Nazwa programu

Zaczęty przez maniakTV, So, 28 Cze 2008, 13:08:10

maniakTV

A jednak Star Academy NA PEWNO zawita do Polski. :) Widziałem reklamę na Polsacie zachęcającą do wzięcia udziału w programie. :) Polska edycja programu będzie nosić nazwę ''Fabryka Gwiazd'' - nazwa moim zdaniem jest FATALNA. :kreci:

Ale co zrobić. :)

Showmag

"Fabryka Gwiazd" polskim tytułem "Star Academy"
"Fabryka Gwiazd" - tak oficjalnie będzie nazywała się polska wersja programu "Star Academy", znanego także na świecie pod takimi tytułami jak: "Fame Academy", "Project Fame", "Star Maker", "Star Factory" i "Operación Triunfo".

Więcej: https://showmag.info/?p=1285

podmark

Cytat: mseptember w So, 28 Cze 2008, 19:51:39
Nazwa mi się nie podoba, bo "fabryka" to jednak zupełnie coś innego niż "akademia"
Przecież ogólnie nazwa tego formatu jest głupia - "Akademia Gwiazd" - czyli niby gwiazdy szkolą się w akademii (śpiewu). Jakie gwiazdy ?! Już polska nazwa jest lepsza - "Fabryka (jednosezonowych) Gwiazd" (chociaż powinni to zmienić na gwiazdeczek  :los:)

chatiflatt

Dokładnie to samo chciałem napisać. Nazwa jak najbardziej pasuje. 'Akademia gwiazd' pasuje zaś bardziej do show gdzie zamknięte divy polskiej sceny muzycznej wykonują zadania, czyli UCZ¡ się w akademii np. jak się piecze chleb :) Poza tym, lepiej brzmi 'Star Factory', może 'Fabryka...' jest jeszcze nazwą roboczą ;)
"Może kiedy umierasz wszystko umiera, wszystko i wszyscy? Zostaje tylko pustka, próżnia, dziura, którą starają się wypełnić ci, którzy pozostali."
Barbara Weston

Joel

Osobiscie mi nazwa sie podoba, bo ten program "produkuje" gwiazdy  :los: a nazwa taka sama jak w Rosji : "Fabrika Zvezd" czyli "Fabryka Gwiazd". Ale najlepsza jest wg mnie nazwa w Grecji : Fame Story xD (BTW 2 edycje wygrala Kalomira, reprezentantka Grecji na ESC 2008, a 6-ta edycje Fabriki Zvezd wygral Dimitri Koldun, czyli reprezentant Bialorusi na ESC 2007 ;)
Cytat"Fabryka (jednosezonowych) Gwiazd"
Mam nadzieje, ze zwyciezca ani zaden uczestnik nie bedzie gwiazda jednosezonowa, ale "wkupi" sie w łaski polskiego show-bussinesu. Bede trzymał kciuki za sukces kazdego xD

mseptember

Cytat: podmark w So, 28 Cze 2008, 21:45:48
Przecież ogólnie nazwa tego formatu jest głupia - "Akademia Gwiazd" - czyli niby gwiazdy szkolą się w akademii (śpiewu). Jakie gwiazdy ?! Już polska nazwa jest lepsza - "Fabryka (jednosezonowych) Gwiazd" (chociaż powinni to zmienić na gwiazdeczek  :los:)

Być może faktycznie do tego co u nas zobaczymy lepiej pasuje nazwa "fabryka". Ja lubię słowo "akademia" bo oznacza szkołę, w której ludzie czegoś się uczą, a nie tylko są przerabiani przez producentów.

podmark

Cytat: mseptember w Nd, 29 Cze 2008, 02:47:12
Być może faktycznie do tego co u nas zobaczymy lepiej pasuje nazwa "fabryka". [...] a nie tylko są przerabiani przez producentów.
Nie zrozumiałeś o co mi chodziło w poście. Skrytykowałem nazwę francuską - bez sensu nazywać program "Akademią gwiazd" - gdy nie uczą się te gwiazdy, a jedynie pretendenci do miana gwiazd.
Co do "przerobienia przez producentów" - czy Ty myślisz, że takie rzeczy to się tylko w Polsce dzieją ? Że zagranicą to takich działań nie ma ? Są. Tylko może chociaż lepiej się kamuflują i nie można tego dostrzec na pierwszy rzut oka. Wszędzie uczestnicy programów reality są zniewoleni kontraktem, który zakłada całkowite podporządkowanie się rozkazom producenta - we Francji też :D

mseptember

Cytat: podmark w Nd, 29 Cze 2008, 10:42:50
Co do "przerobienia przez producentów" - czy Ty myślisz, że takie rzeczy to się tylko w Polsce dzieją ? Że zagranicą to takich działań nie ma ? Są.

Dlatego użyłem słowa "tylko".