Bar

Zaczęty przez Showmag, Pn, 25 Kwi 2005, 00:09:00

Showmag

Roman Szewczyk nie żyje

W wieku lat 24 odszedł Roman Szewczyk. Pochodził z Nowego Targu, pisał wiersze, prozę, sztuki, dramaty. Interesował się malarstwem, reżyserował i grał w spektaklach teatralnych, tańczył w balecie. Trzy lata temu brał udział w pierwszej edycji programu "Bar". Była to dla niego droga do popularnosci, krok w kierunku aktorstwa i pisania. Dla Romana najważniejsze było pisanie. Szukał recepty na życie. W ostatnich dniach mówił, że ją odnalazł... Po próbie samobójczej, 31 grudnia 2004 roku, trafił to szpitala. Zmarł 2 stycznia 2005.

Człowieczy wyjątek

...tam w błocie leżał nieżywy skowronek
To on zaspiewał przed smiercią

Dziecko podniosło go i zapłakało
gdzies równoczesnie
w usmierconym już dawno miescie
podniósł się do lotu bezbarwny Motyl...

Roman Szewczyk

Pisze Beata Zalot z Tygodnika Podhalańskiego...
Mimo młodego wieku był bohaterem naszych artykułów wiele razy. Poznałam go, kiedy chodził do ósmej klasy. Był wtedy najmłodszym dziennikarzem wychodzącego przez krótki okres w Nowym Targu "Głosu Podhala". Wkrótce okazało się, że pisze piękne wiersze, bardzo dojrzałe jak na swój wiek. Jego talent poetycki doceniło zresztą jury konkursu "Co się komu w duszy gra", w którym już jako licealista zdobył pierwsze miejsce. Pisał, reżyserował i grał w spektaklach teatralnych, tańczył w balecie. Potem miał swoje pięć minut w telewizyjnym programie "Bar". Na swoim koncie miał I miejsce w ogólnopolskim konkursie debiutów modeli i modelek (2000 r.), tytuł I wicemistera Małopolski (2001 r.). Można by tak wymieniać dalej. Jak sam podkreslał, praca na wybiegach, czy uczestnictwo w telewizyjnym show było dla niego tylko szukaniem nowych doswiadczeń, które planował spożytkować, pisząc. Powtarzał mi kilkakrotnie, że pisarstwo jest dla niego najważniejsze, opowiadał o marzeniach, planach. Spotkałam się z nim kilka tygodni temu. Wyjeżdżał do Warszawy, przyniósł mi płytę CD ze swoim najnowszym tekstem. Był pełen euforii, mówił, że znalazł receptę na życie. Gdybym wiedziała, że to będzie ostatnie z nim spotkanie, pewnie uważniej bym go słuchała, może poswięciłabym mu więcej czasu. Inaczej odczytywałabym słowa napisane w jego... ostatnim traktacie. Dzis nie ma już Romka, nie mogę też odnaleć jego tekstu, który zawieruszył się gdzies w moim komputerze. Zmarł 2 stycznia w nowotarskim szpitalu, lekarzom nie udało się go uratować po tragedii, która wydarzyła się dwa dni wczesniej. Miał 24 lata.

Aguuusss

Kurde,ale news/ To bylo na poczatku stycznia a wy o tym piszecie dopiero teraz-pod koniec kwietnia????????

22_Kam

Przykro mi, ze Romek nie zyje, a wydawal sie takim radosnym czlowiekiem.
Czy wiadomo co dokladnie zrobil? Czy mozna oczekiwac jakichs dokladniejszych informacji?
Autorze strony moglbys sie dowiedziec od tej dziennikarki cos wiecej?

Showmag

niestety, ale nic wiecej na ten temat nie wiem..
jezeli chodzi o date zamieszczenia tej informacji- coz, jak tylko trafilem na tą wiadomosc, natychmiast została ona umieszczona na stronie.

na forum internetowym serwisu "Bar" mozna przeczytać kondolencje, między innymi uczestników programu...

Mateusz Sobecki

Szkoda faceta :-(

Showmag

na forum "Baru" ktos wkleił wiersz, dodając, że został on napisany przez Romka. pewnosci nie ma, ale załączam tutaj ten tekst

CytatNawiedzona pomysłami ludzkich katów,
Natchniona ich szaleństwem,
Patrzy smierć.
Boi się zejsć do nas -
Tylko patrzy.
I uczy się sztuki usmiercania.

Dominacja chemii uderza w psychikę.
W DNA jest wszystko.
Przeznaczenie również?
Natchnienie także?

Sobie wisi
Cos spadło
Łapią wszyscy
Po co kolejna będzie wojna?
Bo nikt nie ustąpi.
No więc wskoczmy wszyscy
do jednej przepasci.
Przecież wolno.

Zabijmy,
Nim zacznie przypominać człowieka
Zabijmy artystę
Zabijmy geniusza
Zabijmy ojca
Zabijmy matkę
Zniszczmy Życie.
Co tam wolno.

Byle szybciej,
póki w łonie wciąż bezbronne.
Dobijmy upadłego,
Tak jest łatwiej przecież.
Kiedys tylko ktos pomysli
Czy był Hitler jeden,
Czy wszyscy jestesmy.

Showmag

Poniżej kilka wypowiedzi uczestników "Baru" z forum dyskusyjnego oficjalnej strony programu...

Cytat: Adrian U.pokoj /07.03.2005 13:39/
Romek R.I.P
Cytat: Mirek K.SMUTEK /04.03.2005 00:15/
Nie ma takich słów które mogą opisać mój smutek...Romek zostaniesz na zawsze w mojej pamięci...
Cytat: Grzesiek M.
Wyrazy glebokiego zalu i wspolczucia.. /01.03.2005 13:08/
Informacja o smierci Romka kompletnie mnie rozwalila.Uwazalem go za calkiem szczesliwego goscia z ambicjami i perspektywami na przyszlosc.Przejawial od czasu do czasu zachowania troche"odjechane" ale wiedzac,ze pociaga go pisanie i aktorstwo odbieralem to w kategorii treningu.Smutno mi,ze nikt nie byl w stanie uchronic go przed samobojstwem.Pamietam go tuz przed programem,bardzo pozytywnie nakreconego.Byl pewny,ze program Bar mu pomoze w przyszlej karierze,niestety tak sie nie stalo.Chcialbym zlozyc wyrazy wspolczucia i zalu z powodu tej tragedii dla rodziny i wszystkich bliskich.
Cytat: Izabela Kowalczyk
NA ZAWSZE W MEJ PAMIECI /01.03.2005 12:37/
Dowiedzialam sie dopiero wczoraj wieczorem o tym co sie stalo :-( SZOK!! Kondolencje dla najblizszych. Roman byl wyjatkowa osoba... pamietam jego usmiech i chwile radosci ... i takiego chce go zapamietac. Miejmy nadzieje, ze odnalazl spokoj.

xxxxxxxxxxxx

Podpalił sie w sylwestra na cmentarzu

supperraff

Dziwnym był kolesiem z tego co pamiętam ,ale zawsze miał usmiech na twarzy, ale czemu to zrobił ? [*]

bobaas

Ja myslalem ze on raczej kocha zycie. Moze mial jakies duze problemy albo zlapala go jakas choroba psychiczna. NIECH SPOCZYWA W POKOJU :(

six

RIP:( nie oglądałem baru zabardzo, tylko tak urywkami, był fajnym facetem
a skad wiesz o tym cmentarzu? jakos nie chce mi się wierrzyc

limak86

Przykre to... :( Nie ma takich słów, które mogłyby pocieszyć rodzinę i znajomych Romka, dlatego można złożyć wyrazy współczucia... i wierzyć, że tam na górze odnalazł szczęscie i spokój, którego być może nie mógł zaznać na ziemi.

podmark

Niech spoczywa w pokoju...

szymoncz

Wieczny odpoczynek racz mu dać panie...

lukasz900

to ja napisalem o tym ze podpalil sie na cmentarzu w sylwestra.. skad mam takie info ..(niestety zdradzic nie moge) musisz mi uwierzyc na slowo