Technika, oprawa audiowizualna

Zaczęty przez Showmag, Pn, 13 Sie 2007, 23:54:46

Showmag

Cytat: LuxisAaragorn, a co Ci nie pasuje w łączeniu techno muzy tej edycji z muzą z dawnych lat??
bo niby co do czego ma nie pasować?? nie rozumiem...
to już kwestia gustu - albo się to ma, albo się tego nie ma.
to tak jak jesć frytki z mcdonalda popijając lampką wina.

mseptember

To ja z innej beczki może. Zobaczyłem dzisiaj (na pewno nie tylko ja) w programie na żywo cos.. hmm.. cos..

https://sendspace.pl/file/0WwvR7BT/

[plik to mpeg1]

Luxis

Cytat: molkoLuxis, ta wersja "po jakims innym języku" to był język szwedzki
Molko, dziękuję bardzo za odpowiedź...

Cytat: mseptemberTo ja z innej beczki może. Zobaczyłem dzisiaj (na pewno nie tylko ja) w programie na żywo cos.. hmm.. cos..
powiem szczerze, że ja tego nie zauważyłem w tv, dopiero teraz to zauważyłem...
ale w sumie co to takiego nienormalnego? to normalne przy takich programach, koles się odbił w lustrze/szybie, pamiętam kilka takich odbić z wczesniejszych naszych edycji BB.. raz nawet chyba w 3 edycji pamiętam faceta, któremu było widać twarz blisko kamery w szybie w odbiciu i zaczął się smiać i oddalać

Toni

Wczorajszy odcinek Nominacje był nieprzemyslany pod względem scenariusza,był taki dziki. Pojawiały suię problemy techniczne, jak np zapowiedź materiału filmowego a tu reklama? i inne niedociągnięcia. Myslałem,że to minęło,ale sądzę po wczorajszym odcinku,że one będą towarzyszyć do końca trwania edycji (chyba że plan będzie dopięty na ostatni guzik).No i non stop te same teksty prowadzącego... :nie!:
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Luxis

Faktycznie po raz pierwszy oceniam kiepsko prace montażystów. Ale mysle, że to było naprawdę dzikie, bo mieli mało czasu i jeszcze przedłużyli o 15 minut, czyli po prostu to było wszystko na szybko, scenariusz też nie przymyslany, ktos po prostu musiał nawalić, ale dzis w zwykłym odcinku było okey znowu, także mysle, że to zwykłe ludzie błędy..

Toni

Miejmy nadzieję,że to z tego względu. Choć sądzę,że błędy te będziemy mogli podziwiać w nie jednym odcinku jeszcze. Tylko żeby ich nie było za dużo,bo wówczas jest to dla mnie łapucapu,cos nieprzemyslanego,niedoswiadczenie...

Luxis

no własnie brak doswiadczenia to największy zgrzyt... oczywiscie niektórzy powiedzą, że Ostaszkiewicz miał z tym stycznosć, ale to nie ta sama ekipa realizująca,, dlatego jestem zdania, ze powinien byc bb5, wtedy bysmy sie przekonali, czy rzeczywiscie niepotrafia realizowac bezblednie czy tez poradza sobie dobrze, bo maja doswiadczenie po bb4.1..

Toni

Dokładnie tak. Tak więc jesli będzie Big Brother 5 to przekonamy się jak byłoby z tą oprawą audiowizualną. Moim zdaneim do skorygowania to jest w krótkim czasie,a nie że doswiadczenie po Big Brother 4.1 wykorzystają dopiero przy realizacji BB 5 jesli będzie.Ale sądzę że Czwórka nie będzie chciała się pozbyć Wielkiego Brata. :zabek:

mseptember

Dzisiaj na samym początku, jak zobaczyłem studio, odniosłem wrażenie, że ktos postanowił od nowa przemysleć to i owo, i całkiem mi sie spodobało. Do czasu..

M.M

Jestem pod wrażeniem dzisiejszej scenografii :) Szkoda, że nie zaczęli tak od razu .

molko

dobrze, że rozmawiali na sofach, ale już osoby z rodziny na stojaco :(

wygląda to tak jakby w biegu kogos z ulicy wzieli

koleżanka Kasi to jakas porażka

Showmag

"Big Brother 4.1" w HD. Czy aby na pewno?
Opublikowano: 2007/9/27 0:23:07

Producenci "Big Brother 4.1" dumnie zapowiadali, że reality show realizowany będzie w technologii HD. Czy jest tak aby na pewno?

Przed rozpoczęciem "Big Brother 4.1" na każdym kroku można było słyszeć, że mieszkańców Domu Wielkiego Brata podglądać będzie 35 kamer, "pracujących po raz pierwszy w standardzie wysokiej rozdzielczości HD (High Definition)".

Nie jest jednak żadną tajemnicą, że jakość obrazu w "Big Brother 4.1" pozostawia wiele do życzenia. Widzowie mogą się zastanawiać: jak to możliwe, że obraz rzekomo nagrywany w standardzie wysokiej rozdzielczości High Definition, prezentuje się znacznie gorzej niż ten, jaki mieliśmy okazję oglądać w edycjach powstałych 5-6 lat temu dla telewizji TVN? A jeśli faktycznie "Big Brother 4.1" realizowany jest w HD, to jaki był cel inwestowania grubej gotówki w sprzęt, który nie może zostać odpowiednio wykorzystany, bowiem TV4 nie nadaje w standardzie High Definition?

Kilkanaście dni temu zapytaliśmy o to producenta programu - firmę Endemol Polska. "Zarówno produkcja jak i budżet programu to części składowe formatu, których nie wolno nam ujawniać szerszej publiczności" - powiedziała nam Katarzyna Burzawa-Czupryniak, Dyrektor Kreatywna Endemol Polska.

Tymczasem, w krajach znacznie bardziej rozwiniętych od Polski - chociażby w USA i Wielkiej Brytanii - "Big Brother" nigdy nie był realizowany w technologi HD. Brytyjska stacja telewizyjna Channel 4 ogłosiła nawet, że choć do końca tego roku ma zamiar przejść w standard emisji programów w rozdzielczości HD, to nie zamierza realizować w takiej jakości kolejnej - dziewiątej edycji "Big Brother'a", bowiem wprowadzenie tego typu technologii do Domu Wielkiego Brata uczyniłoby realizację widowiska zbyt skomplikowanym przedsięwzięciem.

Jednak jak widać, czego nie potrafią Brytyjczycy i Amerykanie, potrafią polscy producenci z Endemol Polska i ATM Grupy. I to z takim efektem, że zdaniem wielu widzów, rzekome HD prezentuje się gorzej, niż obraz w standardowej rozdzielczości, jaki mieliśmy okazję oglądać w trzech poprzednich edycjach programu "Big Brother", realizowanych 5-6 lat temu.

chatiflatt

a czym właściwie jest HD? Jaka jest różnica obrazu w technologii HD od obrazu nie prezentowanego w HD?
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Toni

Z ta oprawą audio wizualną bywa przeróżniście. Co do systemu przekazu obrazu HD no czekamy czekamy...bo jakość obrazu taka high definition to super sprawa. Im lepszy obraz tym lepszy odbiór,a bywają niedociągnięcia.

extor

ok jakosc HD dopiero mozna zobaczyc na kanale ktory jest transmitowany w HD i to tylko na TV Full HD. W zwyklej TV obraz jest konwertowany z HD do SD. Do tego dochodzi bitrate jakim jest transmitowany program na satelicie i jesli ogladacie z kablowek to jest pytanie czy ciagna sygnal z cyfry+ (rozdzielczosc 544x576 i niski bitrate) czy z CP (rozdzielczosc 720x576 - PAL i dosc wysoki bitrate). Ja mam CP i na TV4 mam bardzo dobra jakosc szegolnie podczas BB 4.1. Poczytajcie troche o HD i kompresji to wtedy bedziecie wiedziec.