Inne teleturnieje

Zaczęty przez Luxis, Pn, 16 Maj 2005, 20:03:22

podmark

Oglądał ktos nowy teleturniejowy hit TV 4 - "Lingo" ? Mi on przypadł do gustu. Tylko, czy czegos pdoobnego już nie było ? Motyw z losowanymi kulami z numerami i tablice, gdzie "odhacza" się wylosowane numerki, skąds mi się kojarzy i nie moge sobie przypomnieć...

W każdym bąd razie, program oceniam bardzo pozytywnie. na pewno jest lepszy od "Daję słowo" i "Przetrwania".

Pudelek

Widziałem kawałek który też wydał mi się znajomy. Gdzies juz widziałem grę ,w której w podwanych słowach zaznaczano literi znajdujące sie we własciwych hasłach (w odpowiednim i innym miejscu).
Dla mnie to kolejny niskobudżetowy teleturniej. Taki zapychacz czasu antenowego.

Mau

ATM produkuje kolejny teleturniej

Niezależny producent programów telewizyjnych ATM Grupa jest twórcą nowego teleturnieju "Lingo" produkowanego dla TV4,
Główna nagroda do wygrania w każdym odcinku nowego teleturnieju to 16 tysięcy złotych. Poprowadzi go Paweł Orleański, znany z programów "Daję Słowo" i "Przetrwanie", będących także produkcjami wrocławskiej firmy. Teleturniej "Lingo" nadawany będzie w TV4 od poniedziałku do czwartku o godz. 17.50, począwszy od 4 kwietnia.

"Lingo" zawojował do tej pory 18 rynków na całym swiecie. Zaznaczył swoją obecnosć np. we Francji lub Holandii, przez wiele lat doskonale dając sobie radę z konkurencyjnymi formatami (np. z Kołem Fortuny). W Holandii program jest obecny na antenie od ponad 10 lat, a jego udział w rynku jest na poziomie do 25 proc.

no ja tez widzialam ten program - ale byc moze po prostu w innej TV :)
uwazam, ze całkiem całkiem, choć mozna się zdenerwowac gdy trafi sie na beznadziejnego partnera. Ja widzialam odcinek gdzie panienka mial niesamowite trudnosci z literowaniem... i mysleniem :D
radioactive. dalej zła

Luxis

Ja jeszcze Lingo nie widziałem, natomiast Pikachu masz gdzies Twoje nagranie z Gry w Ciemno jeszcze?? Bo nie widziałem :]

Pudelek

Tylko na VHSie  :P .
Ale wkrótce się szykuje powtórka na Polsacie 2.

igiko

Pikachu, daj znać kiedy i o której to nagram
The Amazing Race fan

podmark

Opcję na licencję "Gry w ciemno" (opcja=prawo pierwokupu) na rynek amerykański nabyła telewizja FOX, a na francuski TF1.

Myslę, że ten program w wersji 30-minutowej może spodobać się na swiecie. W Polsce juz jesienią najprawdopodobniej zostanie zastąpiony przez "Gołych i bosych".

Exile

Gra w ciemno to polski pomysł?

podmark

Cytat: ExileGra w ciemno to polski pomysł?

Tak :). Całkowicie polski. Program został wysłany do ATMu w okresie, gdy firma ogłosiła, że poszukuje ciekawych pomysłów. Wiadomo, że program w pierwotnej wersji był nie do przyjęcia i wymagał istotnych przeróbek.

"Gra w ciemno" to format, na który sprzedano najwięcej licencji ze wszystkich polskich produkcji :). Bo ogólnie, to eksport polskich formatów na razie kuleje.

Exile

O zesz... nigdy bym nie przypuszczał, że Polacy potrafią zrobić cos tak fajnego i sensownego. Byłem przekonany, że to licencyjne jest, a tu proszę jakie miłe zaskoczenie! :)

joker

Pudelek

Podoba mi się!  :zabek:
Co prawda to jest poziom "Ciao Darwin" ale jest smiesznie przynajmniej przez pierwsze pięć minut.

Luxis

Swietny :D hehe, bardzo mi się podoba, ale u nas i tak nic takiego nigdy nie zagosci, choć odniosło by sukces jak mnie mam... Polacy lubia takie dziwne stwory :]

podmark

Mastiff Media przygotowuje nowy teleturniej (prawdopodobnie dla TVP 2).

CytatSzukamy pełnoletnich zawodników do nowego teleturnieju telewizyjnego - "Are You Smarter Than a 5th Grader" - formatu, który cieszy się niebywałą popularnoscią w Stanach Zjednoczonych. Występujący w nim zawodnicy muszą zmierzyć się z 11 pytaniami, z których każde punktowane jest pewną sumą pieniędzy. Co więcej - pytania te nie przekraczają zakresu wiedzy piątej klasy szkoły podstawowej!

IDEA PROGRAMU

Specyfiką teleturnieju jest obecnosć piątoklasistów w studio, którzy trzykrotnie mogą pomóc zawodnikowi w udzieleniu prawidłowej odpowiedzi. Co dwa pytania wskazuje on jednego z uczniów na swojego współgracza, jednak na pytanie finałowe gratyfikowane nagrodą główną gracz musi odpowiedzieć samodzielnie.

Trzy "pomoce naukowe", z jakich może skorzystać Zawodnik w trakcie teleturnieju, to:

* "sciąga" - możliwosć podejrzenia odpowiedzi współgracza przed podaniem swojej;
   * "gotowiec" - posłużenie się odpowiedzią współgracza;
   * "ratunkowiec" - działa automatycznie, gdy zawodnik udzielił błędnej odpowiedzi - prawidłowa odpowiedź współgrającego ucznia gwarantuje mu kontynuację gry.

Zawodnik zdobywa gwarantowaną sumę pieniędzy już po udzieleniu prawidłowych odpowiedzi na pierwsze pięć pytać (samodzielnie lub korzystając z "pomocy naukowych"). Może on także podjąć decyzję o wycofaniu się z gry (co oznacza zabranie gwarantowanej sumy przy równoczesnej rezygnacji z gry o główną stawkę) przed lub po ujrzeniu pytania, ale przed podaniem odpowiedzi. Nie jest to jednak możliwe jesli korzysta z jakiejs podpowiedzi. Opcja wycofania się nie dotyczy pytania finałowego.

Istotą teleturnieju jest zmierzenie się z podstawowym programem nauczania szkolnego, który wszystkim dorosłym wydaje się błahostką, dlatego też każdy zawodnik, który odpadnie lub samodzielnie postanowi wycofać się z gry musi przed odejsciem wyznać publicznie, że "nie jest mądrzejszy od piątoklasisty".

Słyszał ktos o tym programie wczesniej ? To tylko zabawa, czy wysmianie dorosłych uczestników ? Bo zastanawiam się, czy nie wziąć udziału  :los: (Pikachu - może spróbujemy :)?)
Strona oficjalna amerykańskiej wersji - https://fox.com/areyousmarter/ . Czy Ci bardziej oblatani w angielskim mogliby się zapoznać z trescią tam zawartą i napisać co to mniej więcej jest ?

Gdyby ktos zamierzał się zgłosić - https://mastiffmedia.pl/index.php?hps=teleturniej

Pudelek

To może być nawet dobre! Zgłoszę się, a Ty Podmark? Nie boisz sie zaległosci z podstawówki?  :los: