Fear Factor

Zaczęty przez Showmag, Nd, 20 Lut 2005, 14:45:16

Pudelek

Cytat: AdminWidowisko, w którym 6 uczestników ubiegało się o zwycięstwo w 3 przerażających konkurencjach

W ostatnich odcinkach były po cztery konkurencje  :P .
A tak wogóle to program jest teraz nadawany w Polsacie dwa razy w tygodniu; w poniedziałki i w piątki.

podmark

Nie wiem, czy wiecie, ale to nie Amerykanie wymyslili "Fear Factor" :).

Pomysłodawcą "Nieustraszonych" jest John De Mol - twórca Big Brothera, dlatego też uważni widzowie mogą zauważyć, że producentem amerykańskiej wersji FF jest własnie on.
Premiera programu też nie była w USA, a w Holandii - stacja Veronica po raz kolejny uwierzyła w projekt De Mola i zrealizowała ten szokujący program. Dopiero potem Amerykanie kupili licencję... :)

Pudelek

Czy ktos jeszcze to ogląda? Od kiedy program nadawany jest dwa razy częsciej (w poniedziałki i piatki) ja dwa (albo nawet cztery  :P ) razy rzadziej o nim sobie przypominam. Może to efekt ciągle zmieniającej się godziny.
Polsat zachowuje się jakby ktos zmusił ich do emisji tego programu. Już kompletnie nie myslą o oglądalnosci tego programu. Nadają go kiedy tylko zechcą, nawet nie zapowiadając zmian.
Zrobili z niego zapychacz czasu antenowego między 23 a 0.40. Taką rozgrzewkę przed "Dziewczynami w bikini"  :los: .

slawek

Też już dawno tego nie oglądałem, jakos się przejadło, bo kiedys jak oglądałem to co odcinek jakies zadanie ze skakaniem z ciężarówki na ciężarówkę było. Kiedys by trzeba było obejrzeć, chociaż tak z sentymentu.
Sławek

Showmag

Polsat z programem "Fear Factor" w sądzie
Sąd Okręgowy w Warszawie powoła biegłego psychologa, który ma orzec, czy epizody programu "Fear Factor" wyemitowane przez Polsat w 2004 roku, zawierały tresci mogące mieć negatywny wpływ na rozwój psychiczny i fizyczny młodzieży.

Dwa lata temu Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji uznała, że szesć odcinków amerykańskiej edycji "Fear Factor", wyemitowanych przez Polsat w 2004 roku w godz. 21:35-22:35, zawierało tresci niedopuszczalne dla młodych widzów i dlatego nałożono na stację karę wynoszącą 400 tysięcy złotych. W kwestionowanych przez KRRiT odcinkach, uczestnicy programu musieli m.in. wypić zmiksowane swińskie mięso (serce, wątrobę, języki, ryje) ze swieżą krwią, zjesć oczy owiec, wydobywać ustami sliwki z akwarium pełnego węży lub kurze łapki z naczynia pełnego mięsożernych larw i karaluchów. Polsat nie zgodził się z argumentacją KRRiT i odwołał się do sądu.

"Negatywne oddziaływanie tego programu nie jest oczywiste. Należy przeprowadzić badania naukowe, które udowodnią, że okreslone sceny negatywnie wpływają na rozwój dzieci" - powiedział w czwartek w sądzie radca prawny Polsatu Stefan Ciesla. Dodał, że Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji "dopuszcza kreskówki z bezsensowną przemocą, w których Kaczor Donald rzuca wielokrotnie o scianę Myszką Miki, co niczemu nie służy. A program 'Fear Factor' miał za cel przełamanie fobii i kompleksów uczestników programu".

"W programie została naruszona moralnosć, a celem tej audycji był bieg po nagrodę, a nie cel wychowawczy" - ripostował radca prawny KRRiT, Wojciech Wałachowski. KRRiT przedstawiła opinię psychologa Jacka Santorskiego, który uznał, że m.in. ze względu na porę emisji programu, brak tablicy ostrzegawczej, a także stosownego komentarza, "nie można wykluczyć", że program mógł niekorzystnie wpłynąć na osoby wrażliwe.

W czwartek, w sądzie radca prawny Polsatu powiedział, że jeżeli biegły psycholog powołany przez sąd uzna, że program "Fear Factor" zawierał tresci mogące negatywnie wpłynąć na rozwój psychiczny i fizyczny dzieci, Polsat uzna swoją winę i zapłaci karę nałożoną przez KRRiT.

[PAP]

slawek

Ogląda to ktos jeszcze? Ja włączyłem ostatnio i oczywiscie co było w jednym z zadań? Oczywiscie że ciężarówka :-)
Sławek

Luxis

Zapomniałem juz o tym tak szczerze ;) ale gdyby nie taka ciężka pora emisji to byłbym chętnie zajrzał jeszcze, bo bardzo lubiałem ten program.

slawek

Czy na polsacie leci już 6 sezon Fear Factor? Bo na stronce z programem wyczytałem że chyba tak... ??
Sławek

Showmag

zdaje się, ze tak. 6 i ostatni.

slawek

Jestem ciekawy czy wyemitują ten odcinek z tym pobiciem :) Trzeba bedzie teraz pooglądać w poniedziałki
Sławek

Showmag

a dlaczego mieliby nie emitowac? i tak malo kto to oglada ;)
a tam w sumie nic wielkiego się nie dzialo..

Pudelek

Moja mama to namiętnie ogląda! Każdy odcinek!

podmark

Cytat: Aaragorni tak malo kto to oglada ;)

Nie tak mało :). Ponad 1,4 miliona, przy udziale w rynku ponad 20 % :D

Showmag

O rany ; )
A ja mysalem ze to juz wszystkim dawno się znudzilo...
nie sądzilem, że jeszcze da się to ogladac :o

slawek

Oj niech mają, podwyższe im oglądalnosć tego ostatniego sezonu o jednego widza jak tylko będę mógł :)
Sławek