Bar 3: Bez Granic

Zaczęty przez Showmag, So, 18 Gru 2004, 16:48:38

Showmag

Aldek Margol: "Kto chce mnie zabić?"
Sroda, 8 grudnia 2004, godzina 17:35

Aldek Margol- uczestnik "Baru 3- Bez Granic" oraz "Baru 4- Złoto dla zuchwałych", jest autorem książki noszącej tytuł "Kto chce mnie zabić?". Traktuje ona o przeżyciach osoby, która znalazła się z dnia na dzień w programie reality show. "Książka nie ma na celu samouwielbienia, wręcz przeciwnie, podchodzę bardzo ironicznie do samego siebie i do sytuacji, które tam przeżyłem"- mówi Aledek. "Odkrywam tajemnice ludzkich zachowań i pokazuję do czego zdolni są ludzie będący w takim programie. Często osoby, mając na uwadze główną wygraną i patrząc przez pryzmat magicznej sławy zapominają o podstawowych wartosciach i są w stanie poswięcić wszystko by choć na moment być osobą rozpoznawalną, rozdawać autografy i zapomnieć o swoich kompleksach, które po zakończeniu programu wracają jak bumerang- szybciej niżby się wydawało"- dodaje Aldek. W książce można znaleć dużo sytuacji, o których widz nigdy nie dowiedział się z programu.

Fragmenty książki:
"...wemy Bar własnie dla przykładu. Przeciętny człowiek nie jest obiektem zainteresowania kilku milionów widzów. Całkiem nieswiadomie można wysnuć wniosek, że uczestnicy programu nie są przeciętnymi ludmi jakich mijamy na ulicy. No, ale są jednoczesnie. I tu znajduje się punkt Achillesowy programu. Bar nie jest przeciętnoscią. Jest pewnego rodzaju ekstremum. Stanowi możliwosć, wcale nie tak odległą dla nas. Wystarczy kilka ruchów kciukiem po klawiaturze telefonu komórkowego, by otworzyły się przed nami wrota do królestwa uwielbianych, by przekroczyć granicę przeciętnosci i niezwykłosci. To ogromna pokusa. Wskazujesz palcem na ekran telewizora mówiąc do siebie: 'To taki człowiek jak ja, tylko miał więcej szczęscia'. Co czujesz? Jakbys miał wygrany los w totolotka, tylko zapomniałes gdzie go położyłes. To nie muszą być tresci swiadome. Obecnosć w telewizji nie czyni ze mnie kogos wyjątkowego, ale ktos może własnie w taki sposób patrzeć na sytuację. Poza tym w takim swietle stawiają nas fakty. Takie są reguły gry. Dla roli społecznej w jakiej występujemy, często bywa ważne nie to, co sami o sobie myslimy i co my bysmy chcieli zagrać, ale to jak widzą nas inni i jaką rolę dla nas przewidzieli".

"...niektórzy z nich szybko i łatwo odnajdują się w zasadach, na jakich funkcjonuje rzeczywistosć medialna i potrafią wyszarpać dla siebie role pierwszoplanowe- tego pragną i sądzą, iż jest to ich powołaniem. Jednak zdecydowana większosć wraz z wejsciem do programu staje w obliczu szansy, której do końca nie rozumie, a której na pewno nie umie we własciwy sposób wykorzystać. Oto nagle stoją w szpagacie. Z jednej strony są zwykłymi ludmi, z drugiej traktowani są jak 'niezwykli'. Z jednej, są gladiatorami, istotami okrytymi chwałą, swiadome własnej wyjątkowosci i wartosci. Z drugiej nie dają sobie rady z takim ciężarem. Czują się jak mięso, jak psy goniące za królikiem na stadionie, jakby każdy w tym zamieszaniu znajdował się w sytuacji bardziej komfortowej, niż oni sami. W sytuacji zagrożenia schemat zachowania upraszcza się do odruchów. Zwierzę zaatakowane procedurę ma prostą: ucieczka, a jesli ta okaże się niemożliwa, atak. Patrząc przez pryzmat zagrożenia, stresu obciążającego uczestników, schemat ich zachowania wyłonił się w formie podstawowej, a sprowadzał się do głównej wygranej. W emocjonalnie, psychicznie ekstremalnych warunkach wszystkie ludzkie zachowania, intencje, postawy są o wiele wyraniejsze niż normalnie. Stres odsłania to, co na co dzień zasłonięte".

[barpolsat.interia.pl]

Luxis

Dzisiaj ogladałem powtórkę Ciao Darwin i dzisiaj w odcinku Cyganie VS. Kowboje jako fortuna wystąpiła piękna Iwona Szałkowska z Baru 3: Bez Granic. Jak ktos niepamięta, to ona weszła m.in z Veronicą i Magdą Siemiński.

Pudelek

"DJ Party" - program który prowadziła Magda Modra, aktualnie prowadzi Iwona Szałkowska, również była uczestniczka Baru 3!

podmark

Cytat: Pikachu"DJ Party" - program który prowadziła Magda Modra, aktualnie prowadzi Iwona Szałkowska, również była uczestniczka Baru 3!

To ta z czarną czupryną , która miała dobry kontakt z Maćkiem ?? No wcale się nie dziwię, że Madzia już nie prowadzi tego programu - wiązało się to z nocnymi wizytami w nocnych klubach, a przecież w jej stanie powinno się odpoczywać...

Luxis

W poniedziałkowym programie Szymon Majewski Show siedział na widowni znany z Baru 3, Krzysiek (ten na wózku inwalidzkim jakby ktos niepamiętał). Ale także we wtorek go widziałem w 4fun.TV, w programie Smiechu Tarte, czy cos takiego, nabijał się i bił bravo.

Showmag

Na smog.pl udostęniono nieocenzurowany film z "Baru 3", kiedy to Frykowska groziła Aldkowi...
Link tutaj: https://smog.pl/wideo/4045/frykowska_bez_cenzury/

Luxis

Paweł z Baru 3 pracuje jako reporter TVP3 w jednym z ich oddziałów. Widziałem go w tv.

Monika

Witam serdecznie. Mam jedno pytanie do Administratora. Dzisiaj chcac powrócic do wspomnien przegladałam pozostałosci po edycji BAR BEZ GRANIC i natknełam sie na taka adnotacje " BAR3- Ibisz popełnia pomyłkę przy odczytywaniu wyników i zamiast Edyty, z programu odpada Krzysztof Kusik " .Wiem ze to było lata temu i pewnie temat nie aktualny ale ciekawi mnie skad Administrator ma takie informacje , poniewaz ja byłam tam widziałam wyniki tylko nie myslałam ze ktos opórcz całej tamtejszej brygady wie jaka była prawda...Jesli bym mogła prosic o odpowiedz byłabym serdecznie wdzieczna.
Pozdrawiam Monika Kusik

Showmag

O tej sytuacji była mowa podczas czwartej edycji "Baru". Wynikło to z jednej z rozmów uczestników, którą zasłyszałem na kamerkach internetowych.

A skoro mamy na forum Monikę Kusik... to należałoby teraz zapytać, czy Krzyskowi jakos zrekompensowano pomyłkę prowadzącego?

Mau

Cytat: MonikaWitam serdecznie. Mam jedno pytanie do Administratora. Dzisiaj chcac powrócic do wspomnien przegladałam pozostałosci po edycji BAR BEZ GRANIC i natknełam sie na taka adnotacje " BAR3- Ibisz popełnia pomyłkę przy odczytywaniu wyników i zamiast Edyty, z programu odpada Krzysztof Kusik " .Wiem ze to było lata temu i pewnie temat nie aktualny ale ciekawi mnie skad Administrator ma takie informacje , poniewaz ja byłam tam widziałam wyniki tylko nie myslałam ze ktos opórcz całej tamtejszej brygady wie jaka była prawda...Jesli bym mogła prosic o odpowiedz byłabym serdecznie wdzieczna.
Pozdrawiam Monika Kusik

nasz Admin wie wszystko. Aż strach się bać..

łubu dubu łubu dubu niech żyje ...
radioactive. dalej zła

KUSIK MONIKA

Rekompensata??? :buzz:  No cos TY...Jedynie stos problemow po jego wyjsciu z programu... Pomyłka pana IBisza  nie do końca była pomyłka. Uwazam ze było to celowe dzialanie poniewaz po zakonczeniu głosowania pokazywali mi wyniki i usłyszałam: "Teraz zobaczysz co sie bedzie działo"  No i uslyszałam ze Krzysiek wychodzi z programu...Byłam zszokowana ,Wiedziałam i widziałam manipulacje ale nie myslałam ze sie do czegos takiego posuna. Porazka...Jest wiele jeszcze innych rzeczy ktore mialy tam miejsce ksiazke by mozna o tym napisac...
Pozdrowienia od Krzyska

Showmag

...niele. ale w takim razie jaki był cel tego działania; co oni na tym zyskali? I jakie to pociągnęło za sobą problemy?
Myslę, że jest tu duzo osob, ktore chciałyby uslyszec o manipulacjach w Barze - z powodu cenzury na kamerach nie wszystko dało się wyłapać.
Jezeli chciałabys cos więcej zdradzić na ten temat - daj znac. Zawsze można napisac o tym artykul na stronę główną.

podmark

Paweł Naruszewicz z 3. edycji jak wiadomo jest dziennikarzem. Był w jakims osrodku regionalnym TVP, by znowu powrócić na ekrany Polsatu :). Pracuje w "Wydarzeniach" i w dzisiejszym wydaniu popołudniowym nadawał relację sprzed pałacu prezydenckiego :).

Showmag

z uwagi na wulgaryzmy - film tylko dla osob doroslych :devil:
https://youtube.com/v/nH2BD5X0-xI">https://youtube.com/v/nH2BD5X0-xI" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="425" height="350">

Pudelek

Widziałem to już. Bardzo fajnie wkomponowane. To najlepsza rola Frytki! Zasługuje na Oskara!  :los: