Eurowizja 2006 (Ateny, Grecja)

Zaczęty przez sharkan, Śr, 03 Sie 2005, 23:19:13

sharkan

Juppi Cypr wybral kolejna porazke ktora nie przejdzie wg mnie polfinaly ( obok Islandii i Irlandii)  (nie)szczesliwa wybranka jest Annette Artani z piosenka "Why Angels Cry". Zyczymy niskiego miejsca w polfinale :

https://eurosong.web.surftown.dk/downloads/Cypern%202006.wmv

joker

oto mój ranking:
1. Belgia
2. Rumunia
3. Polska
4. Malta
5. Dania
6. Islandia
7. Hiszpania
8. Szwajcaria
9. Cypr
10. Estonia
11. Norwegia
12. Irlandia
13. Słowenia (jaka ma być w końcu ze Słoweni??)
14. Albania
15. Białorus

sharkan

W koncu jedzie piosenka Dezana <jupi>

A mi o dziwo zaczeła się podobać piosenką z Islandii < normalnie kazda od 03 mi sie z Islandii podoba :D>
Podoba mi się bo jest parodią eurowizyjnych piosenek.... a Silvia Nott z zawodu dziennikarka.... swietnie wysmiewa się z tego co by nie powiedzieć strasznie populistycznego festiwalu ......

Oto tekst po angielsku pioosenki Silvii
Okay!

Hey you! Really cool!
I wanna talk with you.
I'm Silvia Night shining in the light.
I know you're longing for me.
I'm born in Reykjavik, talentful, no village freak.
I know I'm gonna win the f* final.
All the other songs have lost.

Congratulations Iceland, that I was born here.
I'm SilvA??­a Nótt, and you support me.
Eurovision Nation will have a fit when I come along.
I'm born to win this, walk over it.

Cool, cool, cool.

Nice song, really cool, nothing 90's disgust.
It's cool, okay, it isn't gay, I'm here to stay.
The other bitches have spots, but I'm a virgin.
You love me. You worship me.
But again it sucks.

Yeah, yeah, yeah.

Iceland. Congratulations Iceland. Congratulations Iceland. Congratulations Iceland...

Poprostu jak to czytalem myslalem ze pękne ze smiechu...... za chwile ja stworze swoj ranking.....

Luxis

bk, ale ma tekst :P az dziwne że taką piosenke wpuszczą na Eurowizje, i za taka kontrowersyjnosc na bank będzie co najmniej w pierwszej 10...

sharkan

i za to polubilem Silvie Nott za wysmianie eurowizji ;]

joker

piosenki wybrane wczoraj:
Chorwacja
Turcja
Wielka Brytania
Litwa

Wydaje mi się że ze wczorajszych piosenek najlepsza jest Turecka, ale i tak nadaje się na (góra) pierwszą 5

sharkan

Nie bo litewska......
'We  are the winners' -> normalnie następna piosenka wysmiewająca się z eurowizji.......

Pozycja chorwacka tez jest niczego sobie ;]

joker

nie rozumiem, dlaczego tak bardzo podobają Ci się te piosenki. Islandia jeszcze jest spoko - nowe nie znane rytmy i nawet w miare fajne, ale Litwa??!! jest poprostu zatrważająca - nudna i wydaje się nasladować (choć kompletnie im to nie wychodzi) Islandię!

sharkan

A moge ci wytłumaczyc...... Litwa i Islandia mi się podoba bo wysmiewają się z eurowizji ... wysmiewają się z piosenek jakie biorą udział. Oczywiscie nie dosłownie ale się wysmiewają... mimo że lubie eurowizje jako idee jako forme festiwalu ... z piosenkami jest różnie...od kiedy jury nie decyduje o wyborze piosenek i o rozdawaniu puntkow ESC stałą się bardziej populistyczna i to mnie smuci.... bo poziom piosenek od 1999 nie jest za ambitny :/
Ambitny dla mnie to oznacza ze piosenka ma jakas porzadna linie melodyczna , roznorodna a tekst nie sklada sie z trzech slow na krzyz ' Lof mi ulalalalalaal i lof ju bejbe ,aj need ju'.
Następnym powodem dla ktorego z coraz wiekszym niesmakiem jest to że nie ma orkiestry :/ Ostatnim razem byla w 1998 i szkoda ze jej juz nie ma.... zaloze sie ze ciezko byloby okiestrze wykonac 'Tornero' czy tegoroczna piosenke belgijska.... dzięki czemu artysci ktorzy by sie zglaszali do preslekcji czy to publicznych czy wewnetrznych braliby pod uwage linie melodyczna i to by zaprzestalo pojawiania sie 'umc umc umc'.

A co piosenek islandzkiej i litweskiej zaczne od islandzkiej.....

zadnych nowych rytmow tam nie widac... gdybym nie wiedzial ze Silvia Nott to dziennikarka ktora nasmiewa sie z eurowizji poprzez swoj stroj i ta 'pewnosc' ze jest urodzona do zwycieztwa eurowizji ( oczywiscie jej wcielenie sceniczne) pokazuje ze ona tam pasuje.....

a Litwa nastepni ktorzy czuja sie wyjatkowo pewnie ' We're the winners of eurovision.... vote vote vote' ..... chyba nie widziales ich na scenie ..... oni sobie robia jaja z eurowizji.... i sie nie dziwie... ;]

Miatexs

uhuhuhu coraz to więcej mocnych przeciwników rosnie Ich troje.  
Jeżeli ludzie będą wybierać coraz częsciej takie piosenki jak ta Litewska czy Islandzka to niedługo ten konkurs zacznie bardziej przypominać cyrk a nie wielkie europejskie muzyczne swięto. Nie zdziwie się jak za niedługo na Eurowizji zobaczymy Słonia w otoczeniu kilku klownów.
Moje top5 do dnia dzisiejszego
Dania
Chorwacja
Wielka Brytania
Rumunia
Belgia

Dzisiaj Rosja ogłosi kto jedzie od nich na ESC.

sharkan

Cyrk juz nawet raz wygral ( czyt. Rusłąna ESC 2004 :p)

Moje top 5 :
1. Norwegia
2. Chorwacja
3. Albania
4. Estonia
5. Islandia ( za wspaniałą pariodie piosenek eurowizyjnych.... co skłania nad mysleniem jakie piosenki wysyłac na esc ;])

Miatexs

Cytat: sharkanCyrk juz nawet raz wygral ( czyt. Rusłąna ESC 2004 :p)

No rzeczywiscie o niej zapomniałem.
Tylko że jakos się z tego występu nikt nie smiał;)

joker

posłuchałem tak sobie kilka razy tej turcji i muszę przyznać że jest bardzo dobra :) i pierwsze miejsce Belgii w moim rankingu staje się zagrożone :P Sharkan - nie rozumiem cię - kilka postów wyżej pisąłes, że w piosence powinno oceniać się tekst - a chorwacja to wujątek?? "łoj nananana łojnanana" wydaje mniej ambitne niż refren chociażby ruslany.

sharkan

zadales dobre pytanie.....ale czy zawsze liczy sie tekst? Patrz na taki 'Nocturne' z 1995 ktory własnie wygrał esc z tego roku - tam tekstu prawie nie bylo.
Zdecydowanie Chorwacka propozycja z 06 jest ambitniejsza od Rusłany ;]
Pamietaj ze na piosenke składa się wiele czynnikow ;]

Miatexs -> rusłąna to cyrkowa hulanka ale nie do smiechu..... ona to robila na powanie....a Silvia Nott ha ! Ona sobie po prostu jaja robi z esc . Na tym polega roznica

Miatexs

No i znamy wszystkie piosenki z tegorocznej ESC- no chyba że Francja jeszcze zmieni.
Mnie tam najbardziej podobają się piosenki Rumuni, Danii i ostatnio Finlandii. Lordi i ich image poprostu wymiatają!
Jutro losowanie. Najbardziej odpowiednim krajem na start jak dla mnie jest piosenka Litewska.