Ekspedycja

Zaczęty przez Showmag, Nd, 28 Sie 2005, 21:28:22

Showmag

Pojawiło się mnóstwo tematów dot. programow, ktore emitowane byly kilka lat temu, a "Ekspedycja" została jakby niezauważona...

Przypomnę, że "Ekspedycja" była polską wersją reality show "71 degrees North" ("71 równoleżnik"), który w Norwegii doczekał się kilku edycji.

W pierwszej norweskiej edycji zawodnicy zawędrowali do miejsca za kołem polarnym, stąd też pochodzi tytuł widowiska. Niestety TVN nie poszła sladem pierwowzoru i zamiast realizować program za granicą, reality show nakręcono... w Polsce. Uczestnicy podróżowali od morza Bałtyckiego do Tatr i wykonywali ekstremalne zadania wymagajace zespołowego działania.

"Ekspedycja" była emitowana LATEM 2001 roku, program prowadził Radosław Pazura, a zwycięzcą został Daniel Puchalski, który w nagrodę otrzymał samochód subaru.

Ponadto "Ekspedycja" była obecna nie tylko w TV. W okresie emisji programu było można zakupić różnego rodzaju produkty z logo "Ekspedycji" (czapki, t-shirty, plecaki), wydano także dwa numery magazynu "Ekspedycja".

Podgląd oficjalnej strony "Ekspedycji": https://web.archive.org/web/20010705225906/https://ekspedycja.tvn.pl/

podmark

"Ekspedycja" to moim zdaniem pomyłka wykonana przez TVN. Nic szczególnego. Program nieszczególny - powstał tylko na fali popularnosci reality shows w Polsce. Już lepsze były emitowane w tym samym czasie "Amazonki".

joker

Wiem, że cos takiego było, nawet teraz jakies obrazy na jej temat przewijają mi się w myslach, ale gdybym spotkał zwycięzcę na ulicy to na 100% bym go nie poznał - jakos ten program nie zapadł mi w pamięci. Myslę, że mogło by cos z tego wyjsć gdyby był realizowany za granicą i TVN zainwestował by więcej kasy...

sharkan

Ja nawet pamiętam niektórych uczestników : Adama, Daniela, Roberta, taką blonyndkę, Agnieszkę, tego farciarza co był w finale tez i Mirkę

Pudelek

Ja już parokrotnie na tym forum wspominałem o "Ekspedycji". Mi się program bardzo podobał i (jak już pisałem) jestem za drugą edycją.
A to że program był realizowany w naszym kraju to  własnie dosć oryginalny i ciekawy pomysł (bo można było zobaczyć trochę ciekawych miejsc i możliwosci uprawiania sportów ekstremalnych niekoniecznie zagranicą).

Showmag

dla odswieżenia pamięci załączam zdjęcie uczestników:

alexander

Co nie co pamiętam ten program ale jak przez mgłę. Jak się nie myle w finale uczestnicy biegali szukając klucza do skrzynki. I musieli złożyć rower ... tak jakos kojarze ale fakt edycja mogla sie odbywać gdzies pioza granicami polski!

Crash

Cytat: podmark"Ekspedycja" to moim zdaniem pomyłka wykonana przez TVN. Nic szczególnego. Program nieszczególny - powstał tylko na fali popularnosci reality shows w Polsce.

Zgadzam się. Mogli zamiast tego zrobić kolejnego Agenta.
Bo to było NUDNE!!

Cytat: podmarkJuż lepsze były emitowane w tym samym czasie "Amazonki".
Buhahahaha a tu sie usmiałem. Amazontki to był obciahct takie dno, ze az czacha boli :)

papkin

może i nudne ale - jak mówili producenci - "Agent" był przy "Ekspedycji" jak wakacje. I tu mieli nawet rację.

Kuba 942

Słabo niestety pamiętam ten program  :los: Kojarzę tylko, że prowadził go Pazura wykonywało się jakieś zadania i można było kupić jakieś rzeczy z logo tego programu, które także kojarzę.
Program ten oglądałem, i pamiętam go bardziej niż Amazonki. Na pewno wolałbym ten program niż TzG. A na wakacje w sam raz, bo lepszego i tak nie ma co oglądać a tym bardziej reality. Ale program jak dla mnie nie był zły

Pudelek

Mogliby wrócić też do tego programu. Wyszłoby taniej niż z "Agentem", a przy okazji można byłoby zaprezentować krajobrazy Polski.