :)

podmark

Niczego nie można być pewnym... Nina Terentiew wcześniej zapowiedziała "X Factor", który ostatecznie nie wystartował, więc na 100 % nie można powiedzieć "Star Academy będzie w Polsacie". Jednak wierzę, że tym razem program zrealizują, a nie kupią licencję na darmo.

Na prowadzącego nie ma jak się zgłaszać - Polsat ma swoje gwiazdy, by je obsadzać w swoich programach. To nie BB, żeby szukali kandydatów na prowadzących - nie ta liga...

Luxis

Ucieszyła mnie wiadomość o polskiej edycji, ale teraz jest znowu cisza.... to źle wróży... ciekawe czy polska edycja to będzie wybierana jedna osoba czy cały zespół na zwycięzce Akademii? Jury powinno sie składac z jednej znanej piosenkarki (może Steczkowska?), a reszta to osoby znające sie na fachu, a nie taki Leszczyński, Wojewódzki (odpada, bo jest w TVN) czy Prokop (tez jest w TVN). Mam nadzieje, że nie wsadzą w to Miśka. :/
Co do tytułu to Akademia Talentów odpada, bo TVN chce mieć Talent :P hehe tak głupio by było...

Naprawdę jestem ciekawy co będzie z tym programem, mam złe przeczucia, że zmarnują świetny format... np. nie będą zapraszane prawdziwe europejskie/światowe gwiazdy jak we Francji czy Niemczech... u nas w JOŚ miały być co kilka odcinków gwiazdy, a przyjechała tylko raz Fergie.

Piotrek

Wiesz - nabór internetowy do Akademii gwiazd - bo tak powinien nazywać się program - rusza w maju więc spokojnie jeszcze będzie głośno. A o gwiazdy się nie martw - Polsat sypnie groszem i już będą gwiazdy. Bardziej boje się o Jury i o prowadzącego  - wolałbym nową twarz do prowadzenia programu...

mseptember

Cytat: podmark w Pt, 14 Mar 2008, 22:39:19
W weekend natomiast odbywa się "Gala", podczas któregoś śpiewają wszyscy uczestnicy i nauczyciele wybierają dwie osoby, które są poddawane pod osąd widzów (przynajmniej tak to zrozumiałem z prezentacji formatu).

We Francji do edycji 6 nauczyciele wybierali trzy najsłabsze osoby, z których jedną w głosowaniu pozytywnym ratowali widzowie, drugą w głosowaniu pozytywnym jawnie w czasie koncertu wybierali nienominowani uczestnicy. W edycji siódmej wiele sie zmieniło, m. in. to, że uczestnicy nie mieli już nic do gadania, a drugą osobę do pozostania w programie w głosowaniu pozytywnym i jawnym w czasie koncertu wybierało jury. Należy jeszcze wspomnieć, że ośmiu (w edycji siódmej już tylko sześciu) uczestników brało po programie udział w półrocznym koncertowym tournee po Francji i okolicach ;). Zastanawiam się ile wspólnego z tym wszystkim może mieć polska edycja.

maniakTV

Boję się raczej o inne kwestie [chociaż o charakterystykę formatu również, ale nie odbiegnie ona od edycji zagranicznych, bynajmniej tak myślę].

Pierwsza rzecz to prowadzący - obstawiłbym kogoś mniej znanego - Piotra Galusa - prezentera Hugo - w kwietniu zakończył pracę w iTV a tym samym zatrudnił się  w  biurze reklamy Polsatu. Ma już doświadczenie w prowadzeniu programów na żywo więc czemu nie spróbować?
Jury - przedstawiłem w poprzednim poście. ;)
Uczestnicy - boję się, że większość wybierze Got Talent...  :buzz: Chociaż mam nadzieję, że piosenkarzy mało tam się zgłosi.  ;P
Dom - a raczej powinna to być willa - ale moim zdaniem mogą wynająć - chyba z tym problemu nie ma?  :los:
Światowe gwiazdy - skąpstwo Solorza nie od dziś jest znane - ale światowe gwiazdy w SA to [chyba?] standard. Dlatego jeżeli Polsat rzuciłby kasą - a jest taka możliwość - to moglibyśmy liczyć na w miarę porządne gwiazdy europejskie. Pamiętam jak Polsat zaprosił do JOŚ Fergie - nie jestem entuzjastą  jej  twórczości, ale miło się oglądało. Zresztą polscy wykonawcy i tak się zgodzą na ewentualny występ z uczestnikami :D
No i pożegnalibyśmy ''gwiazdeczki'' typu Włodarczyk, Liszowska, Video itp., itd. :D  :ubaw: :los:

Najważniejsze -  dobra realizacja formatu nie odbiegająca od standardów na świecie.

Moim marzeniem [żądaniem :D] jest to, aby firma Endemol nie współpracowała przy realizacji formatu z firmą Kurzewskich -  ATM. :devil:

Mam nadzieję, że Polsat uniknie porównań z Idolem.   :gwizd:  ;) 

Czy to wszystko jest realne? Moim zdaniem jak najbardziej tak - Polsat ma możliwość stworzenia dobrego polskiego Star Academy - wystarczy zapoznanie się z formatem na świecie, trochę kasy, dobra realizacja itp., itd. ale również - starania. ;)
Marzy mi się aby Polsat ze swoim Star Academy pokonał Got Talent pod każdym względem - koniec ciągłej wygranej TVN-u, - chociaż stacja z Wiertniczej i tak stoi dosyć nisko pod względem oferty programowej - takie jest moje zdanie.

Tyle i aż tyle. Czy to się spełni? :D :D :D

mseptember

Prowadzący, jury, uczestnicy, dom, gwiazdy - wszystko fajnie, ale program mocno zależy od  grona profesorskiego - w końcu to Akademia. To nauczyciele - obok uczestników - pojawiają się w programie przez cały tydzień i w dużej mierze tworzą ten program. Pracują z uczestnikami, uczą, egzaminują i wskazują osoby do odejścia.

maniakTV

Ale z nauczycielami  daliby sobie radę. ;) Skoro do JOŚ potrafili znaleźć nauczycieli ds. śpiewu to do Akademii z tym dużego problemu by nie było. Nawet paru nauczycieli można by było ''eksportować'' do Akademii Talentów. Problemu nie będzie. Tak mi się zdaje.