The Amazing Race 14

Zaczęty przez Showmag, So, 01 Lis 2008, 13:08:47

Meeg

Mi przed czołówką brakuje tego co było zawsze czyli... "Who will be eliminated next", to nadawało taki klimat programowi :D.
Wookash94 w sumie masz rację co do Christie & Jodi, bo faktycznie oprócz nich to nikt nie jest zbyt przebiegły (może się jeszcze rozkręcą, to je polubię). Mark i Michael też się zastanawiam czemu są tacy niscy.

Ciekawa jestem jakie zadania wymyślili w Rumunii ;).

Showmag

Być moze brak "who will be eliminated next?" to jednorazowy wybryk, zeby wstawić materiał o głuchoniemym chlopaku.
Jednak bardzo prawdopodobne jest, ze tak bedzie juz na stale... W "Survivor" tez kilka sezonow temu dokonano takiej zmiany (wstawiając pierwsze kilka minut faktycznego odcinka pomiędzy tekst "who will be voted out tonight?" i czołówkę), burząc przy okazji pewien klimat i element napięcia.
Kto ich tam wie... Lepiej by nad castingiem popracowali, zamiast psuć rzeczy dobre.

Rosa

Te castingi psuje im polityczna poprawnośc która powoduje że musi byc jakiś gej, jakas para czarnych, parka "rednecków" i oczywiście ktos z ułomnością.W ten sposób 4 miejsca z 10 już sa zajete przez pary które akurat pasowały a niekoniecznie będa najlepsze bądź najciekawsze.

igiko

14x02
Sezon ten ogląda mi się mimo wszystko lżej niż poprzedni, jednak dobór ludzi słaby, czy nie ma już takich par jak w 2, 3 czy 5 sezonie?

Roadblock wg mnie bez sensu, skoro był niewykonalny przez długi okres. Mogli zrobić z tego Detour i byłoby bez problemu.

Objazd - opcja z przejażdzką ciekawa, torty kompletna porażka, albo chociaż mogli kazać im ubrać ludowe stroje (chyba w 9 edycji było tak że gracze rozbijali o siebie wzajemnie butelki, ale w ludowych strojach miało to zupełnie inny klimat).

Zachowanie wyeliminowanej pary nieodpowiednie.

Fajnie, że producenci pokazują ilość godzin od startu, ale mogliby robić to częściej.

Ja pozostaję z nadzieją, że "rosyjskie" odcinki rozkręcą tą edycję
The Amazing Race fan

Pudelek

14x02
Odcinek może nieszczególny ale z pozytywnym zakończeniem czyli wyeliminowaniem (moim zdaniem) najbardziej irytującej drużyny w historii programu.

Rosa

14x03
Chyba juz sie nie przekonam do tego sezonu.
Znowu nudny odcinek, marniutkie zadania (w transylwanii, gdzie tematem mialy być wampiry zawodnicy przebijają kołkiem drewniane tabliczki :sciana:) i kompletny brak emocji spowodowany tym że od początku wiadomo odpadnie.
Jedyny ciekawszy moment to wycieczka kajoznawcza szlakiem czerwonym wykonana przez rodzeństwo. Rozumiem że w US nie znają czegoś takiego jak szlaki turystyczne  :ubaw:.
Następne odcinki będe oglądal z nadzieją że pozbedziemy sie wreszcie pana głuchego, oj bardzo mnie ten czlowiek, a właściwie to skupianie sie realizatorow na nim, wkurza.

Showmag

14x03
Nuda, nuda... Nawet nie ma co komentowac.

Dodam tylko, ze nie podobają mi się zmiany we wprowadzeniu do odcinka. Wiemy teraz, ze to juz na stale :]
Coś poprawią, schrzanią coś, co bylo dobre... Nawet tę charakterystyczną ścieżkę dzwiekową znieśli... Zero dramaturgii.

Najwiekszy ból to oczywiscie dobór drużyn. Ilu spartolonych sezonow jeszcze trzeba, zeby w koncu ktos laskawie poszedl po rozum do glowy i przeprowadzil owocny casting?

igiko

14x03
Jak można było tak zniszczyć klimat Transylwanii?
Jedynym plusem edycji są częste wstawki pokazujące miejscowych, śmiejących się z uczestników podczas zadań. Koniec plusów.
The Amazing Race fan

wookash94

14x03
A mi ten odcinek podobał się najbardziej spośród pierwszych trzech. Może ze względu na Tammy i Victora, którzy mieli takiego pecha, że aż nie mogłem w to uwierzyć - począwszy od odwołanego lotu przez przejście góry szlakiem aż po zgubienie klucza. Drugim plusem jest brak Steve'a i Lindy. Trzecim odpadnięcie jednej z trzech par, które mnie irytują (dwie pozostałe pary to Mel & Mike i Mark & Michael). Tak więc rozkręcaj się sezonie! :)
No i kiedy będzie znowu sezon równy poziomem do All-Stars?  :bye:

100 post!  :D

Meeg

14x03
Odcinek niezły. Roadblock - nawet fajny.
Detour - ten pierwszy pomysł beznadziejny, zresztą rozbijanie desek wcale nie lepsze.
Dobrze dzisiaj się spisali Mel & Mike, Amanda & Kris.
Tammy & Victor - gdyby ten lot nie miał problemów technicznych pewnie wygraliby ten odcinek, ale jak pech to pech. Szkoda mi ich było - bo to niezła drużyna. Dobrze, że nie odpadli, bo to jedna z niewielu (hm... 2 może 3?) dobrych drużyn w TAR14.
Za plus tej edycji zdecydowanie uważam zmianę oprawy graficznej i muzykę.
Minus - dlaczego nie ma "who will be eliminated next?". Jakbym sobie chciała przypominać cały program od początku to bym sobie oglądnęła wcześniejsze odcinki. Nie muszą tak dogłębnie przypominać...
Margie & Luke - uważam, że są niezłą drużyną, ale dlaczego jest tak dużo materiału o nich? Już zdecydowanie wolę, żeby pokazali materiał z zadań. Nic do nich nie mam, są ok, ale to wina scenarzystów, naprawdę nie mają co kręcić?

Czekam na Rosję, mam nadzieję, że zadania będą ciekawe i wreszcie się rozkręci ten sezon i zaczną się prawdziwe emocje (gdyby Brad & Victoria walczyli z Tammy & Victorem w tym odcinku, to coś by się działo - prawdopodobnie bym umarła na zawał  :ubaw::- ale tak to wiadome było, że zdążą pierwsi, chyba że złapali by gumę w taksówce  :los:).

Meeg

14x04
Przyznam, że jak na razie najlepszy odcinek TAR14.
Detour - to układanie drewna może nie było jakimś genialnym pomysłem, ale miałam ubaw jak wszystkim  spadało. Za to tworzenie okien, według mnie beznadziejny pomysł. (swoją drogą - straszni byli ci rosjanie przy układaniu drewna)
Roadblock - bardzo fajny, podobała mi się ta jazda na bobslejach i później układanie z liter nazwiska rosyjskiego pisarza ;). Przyznam, że smiać mi się chciało jak Victor powiedział "Who doesn't know who Chekhov is?" i przypomniałam sobie jak zmagały się z tym np. Christie & Jodi. Widać, że Tammy & Victor sa inteligentni, w końcu to prawnicy :P.
Blind U-Turn - niezły pomysł, dobrze, że Margie & Luke to wykorzystali, chociaż mogli dać Michaela & Mike'a.

Szkoda mi Amandy & Krisa, bo byli jedną z lepszych drużyn TAR14 (jak na poziom tej edycji).
Christie & Jodi - dobry etap tak jak Kisha & Jen.
Mam nadzieję, że następni odpadną Michael & Mike.
Jak na razie dalej moimi faworytami pozostają Tammy & Victor i przyznam, że za dzisiejszy etap polubiłam również blondynki.
Mimo, że ten etap był niezły, dalej uważam, że edycja słabiutka przede wszystkim przez brak kilku charyzmtycznych, szybkich drużyn, które mogłyby ze sobą konkurowac, bo wszystko jest takie... powolne? i rozlazłe.

Ah i znów zmienili czołówkę :P. Może nie są to widoczne zmiany, ale chyba poprzednia mi sie bardziej podobała (gdy nie pokazywali par z TAR tylko ich zainteresowania etc.)

wookash94

14x04
Odcinek przeciętny. Jedyne z zadań, które mi się spodobało, to układanie drewna (miło było popatrzeć jak cała ich praca szła na marne). Reszta była nudna - najwyraźniej brak pomysłów. Ogólnie zwiedzają teraz same nieznane zakątki - jakaś wieś na Rumunii czy Rosji - przydałoby się teraz dla odmiany trochę 'cywilizacji'.

A już myślałem, że odpadną Mel & Mike lub Mark & Michael, ale oczywiście udało im się przebrnąć i odpadli Amanda & Kris - najsilniejsza para tego sezonu. Zostały same słabe fizycznie drużyny. Pocieszeniem jest fakt, że Christie & Jodi (faworytki) wygrały etap. Podoba mi się ich przebiegłość.

Do następnego poniedziałku :)

(Dlaczego na tym forum jest już pusto i nikomu nie chce się pisać? Gdy jest 5 postów do jakiegoś odcinka to aż trudno mi uwierzyć)

Rosa

14x04
Szaro, buro i depresyjnie. Kolejny słaby odcinek, układanie drzewa było ok ale pomysl z U-turn w tym akurat odcinku po prostu BEZNADZIEJNY. U-turn ma sens kiedy stratę da sie odrobić czego nie mozna bylo uczynic przy długim detour i krótkim roadblock ktory nastapił później. Oczywiście ponieważ jest to nadal wersja budżetowa więc nastapiła eliminacja nastepnej pary.
Gdyby chociaz były jakieś ciekawe zespoly to moznaby się tym jakos emocjonować ale kogo my tu mamy, rodzeństwo które chyba jest OK i ktoremu będe kibicował, coś dla oczu to rudzielce na które jest milo popatrzeć a poza tym marne i nudne murzynki, marne, nudne i brzydkie blondynki, koszmarnie nudne 2 pary meskie i irytującą  pare mama/syn :devil:
Straciłbym całą wiarę w TAR ale na szczęście jeszcze isnieje TAR Israel :) Mniej rozumiem ale chociaz jest ciekawiej.

igiko

14x04
Odcinek ani zły, ani dobry, głupi U-Turn, ten nowy twist nie powoduje praktycznie żadnej różnicy w stosunku do poprzedniej wersji, te okiennice też dość nieefektowne, drewno ciekawe, miejscowe. Fajnie ze pokazali tą "śliczną" tamę, ale mogli to połączyć z jakimś zadaniem. Szkoda, że odpadła mocna para, teraz chyba jedynie Tammy i Victor są mocni. Jeśli chodzi o Luke-a to psuje tą edycje, zachowuje się (zresztą razem z mamusią) jakby większym problemem nie niesłyszenie była jego głowa, ułożenie 7 liter to nawet bez znajomości nazwiska trudne raczej nie jest...
Teraz chyba czas na kolej transsyberyjską ;)
P.S. Nie lubię ripów, które nie mają zapowiedzi kolejnego odcinka ;)
The Amazing Race fan

Pudelek

14x03,04
Po kolejnych dwóch odcinkach muszę się zgodzić, że to kolejna słaba edycja. Nic ciekawego się nie dzieje; zadania takie sobie, a drużyny słabe i mało wyraziste. Szkoda pary, która odpadła w ostatnim odcinku bo typowałem ją na finał.
Tylko czołówka dalej zachwyca.