The Amazing Race 14

Zaczęty przez Showmag, So, 01 Lis 2008, 13:08:47

Showmag

Wkrótce rusza realizacja "The Amazing Race 14"
Już niebawem rozpocznie się realizacja czternastej amerykańskiej edycji reality show "The Amazing Race".

Więcej: https://showmag.info/?p=6580

Showmag

Ujawniono datę premiery "The Amazing Race 14"
Już 15 lutego 2009 roku na antenie amerykańskiej stacji CBS zadebiutuje 14. edycja reality show "The Amazing Race".

Więcej: https://showmag.info/2008/12/06/ujawniono-date-premiery-the-amazing-race-14/

Mau

ja tylko na sekunde bo ogolnie mnie nie ma, daję linka do ploteczek spojelowych

https://tvsquad.com/2009/01/05/seven-amazing-race-14-pre-season-spoilers/
radioactive. dalej zła

Showmag

"The Amazing Race" powrócił z kolejną edycją
Po zimowej przerwie, na anteny amerykańskich telewizorów powracają kolejne produkcje. Wczoraj w stacji CBS zadebiutowała 14. edycja coraz bardziej popularnego programu "The Amazing Race".

Więcej: https://showmag.info/2009/02/16/the-amazing-race-powrocil-z-kolejna-edycja/

* * *

I stało się to, na co po cichu liczyłem :D
Mamy zmiany w nowej edycji TARU, począwszy od openingu, po grafiki i motyw muzyczny :D
(klip w dalszej części newsa)

Oby casting i zadania nie zawiodły...

Rosa

14x01

Hmm, co tu napisać :)
Początek lepszy niż w poprzednich edycjach, miło że pominieto cały etap dojazdu do lotniska i przepychanki lotniskowe, więcej czasu było na pokazanie reszty trasy. Bardzo podobalo mi sie zadanie, jedyne czego nie bardzo rozumiem to czemu wszyscy zawodnicy nie zrzucali po prostu serów na dół. No i spore zaskoczenie na koniec, niby silna para a jakas taka calkiem oklapnieta i bez woli walki.
No a teraz niestety musze to porownać z TAR Israel i tu przyznaję że jednak wersja izraelska bardziej mi odpowiada. Przede wszystkim CZAS. W US jeden etap to jeden odcinek 43 minutowy, żydzi zrobili z jednego etapu 2 odcinki po 1h5min i tą 200% różnicę naprawde widać. 14x01 ogladałem tak jakbym ogladał jakis program na fast forward, lądują, jadą jakimis pociagami, nie bardzo wiadomo kto jest gdzie, gdzieś tam dojeżdżają i przechodzimy dalej.
Tu i tu mamy za soba jeden odcinek ale mimo że oczywiście nie znam hebrajskiego to izraelscy zawodnicy sa już dla mnie bardzie rozpoznawalni a co za tym idzie jakos sympatyczniejsi a dzięki temu bardziej czekam na nast odcinek TAR I.
Aaa, no i w wersji US roadblock polegał na skoku z najwyższego banji w Europie a w ISR skakali z najwyższego banji na świecie :)

wookash94

14x01
Jestem po pierwszym odcinku i nie podoba mi się za bardzo. Początek był tak dynamiczny, że w pewnym momencie się pogubiłem i już sam nie wiedziałem kto jest na końcu stawki. Drużyny nie wzbudzają mojej sympatii, może z wyjątkiem Tammy i Victora. Za to największym plusem odcinka był detour - ciekawy, i bardzo śmieszny. Miejmy nadzieję, że z czasem będzie ciekawiej. I tak w ogóle to pierwszy The Amazing Race, którego oglądam równo z premierą :P .

igiko

14x01
Nowe intro, motyw muzyczny, oprawa na +, fajnie że dodano kilka przejść obrazu, jednak czemu dalej to okropne 4/3 z zastosowaniem kamer o różnej jakości :( O uczestnikach trudno mi powiedzieć, cieszę się, że "pomarańczowi" odpadli, denerwowali mnie ;) Dobrze, że obcięto lotnisko itp, ale z drugiej strony, czy nie zbyt drastycznie? Pod koniec także pogubiłem się w kolejności na końcu. Mocna blokada na początek, w słynnym miejscu, prezentowanym zresztą kiedyś w GoldenEye. Drugie zadanie także przekomiczne. Pomysł na metę etapu także oryginalny/. Edycja zapowiada się ciekawie, szczególnie ze względu na nowe lokalizacje w kolejnych etapach.
The Amazing Race fan

Pudelek

14x01
Czołówka tej edycji jest świetna! Bardzo dynamiczna. Wogóle te wszystkie drobne zmiany pozytywnie wpłynęły na program. Wygląda to wszystko inaczej i nowatorsko.
Poza tym lubię etapy europejskie więc zaczęło się dla mnie interesująco.
Steve i Linda mają szansę pobić głupotą Davida i Mary. I w następnym epizodzie chyba tak się stanie.
Nie lubię w tym programie osób niepełnosprawnych, które na siłę chcą coś udowodnić. Właściwie co? Zrozumiałbym jeszcze gdyby obydwoje byli głuchoniemi. Byłoby to rzeczywiście spore utrudnienie. A w tym przypadku to żadne utrudnienie porównując problem krótkich nóżek Charli.

Rosa

14x02
Troszke lepszy odcinek bo nareszcie choc troszke poznaliśmy pary ale te zadania  :sciana:
Najpierw kompletna klapa bo z pieknego zadania gdzie wszyscy mieli sobie frunąć w powietrzu wyszlo na to ze na spadochronie sfrunąl jedynie starszy pan który nie był w stanie inaczej sie dostać na sam dól.
Potem reklama jakiegos dziwadla na kólkach ktorego i tak nikt normalny nie kupi.
Na koncu rzucanie w siebiebie tortami :mur: No proszę, to nie jest family edition i miałem nadzieje że aż tak nisko program jeszcze upadł.

A odpadła para która nie powinna się znaleźć w tym programie bo to wszystko ich nieco przeroslo.

Meeg

14x02
Jak na razie The Amazing Race 14 mi się bardzo podoba ;).
Faktycznie w 14x02 zadania były średnie. Z objazdu to drugie (z tym jeżdżeniem na tym urządzeniu) było nawet ok, ale te torty - beznadzieja. Teraz przed nami Rumunia - ciekawa jestem co wymyślą :D.
Jak na razie moimi faworytami są Tammy & Victor, zdecydowanie najmocniejsza drużyna, przynajmniej na razie. Bardzo przypominają mi Nicka & Starr z TAR13.
Ogólnie uważam, że ta edycja w porównaniu do poprzedniej jest trochę słabsza (jeśli chodzi o zawodników). W The Amazing Race 13 było kilka bardzo dobrych par:
Nick & Starr
Ken & Tina
Toni & Dallas
Terence & Sarah
A tutaj są Tammy & Victor, Margie & Luke, może też Mel & Mike, ale nie powalają tak jak powyższe 4 pary. Wiadomo, jednak, ze mogą się jeszcze rozkręcić.
Czołówka podoba mi się jeszcze bardziej, zawsze ją uwielbiałam, a teraz jest jeszcze lepsza ;).
Czekam z niecierpliwością na następny odcinek :D.

wookash94

14x02
Pogratulować komisji castingowej. Uważam, że to jeden z najgorszych i najbardziej irytujących składów w historii tego programu. Przynajmniej jedna z tych par odpadła.
Chociaż uwielbiam TAR jakoś nie mogę zaakceptować tej edycji. A co do faworytów:
- Tammy & Victor - jakoś zawsze kibicuję "siblingsom" :) ;
- Jodi & Christie - wydają mi się bardzo przebiegłe i chytre;
- Amanda & Kris - standardowo para typu "newly dating".
I pozostaje czekać na rozwój sytuacji, gdy odpadnie kilka najsłabszych par i zrobi się ciekawie :) .

Meeg

14x02
Ja też uwielbiam rodzeństwa :D. W 12 edycji było mi żal jak odpadli Azaria & Hendekea, bo powinni zajść dalej.

Teraz chciałabym, żeby odpadły Kisha & Jen - są irytujące i nic nie wnoszą do programu.
Mark & Michael - też mogą już odpaść
Za Christie & Jodi też nie przepadam, próbują być właśnie przebiegłe i chytre, ale jak na razie kiepsko im to nie wychodzi.
Mam nadzieję, że jak najdłużej utrzymają się Tammy & Victor (swoją drogą, wydaje mi się, ze sukces rodzeństw polega na tym, że się rzadko kłócą - chociaż jak było widać w zwiastunie następnego odcinka, coś będzie nie tak :(), Margie & Luke, Mel & Mike, Amanda & Kris.

wookash94

Cytat: Meeg w Wt, 24 Lut 2009, 19:10:11
W 12 edycji było mi żal jak odpadli Azaria & Hendekea
Azaria i Hendekea to chyba najlepsza drużyna-rodzeństwo jaka kiedykolwiek wzięła udział w tym programie. Byłem pewny, że wygrają, a tu kłopoty na lotnisku i ostatni na mecie.

Teraz chciałabym, żeby odpadły Kisha & Jen - są irytujące i nic nie wnoszą do programu.
Mark & Michael - też mogą już odpaść
Kisha i Jen niech zostaną. Jedna z nich ma taki "ładny" śmiech. A Mark i Michael tak mnie irytują, że odechciewa mi się TAR-u. A co do ich wzrostu: czy oni nie są jakimiś półkarłami?

Za Christie & Jodi też nie przepadam, próbują być właśnie przebiegłe i chytre, ale jak na razie kiepsko im to nie wychodzi.
Może i im nie wychodzi, ale to jedyna para, która uwydatnia te cechy.

Showmag

14x02
Odcinek taki sobie. Nieudane zadanie ze skokami... Po co było dawać uczestnikom opcję schodzenia pieszo?
Przynajmniej byloby na co popatrzec.

Torty mnie jakoś nie irytowaly. Bardziej denerwujący byl sam poczatek odcinka, kiedy to pokazywano jak kazda kolejna para prosi taksówkarza o telefon. Niby po co? Widzowie nie debile.

Dobry pomysl z pokazywaniem, ile godzin minelo od rozpoczęcia etapu wyscigu.

Casting zaś kiepski, wiele druzyn mnie irytuje i tradycyjnie nie mam komu kibicowac.
Drużyna, ktora odpadla i ich koncowa reakcja: koszmar. Chyba psycholog nie powinien im zezwolic na udzial w programie, bo ich reakcje byly mocno przesadzone. Te płacze i łkanie starszego pana... Przez 14 edycji czegos takiego nie bylo.

A i śmiech na sali z pierwszym zadaniem. Na samym początku odcinka całkowicie zmieniono kompozycję przed openingiem i na siłę pokazywano pozytywne wypowiedzi pozostalych uczestnikow dotyczące Margie i Luke'a.
Tymczasem gdy przyszlo do skoków, od razu wykluczono głuchego chłopaka z zadania, poprzez dodanie do wskazówki tekstu: "Important Note: for safety reasons, the person performing this task MUST be able to hear verbal cues".
Najpierw producenci chcieli pokazać, ze "głuchy potrafi wszystko", a chwilę później sami dali mu kopa. Parodia.