Inne teleturnieje

Zaczęty przez Luxis, Pn, 16 Maj 2005, 20:03:22

Luxis

Obejrzałem Przetrwanie i program nie jest taki zły, co prawda gorszy od Daję Słowo, ale cóż. Każdy ma inny gust - a mój jest taki, że ten program niejest w moim typie... nielubie takiego czegos bez publiki przede wszystkim :/ Ale prowadzący jest bardzo dobry i dla niego PLUS ;)

mis111

Nowe władze TVP zdejmują "Wielką Grę"
Czy po 44 latach z ekranów zniknie "Wielka gra", najstarszy polski teleturniej? Zarząd TVP zatwierdził wczoraj wstępny projekt jesiennej ramówki. Znikną z niej "Wielka gra", "Linia specjalna" i "Konfrontacja" - informuje "Presserwis".
"Wielka gra" jest najstarszym teleturniejem na antenie Telewizji Polskiej. Emitowany jest od 1962 roku.

Prowadząca od lat program Stanisława Ryster zachowuje spokój. "Jeżeli program zniknie - nie będę darła szat. Wszystko musi się kiedys skończyć, ale ważna jest jeszcze forma" - powiedziała Ryster kilka dni temu w rozmowie z "Super Expressem".

Nowoscią w Jedynce będzie 50-minutowe pasmo publicystyczne zaczynające się o 22. W jego ramach ukazywałyby się m.in.: odnowiony program "Forum", "Misja specjalna", a także nowy program publicystyczno-kulturalny pod roboczym tytułem "Ring".

Na 23.15 zaplanowano ostatnie wydanie "Wiadomosci", a jego elementem miałyby być wywiady Moniki Olejnik "Prosto w oczy". Dziennikarka jednak nie chce się zgodzić na tak póną godzinę swojego programu - rozmowy z nią trwają.

ródło: onet.pl

kuba234567

No ciekawe czy już nie będzie "Wielkiej Gry". Jakos nigdy specjalnie jej nie oglądałem, ale 44 lata to cos niesamowitego wynik chyba dla innych programów typu teleturnieje nie do pobicia.

Luxis

Z TVP dużo programów zniknie jesienią... :/ niezdziwie się, jak Olejnik wróci do TVN ;)
na wirtualnych mediach dużo pisało, a bez sensu żeby każdy news tu wklejać, więc kto ciekawy ten niech zaglądnie sobie :

Pudelek

Wielka afera z "Wielką grą"

"Gazeta Wyborcza": TVP zdjęła z anteny teleturniej "Wielka Gra". Wraz z programem przepadnie 40 tys. zł nagrody, jaką miał dostać jeden z graczy.
Sprawę ujawniła "Gazecie" prowadząca program Stanisława Ryster: - We wrzesniu miała być emisja programu, w którym jeden z graczy wygrał 40 tys. zł. To główna nagroda z tematu o Da Vincim. Jednak regulamin mówi, że TVP płaci dwa tygodnie po emisji programu. A tego programu już nie będzie. Więc nagroda przepada.
Ryster oskarża władze TVP o ignorancję: - Ten gracz może wystąpić do sądu przeciwko TVP o złamanie regulaminu. Dodaje też, że w kolejce do emisji czekały następne programy, w których gracze awansowali do dalszego etapu gry. Tym samym pozbawiono ich możliwosci wygrania pieniędzy.
Hałas wokół zdjęcia teleturnieju robią już laureaci "Wielkiej gry". Trzydziesci osób z całej Polski podpisało list do posła PiS Pawła Kowala, szefa komisji kultury i srodków przekazu. Protestują przeciwko zdjęciu programu i przypominają słowa prezesa TVP Bronisława Wildsteina, że rankingi oglądalnosci nie są jedynym kryterium obecnosci programów na antenie.
"Wielka gra" to najstarszy polski teleturniej wprowadzony w roku 1962. W swej pierwszej wersji był wierną kopią amerykańskiego quizu "Double Your Money" i jego włoskiego odpowiednika. Od lat 70. do dzis program prowadzi Stanisława Ryster.

kuba234567

Czytałem o tym wczesniej, 40 tys. zł. nagrody to jest troche patrzac na wygrane ogólnie, w różnych teleturniejach. Moim zdaniem pieniadze powinny zostac wypłacoe dla tego gracza. Pożegnanie z "Wielka Grą" wypadnie wtedy lepiej...bez afery :)

podmark

Dzisiaj kątem oka oglądałem, a bardziej słuchałem tego, co dzieje się w "Familiadzie". Niedosć, że rodziny były tak puste i tępe, że nie znały większosci odpowiedzi (na dosć łatwe pytania), to jeszcze było kilka smiesznych tekstów :)
Bardzo "bystra" lalunia, jak zbierano podpowiedzi rodziny na pytanie "Budowle, które są symbolami miast" powiedziała "Biały Dom w Watykanie"  :plask:  :szok:  :los: , a póniej Karol Strassburger przejęzyczyłsię i powiedział "Nasze ankietowani..." .  :devil:
Wczoraj było bardzo swojskie wydanie tego teleturnieju - Karolek mówił kilka razy "Kuń" :)

Pudelek

Mnie dziwi, że ten teleturniej tak długo utrzymuje się w TVP 2  :hmm: . "Familiada" powinna zniknąć jeszcze wczesniej niż "Wielka gra"!
Mogliby znów zacząć nadawać "Koło fortuny"  :los: .

alexander

A najsmieszniejsze jest to sztuczne i bolące machanie na pożegnanie :los:  :plask:  :ubaw:

Pudelek

Lepiej żeby tak sobie machali, niż mają się żegnać tak jak Młodzież Wszechpolska  :devil: .

kuba234567

Familiada dla większosci jest nudna, czasem tylko jak jest jakies specjalne wydanie np. swiąteczne gdzie na pytania odpowiadają znani ludzie to jest troszkę ale tylko troszkę ciekawiej, nie przepadam za tym teleturniejem.

Luxis

A ja lubie familiade :P

Pudelek

Piszę tutaj bo może komus się to przyda na przyszłosć...
Wogóle (chyba) wszystkie castingi do teleturniejów z TV4 i Polsatu odbywają sie w agencji Edwin Film we Wrocławiu.
Na dzień dobry okazało się, że zapraszana była co 30 osoba (nie chcę mi się w to wierzyć). A castingi do tego teleturnieju odbywają się przez cały ten i chyba poprzedni tydzień. Podzieleni bylismy na grupy które pojawiały się co półtorej godziny. W każdej grupie znajdowało się 15/20 osób. Miałem numer 248X. Tak więc ludzie pchają sie do telewizji drzwiami i oknami!
Najpierw test z wiedzy ogólnej. 40 pytań: połowa z podpowiedziami (a,b,c,d) a połowa otwarta. Pytania były trudne. Było np. o piosenkę zespołu Queens. (Niewiele osób przecież zna ten trzeciorzędny girlsband). Czas: max 10 minut. Poszło mi srednio...
Potem autoprezentacja. Wchodzilismy po trzy osoby. To była raczej swobodna rozmowa. Komisja wyłapywała co ciekawsze wątki i kazała rozwinąć temat. Rozmawialismy: o moim imieniu i nazwisku (ponieważ w historii pojawił sie już ktos kto tak samo się nazywał  :P ), o wpadkach telewizyjnych (było dużo o panu który uważał,że zajęciem wymagającym krzepy jest obciąganie  :los: ) i moich staraniach do programu TAR. Zauważyłem, że dwa ostatnie tematy chwyciły. Uważam ten etap za udany.
Jak się zakwalifikowałem to zadzwonią do końca sierpnia i zaproszą na nagranie. Ale z każdej grupy przejdą max. 2 osoby! Tak więc szanse niewielkie. Podobno decydujący jest test z wiedzy ogólnej. Tylko skąd w takim razie w programie biorą się ludzie którzy nie znają się na podstawowych dziełach Mickiewicza?

paintx

Z teletornieji dosc starych to mi sie jeszcze przypomnialy 3 o ktorych nie bylo jeszcze mowy, a wydaje mi sie ze byly tez dosc kultowe, mianowicie: RAMBIT (zmagania bodajrze miedzy szkolami, dokladnie nie pamietam), Turniej Miast (oj klasyka) i ostatni niemiecka wersja "RUCK-ZUCK" (chyab tak sie to pisze nie znam niemieckiego) unas "Podaj Dalej" - bardzo lubilem ten ostatni dlatego tez o nim wspominam :)

Luxis

Cos mi mówi ten Podaj Dalej, ale mimo wszystko nie pamiętam, może ktos przypomni??

Jak byłem teraz w zeszłym tyg. w Niemczech to troche se tv naoglądałem i z przykroscią musze stwierdzić, że telewizja niemiecka jest naprawde lepsza od naszej, co prawda Polsat i TVN są MNIEJ WIECEJ na ich poziomie, ale reszta odpada... niestety :/ no może jeszcze VIVA i MTV czy AXN, ale to tylko polskie wersje tych kanalów, także tego nie biore pod uwage...  

Ale zwrócił moją uwagę fantastyczny program - 5 GEGEN 100 (chyba producent Endemol) bo kiedys już taką zajawkę gdzies na stronie interentowej widziałem. Chyba po polsku - 5 przeciwko 100. NAprawde super program nadawany raz w tygodniu chyba o 21:15 na RTL w piątek. Super. Zabawa polega na tym, że są 2 drużyny: 5 vipów i 100 zwyłych ludzi (publicznosć). Prowadzący zadaje smieszne pytania statystyczne (przeprowadzone na jakiejs tam ilosci przypadkowo spotkanych ludzi na ulicy), np. było tam pytanie o seks (wogóle sporo pytań było na tematy seksualne i smieszne były, wszyscy się smieli, publika, prowadzący, vipy, naprawde fajna atmosfera) Np. Za jaką kwotę pieniędzy 73% kobiet oddała by się: A- 1 Euro, B-100 Euro, C-100000 Euro czy D-1000000Eyro. I po zadaniu pytania publicznosc odrazu głosowała, potem vipy głosowali. NAtomiast po oddaniu głosów w studiu była dyskusja na dane pytanie (jest to wszystko bardzo sympatyczne, smieszne).Po dyskusji prowadzący wskazuje odpowiedz która jest poprawna (to znaczy ta na którą zagłosowało najwięcej ankieterów z ulicy) i te na które głosowały vipy i publika i znów lekka dyskusja. Potem następne i nastepne. Naprawde bardzo fajny program i studio ;)