Inne teleturnieje

Zaczęty przez Luxis, Pn, 16 Maj 2005, 20:03:22

Luxis

to z Gry w Ciemno dobre, ale na YT jest lepsze ze swinią, która rzekomo ma rogi :P hehe

P.S.Ostatnio oglądam Lingo i muszę przyznać, że całkiem sympatyczny program, na nudę w sam raz, poza tym chyba mało kosztuje

Showmag

Odszedł twórca Koła fortuny
W wieku 82 lat zmarł Merv Griffin. Griffin był aktorem, piosenkarzem, pianistą, ale przede wszystkim autorem wielu kasowych teleturniejów, w tym "Va banque" i "Koła fortuny".

Ten drugi przez wiele lat produkował i prowadził w Polsce Wojciech Pijanowski (56 l.). - Osobiscie go nie znałem, ale wiem, jak wpadł na pomysł "Koła...": w kasynie zobaczył grę polegającą na kręceniu pionowym kołem. Pomyslał, że gdyby położyć to koło, to byłby pomysł do telewizji. Miał rację - opowiada Pijanowski.

[Super Express]

AdrianAZ

Moim zdaniem w polskiej telewizji bardzo mało jest dobrych teleturnieji.Chętnie obejrzałbym Milionerów jak dla mnie bardzo fajny program.Jesienią pewnie do oglodania bedzie 1z10,.... i nie wiem co jescze.Może wiecie czy są jakies plany w jesiennej ramówce na nowe teleturnieje???Jestem zwolenikiem bardziej takich w których trzeba wykazać się wiedzą , a nie jak w Grze w ciemno szczęsciem(moim zdaniem słaby program).

podmark

Witamy na forum. Tylko na przyszłosć lepiej przeglądaj tematy, by ich nie dublować. Temat o teleturniejach już istnieje - https://showmag.info/forum/topics8/teleturnieje-vt151.htm .

Co do Twojego pytania - żadna większa telewizja nie przygotowała na jesień nowego teleturnieju z prawdziwego zdarzenia. Jedynie odmieniona Tv Puls/FOX Polska szykuje dwa - 'Jestes mądrzejszy od piątoklasisty ?" oraz "Nowożeńcy" (obie nazwy robocze). Wiadomo, że to programy z bardzo dużym budżetem, ale data premiery nie jest znana.

"Gra w ciemno" najprawdopodobniej nie pojawi się jesienią. Zastąpi ją połączenie teleturnieju i reality show - "Goli i bosi".

podmark

Wychodzi na to, że jednak "Gra w ciemno" zostanie. Choć teraz, gdy Nina Terentiew twierdzi, że teleturnieje to już przeżytek (zdjęła z ramówki "Grasz czy nie grasz") i "Gra w ciemno" już nie zawita.

"Goli i bosi" z opisu wydają się być ciekawszą propozycja od "Gry w ciemno". A może tylko mi się tak wydaje, bo jestem fanem reality, a elementy tego gatunku są zawarte w tym teleturnieju  :los:

Luxis

juz wiadomo, że Polsat nie będzie miał prawdziwego teleturnieju, TVN z resztą też nie, oj szkoda...

joker

Teleturniej "Koło fortuny" wraca do TVP!

TVP 2 chce wskrzesić znany teleturniej "Koło Fortuny". Jeżeli plany się spełnią, program pojawi się już pod koniec października.

Czy ma szanse na powrót do swietnosci z lat 90., kiedy był największym hitem? - zastanawia się "Dziennik".

"W tej sprawie nie ma żadnej wiążącej decyzji" - mówi Aneta Wrona, rzeczniczka TVP.

Jak dowiedziała się gazeta, trwają poszukiwania prowadzących program. Nie będą to bowiem Wojciech Pijanowski i Magda Masny, z którymi widzowie jednoznacznie kojarzą ten teleturniej. To, czy program ostatecznie znajdzie się na antenie TVP 2, zdecyduje zarząd telewizji publicznej, opierając się na opinii biura programowego i biura reklamy. To ostatnie ma za zadanie znalezienie sponsorów, którzy ufundują nagrody do programu.

Nowa edycja "Koła Fortuny" ma być podobna do francuskiej. Ta, którą pamiętamy z lat 90., najbardziej przypominała oryginał, czyli amerykańską wersję z NBC, która na antenie gosci nieprzerwanie od 1983 roku. Co więcej, wciąż jego gospodarzami są ci sami prowadzący: Pat Sajak i Vanna White.

Wojciechowi Pijanowskiemu, który sprowadził "Koło Fortuny" do Polski, pomysł przywrócenia show przez TVP2 bardzo się podoba. "Ten teleturniej utrzymuje się w USA na antenie od prawie 30 lat. Nie widzę powodu, dlaczego polscy widzowie mieliby się nim znudzić" - uważa Pijanowski.

Jednak - przypomina "Dziennik" - w drugiej połowie lat 90. program, który wystartował w Polsce w 1992 roku, miał coraz niższą oglądalnosć. Choć trzeba przyznać, że spadał z wysokiego konia. W szczytowym momencie udziały w rynku tego teleturnieju wynosiły prawie 65 proc., czyli dwóch na trzech widzów, którzy mieli wtedy włączony telewizor, oglądało "Koło Fortuny".

wirtualnemedia.pl
-----------------------------
Kiedys to był klasyk, ale nie bardzo widzią mi się odgrzewane kotlety  :disappointed:

Luxis

A ciekawe jaka jest różnica między wersją amerykańską, a francuską (która ma być teraz u nas wprowadzona)?? :hmm:

Luxis

Cos mi mówi, że Urbański będzie w nowej ramówce TV Puls.. może ten nowy teleturniej to akurat będzie "w jego bajce" ?
P.S.Zastanawia mnie jak Puls chce do siebie przekonać widownię?? Mała stacja, potrzeba chyba grubych milionów na promocję i reklamy..

Pudelek

Ha! Dzisiaj dzwonili do mnie z tego teleturnieju i powiedzieli, że 14 października (W dniu nauczyciela :los: )mam nagranie!
Wcześniej mam jeszcze dotrzeć do ciekawostek,  marzeń oraz zdjęć z czasów piątej klasy!
A program poprowadzi jakiś kabareciarz.

Luxis

Gratulacja dla Was :D Podmark & Pudelek

chatiflatt

Noo, congratulation ;)
Pudelek, stoisz przed szansą wygrania sporej kasy :D
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Pudelek

Jestem na 80% pewny, że przy szansie na 300 tysięcy złotych) w mojej kieszeni wyląduje tylko 300 złotych. Zawsze szukam pozytywów więc pewnie będę się cieszył, że to o 100 złotych więcej niż w "Grze w ciemno" :los:.

chatiflatt

80 to nie 100, zawsze pozostaje te 20 :D
nie daj sie piecioklasistom!
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston