[Włochy] Grande Fratello

Zaczęty przez Showmag, So, 18 Gru 2004, 16:47:55

Femek

kto nie ma w domu chanale 5 to na tym linku można na żywo ...
https://pl.justin.tv/grande_fratello_12#/w/1959826416

Toni

Wczoraj rozpoczęła się 12. edycja Grande Fratello. Zwycięzca otrzyma tym razem 250 tysięcy euro.
Do domu wprowadziło się siedemnaścioro mieszkańców. Nie wiadomo ile program potrwa ale ze względu na niższą wygraną o 50 tysięcy w porównaniu do poprzedniej to obecna edycja może nie potrwa pół roku a np niecałe pięć miesięcy jak 10. edycja w której zwycięzca otrzymał właśnie 250 tysięcy.
Pozor! Velký bratr nikdy nespí!

Damian

Femek, ale tam trzeba się zarejestrować. Inaczej nie da się obejrzeć.

Toni

Wszyscy byliśmy ciekawi jak wygląda oglądalność Grande Fratello we Włoszech skoro od 2000 roku co roku odbywają się kolejne edycje programu (wyjątek to brak emisji w 2002, oraz w 2005 roku, lecz w 2004 roku odbyły się dwie edycje programu). Znalazłem wyniki oglądalności GF od 9. edycji.
I tak start 12. edycji który odbył się w poniedziałek to oglądalność wynosząca 5,269 miliona widzów.
Poprzednia 11. edycja (cotygodniowe ringi) to średnio ponad 5,5 miliona widzów. Finał - 6,622 miliona.
10. edycja to średnia oglądalność na poziomie 6 milionów widzów. Finał - 7,460 miliona.
9. edycja - średnio 6,5 miliona. Finał - 7,915 miliona. :)
Co widać oglądalność z edycji na edycję spada ale i tak są to bardzo dobre wyniki. Edycje Grande Fratello to bez zmienne zasady w każdej edycji (jak w przypadku BB UK) co może wywoływać nudę, jednak uczestnicy w GF
są zawsze ciekawi stąd oglądalność utrzymuje się na zadowalającym poziomie aczkolwiek ciekawi uczestnicy
w pewnym momencie też mogą nie przyciągać już widzów co po wynikach można zauważyć.
Teraz już wiemy dlaczego ze standardowych 100 dni czasu trwania wydłużają czas trwania programu od 10. edycji.
Szczerze mówiąc nie spodziewałem się takich wyników.

Femek

Toni

Canale5 można w łatwy sposób ustawić sobie i oglądać przez odbiór satelitarny przez Hot Birda 11919 V HZ.

Toni

Jak narazie udało mi się znaleźć nieoficjalne informacje dotyczące czasu trwania Grande Fratello 12.
Obecna edycja ma potrwać 26 tygodni (pół roku) i zakończyć się na przełomie kwietnia/maja 2012, tak więc tak samo jak w przypadku poprzedniej 11. edycji dla przypomnienia która zakończyła się na początku maja tego roku.

Toni

Osiemnaście tygodni. Tyle trwa już obecna 12. edycja Grande Fratello. Program zmaga się ze spadającą oglądalnością. Jeszcze nigdy w historii włoskiego GF nie było takich niskich wyników. Producenci rozważają zakończyć program wcześniej bądź też zakończyć zgodnie z wcześniejszymi planami czyli po sześciu miesiącach lecz bezpowrotnie nie wracać do tak długiego czasu trwania.
Cotygodniowe programy live show (ringi) ogląda średnio ok. 3,5 miliona widzów podczas gdy w poprzedniej, zeszłorocznej 11. edycji oglądało go średnio ok. 5,5 milionów widzów. Wiele odcinków to ponad 6 milionów podczas gdy GF 10 to średnio ok 6,2 miliona widzów. Porównując to do obecnej to wyniki są kiepskie.
Dla przypomnienia - od 2010 roku wydłużono czas trwania programu.
10. edycja w 2010 roku trwała 134 dni, 11. edycja w ubiegłym roku 183 dni, póki co tak samo ma trwać obecna
12. edycja. Przerwa między edycjami półrocznymi to tylko pięć miesięcy stąd nie dziwi mnie to, że oglądalność poleciała na łeb, na szyję. Żadnych zmian, cały czas to samo, tylko inni uczestnicy. Prędzej czy później to też nudzi.
Pojawiły się informacje, że następna edycja ma być pierwszą w historii edycją All-stars.
[mediasat.it]

Damian

I tak ta oglądalność tragiczna nie jest, po prostu to znak że potrzeba czegoś nowego w tym programie. Tak jak mówisz, jest cały czas to samo, teraz muszą coś nowego wymyślić. I dobrze, potrzebne są zmiany. :)

Toni

Nie jest tragiczna owszem ale biorąc pod uwagę, że program stracił w porównaniu do poprzedniej edycji dwa miliony widzów, a do jeszcze wcześniejszej prawie trzy miliony widzów pokazuje, że jest tragicznie.
W tej edycji wzięło już udział 36 uczestników w tym przebywa obecnie w domu czternaścioro uczestników.
Możliwa edycja All-stars odświeżyłaby program. Zapewne są uczestnicy we włoskim Grande Fratello, którzy byli kolorowi i widzowie zobaczyliby takich jeszcze raz. :)

Damian

Cytat: Toni w Wt, 28 Lut 2012, 08:09:50
Nie jest tragiczna owszem ale biorąc pod uwagę, że program stracił w porównaniu do poprzedniej edycji dwa miliony widzów, a do jeszcze wcześniejszej prawie trzy miliony widzów pokazuje, że jest tragicznie.
Sam sobie przeczysz. :)
A jak to u nich jest z domem? Co edycję mają nowy, czy tylko zmiana wystroju? Bo ja widząc zdjęcia mam wrażenie że za dużo się nie zmienia. :P

Toni

3,5 miliona widzów to owszem nie jest mało i jakoś źle, ALE gdy program wcześniej miał niemal raz tyle widzów to chyba nie jest to nic dobrego. Co do domu to nie rzucają się co edycję jakieś wielkie w nim zmiany.

Damian

No to ja się dziwię że ten program ma jeszcze taką oglądalność. Za dużych zmian nie ma nawet w domu, więc co się dziwić.

Toni

Mnie dziwi, że oglądalność spadła tak nagle z edycji na edycję. Przez 11. edycji żadnych zmian,
(poza uczestnikami :)) oglądalność była bardzo dobra aż tu nagle pstryk trzy miliony mniej w porównaniu
do poprzedniej. Jeśli ludzie są znudzeni to przeważnie oglądalność spada stopniowo.

Toni

Na ratunek znacznie pogorszonych wyników oglądalności w tej edycji producenci próbują je ratować. Do domu weszło troje ex-uczestników z poprzednich edycji. Ferdinando, który zajął 2. miejsce w poprzedniej 11. edycji, Cristina, która zajęła 3. miejsce w 9. edycji oraz Patrick z 4. edycji, który zajął 2. miejsce. A jednak. Finał obecnej edycji nastąpi prawie miesiąc wcześniej niż zapowiadano. Odbędzie się już 1. kwietnia wówczas 12. edycja zakończy się po 161. dniach.
Zapewne to trzecia i zarówno ostatnia edycja Grande Fratello, która trwała nie krócej jak pięć miesięcy.