Dyskusja ogólna

Zaczęty przez igiko, Cz, 11 Paź 2007, 17:39:27

igiko

TVP2 kupiła francuski format 'Fort Boyard'
Telewizyjna Dwójka na jesieni przyszłego roku zaprezentuje francuski format Adventure Line Productions (ALP) 'Fort Boyard'. Polskim wykonawcą będzie wrocławska firma producencka ATM Grupa.

Dyrekcja Dwójki zainteresowana była formatem już przed targami MIPCOM, które właśnie trwają w Cannes. W Cannes, w obecności przedstawicieli ATM, zostały ustalone szczegóły.

- Z racji tego, że zdjęcia zaczniemy kręcić dopiero na wakacje, przewidzianą porą wprowadzenia formatu jest jesień przyszłego roku - mówi portalowi Wirtualnemedia.pl obecny w Cannes dyrektor Dwójki Wojciech Pawlak.

W polskiej wersji wystąpią rodzime gwiazdy, jak podaje dyrektor Pawlak, znane nie tylko z anten nadawcy publicznego. Do programu przeprowadzony zostanie osobny casting.

- Program kręcony będzie w oryginalnych przestrzeniach fortu, wybudowanego przez samego Napoleona - mówi nam Jacek Ściobłowski, specjalista ds. analiz programowych ATM.

Na antenie pojawiać się będzie z tygodniową częstotliwością. Potrwa od godziny do półtorej. W pierwszym sezonie przewidziano 10-14 odcinków.

"Fort Boyard" jest jednym z bardziej popularnych formatów tzw. 'adventure game shows' na świecie. Francuska ALP produkuje go od 1990 roku. Na rodzimym France 2 emitowany jest w prime time od 18 sezonów. 11 sezonów pojawiło już się w Szwecji, w Kanadzie (8), UK (6), w Rosji (5), w Niemczech (3). Jak podaje ALP do tej pory powstało 1137 odcinków w 28 krajach. W programie grupa uczestników jest poddana próbą zręcznościowym i wytrzymałościowym. Jak do tej pory to największy eksportowy francuski format z tej kategorii.

Międzynarodowe targi sprzedaży produktu audiowizualnego i cyfrowego MIPCOM są najważniejszym miejscem spotkań biznesowych rynku. Potrwają do piątku.

[WirtualneMedia.pl]
The Amazing Race fan

ixa86

Oryginalna wersja ( francuska bodajże) była the best  :zabek: w podstawówce namiętnie to oglądałam i emocjonowalam się zawsze jak kończył im się czas :P  kiedyś leciało to na atv a potem formuła 1 czy akos tak :P aa i było jeszce Pago pago i Wyprawa do Xapatan   :zabek:  to były czasy  :los:

kakalak

Rany jak ja to lubilem nawet w domu bawilem sie w zdobywanie kluczy i sam sobie konkurencje robilem :D ostatnio w wakacje natknalem sie na ten program na francuskim kanale tv5mondo.. az sie lezka w oku kreci ;)

Pudelek

Ja również myślałem o tym żeby się zgłosić. To dopiero jest przygoda!

A tak w ogóle to nie wierzę aby jakieś prawdziwe gwiazdy wzięły w tym udział. A jak już zagoszczą to pewnie konkurencje będę łatwiejsze (i pewnie mało atrakcyjne) bo przecież "gwiazdeczki" trzeba oszczędzać.

podmark

"Fort Boyard" jednak dla zwykłych ludzi :)
Cytat: MedialinkNa przełomie maja i czerwca mają rozpocząć się castingi do programu "Fort Boyard", który jesienią pokaże TVP2.

Jarosław Burdek, zastępca dyrektora Dwójki, wyjaśnia nam, że obecnie prowadzone są próby kamerowe, które mają wyłonić prowadzącego "Fort Boyard". - Czekamy także na potwierdzenie terminu realizacji programu we francuskim La Rochelle - mówi Burdek.

- Obecnie wraz z TVP finalnie dopracowujemy koncepcję programu. Emisja "Fort Boyard" planowana jest na jesień 2008 r. - tłumaczy nam Tomasz Kurzewski, prezes spółki ATM Grupa, która wyprodukuje dla Dwójki program.

Planowana jest realizacja we Francji w sumie 13 odcinków "Fort Boyard", które będą nagrywane najprawdopodobniej podczas wakacji. Na przełomie maja i czerwca ogłoszone zostaną castingi do programu.
Nie wiem, jak Admin i Pudelek, ale ja się chyba zgłoszę :). Nawet ATM jako producent nie odbierze mi przyjemności z ewentualnego udziału w tym programie :).

ixa86

Bardzo lubie ten program  :yeah: więc cieszę się, że powstanie polska edycja CHOCIAŻ zapewne będzie wiele "ale" do realizacji - porównania z niezastąpionym oryginałem będą nieuniknione. ale i tak będę ogląać :devil:
POdmark powodzenia :)

chatiflatt

Nie podoba mi się to.
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Goku

Na TV5 właśnie leci francuska wersja :). Co prawda nic nie rozumiem z tego co mówią, ale zadania wydają się być całkiem interesujące, co zachęca mnie do oglądania wersji polskiej. Byleby tylko ATM jej nie spaprał!!!

Showmag

Cytat: Pudelek w Cz, 29 Maj 2008, 17:11:13polskiej wersji gównianego francuskiego reality show Ford Boyard
Ciekawe zjawisko = pochodna gówna (Pudelek.pl) potrafi pisac o czyms innym, ze jest gownem ;)

Gownem to moze byc co najwyżej  polska wersja: gwiazdki+ATM Grupa zrobią swoje...

Goku

Ale z tego co widziałem na TV5 we francuskiej wersji co odcinek występuje inna drużyna. Więc może będzie tylko jeden odcinek z gwiazdami?? Albo skoro ma być 13 gwiazd i 13 odcinków to może w każdym odcinku wśród uczestników będzie jedna gwiazda??

maniakTV

Cytat: Goku w Cz, 12 Cze 2008, 21:53:03
I przez ATM wyjdzie na to, że pudelek.pl miał rację pisząc, że Fort Boyard to "gówniany reality show" :/.

Jak już wspomniał Admin gówniana może być tylko POLSKA edycja wykonana przez ATM.

Cytat: Goku w Cz, 12 Cze 2008, 21:53:03
Niech TVP lepiej wykupi francuską edycję!

Wygląda na to, że nie wykupią skoro zdecydowali się na POLSK¡ edycję.

podmark

Cytat: YoccoJeszcze mnie jedna rzecz zaskoczyła, mianowicie czas jaki uczestnicy spędzą w Forcie Boyard - 1 dzień!!! + dwa dni na dojazd  i mają zamiar nakręcić z jednego dnia jeden odcinek o jednej grupie.
Pffiii. A ja myślałem, że będą kręcić dwa odcinki dziennie - byłoby ekonomiczniej :). Zresztą nie widzę sensu realizacji odcinka przez cały dzień - przez kilka lat we Francji nadawali to na żywo i mieścili się w 2 godziny, więc gdyby naprawdę się za to wzięli i dogadali z francuską firmą producencką, to pewnie zrobiliby to spokojnie w ciągu 4 godzin.

No chyba, że zaplanowali w scenariuszu, że w każdym odcinku uczestników zastanie noc w forcie :)

Yocco

Może i nawet 2 dziennie, bo w końcu cały najazd Polaków na Fort Boyard ma trwać około 8 dni, więc to by się zgadzało. Tylko że jak czytałam, że będzie to trwać 8 dni, to myślałam, że jedna grupa tyle czasu tam spędzi LOL. Chyba muszę jakiś odcinek w całości obejrzeć.

aeris

yhh??
tylko 8 dni?
pol dnia w forcie dla druzyny tylko?:(  warto sie w to wplatywac/??

aeris

nie no serio pytam! myslicie ze to ma sens? pol dnia przygody?????